Adaptogeny, mikroalgi i matcha 2.0 – co będziemy pić i jeść w 2025?

W 2025 roku nowoczesne odżywianie wkracza na kolejny poziom. Estetyka łączy się z funkcjonalnością, a jedzenie staje się środkiem dbania o dobrostan fizyczny, psychiczny i emocjonalny. W naszym menu pojawi się wiele intrygujących składników, które skłaniają do kosztowania nowych połączeń smakowych i wspierania swojego organizmu.
A więc czego warto spróbować? Od adaptogennych eliksirów po postbiotyczne koktajle.
Wiemy, brzmi tajemniczo, ale właśnie tymi produktami warto wzbogacać swoje posiłki.
Oto TOP 5 intrygujących trendów żywieniowych, które będą rządzić w tym roku.

Mikroalgi

Spójrzcie tylko na ten kolor! Już na pierwszy rzut oka widać, że to niezwykły składnik. Tym zielonym i niebieskim organizmom śmiało można przyznać status supergwiazdy w świecie zdrowego żywienia. Mikroalgi, takie jak spirulina czy chlorella są niezwykle odżywcze, bogate w pełnowartościowe białko, naturalne przeciwutleniacze, witaminy i inne cenne składniki. W 2025 roku mikroalgi będziemy spotykać przede wszystkim w koktajlach, musach, deserach, ale i makaronach, sosach czy w pieczywie.

@melissafoodie Have you tried blue spirulina? 💙🩵💙🩵 It makes the most beautiful smoothie bowls ever! @Unicorn Superfoods is my go to! Just combine banana, frozen mango, plant milk and @unicornsuperfoods blue spirulina, in a high speed blender. Add your favourite toppings and enjoy the prettiest smoothie bowl you’ve ever seen😍🩵💙🩵💙 #smoothiebowl #bluespirulina #superfoods #unicornsuperfoods #healthylifestyle #healthybreakfast #veganrecipe #recipereels ♬ sonido original – Vibes by Ley
@kos Celebrate Mother Nature with a magical planet earth smoothie 🌱🌎 📸: @headstandsandheels #bluespirulina #earthmonth #motherearth #earthdayrecipe ♬ original sound – KOS – KOS Superfoods

Matcha 2.0

Czy istnieje składnik, który na przestrzeni zaledwie kilku lat stałby się uwielbiany tak, jak matcha? Śmiemy wątpić. Jednak w tym roku matcha latte, to trochę za mało.
Kreatywność fanów sproszkowanej zielonej herbaty nabiera tempa, dlatego w najbliższych miesiącach będziemy uwzględniać ją w recepturach na przeróżnego typu słodkości, galaretki, czekolady, koktajle, ciastka czy też poznamy ją z innej strony, poprzez smakowanie naparów z regionalnym twistem, jak nordic matcha z rokitnikiem czy tropikalne mango matcha latte i wiele innych. Uwielbiamy!

@matchaonomu super easy 4-ingredient matcha nama chocolate. the only hard thing about this recipe is waiting for it to set in the freezer 🫣 Ingredients: 🍫 150g white chocolate 🥛 50mL heavy cream 🍵 8-16g matcha 🧈 15g unsalted butter Directions: 1. add chopped white chocolate (or white chocolate chips) to a bowl. 2. heat the heavy cream in a saucepan or microwave until warm, but not boiling. 3. pour the hot cream over the white chocolate and let it sit for 3 minutes. 4. stir to combine, then sift in the matcha powder and mix well. 5. add the butter and mix until smooth. 6. pour it into a dish or small square/rectangular pan lined with parchment paper. 7. freeze for at least 2 hours or overnight, until set. 8. slice with a clean knife and dust with more matcha. 9. enjoy! #matcha #matcharecipe #namachocolate #matchalover #matchadessert #matchachocolate #dessert #chocolate #easyrecipe #viralrecipe #tiktokph #fyp ♬ hat trick – Dirty Art Club
@demylora Tag your matcha buddy🍵 the best strawberry matcha clusters🍓 ig: @demylora #matcha#nobakedessert#easysnack#matcharecipe#strawberries ♬ original sound – jbisakol – unshakeable2025

Adaptogeny

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Adaptogeny to naturalne związki roślinne, które wspierają organizm w adaptacji do stresu, regulując jego reakcję na czynniki fizyczne, emocjonalne i środowiskowe. Działają stabilizująco na układ nerwowy i hormonalny, pomagając przywrócić wewnętrzną równowagę. Jednym z najpopularniejszych adaptogenów jest uspokajająca Ashwagandha, wspierający odporność grzyb Reishi, poprawiający nastrój różeniec górski i łagodząca skutki przewlekłego stresu bazylia azjatycka. W nadchodzących miesiącach adaptogeny będą coraz częstszym składnikiem bezkofeinowych alternatyw dla kawy, koktajli, naparów czy przekąsek wspierających równowagę psychofizyczną.

@edenvonweiss excuse the loopy voiceover, im sick #adaptogens #mushroomcoffee #coffee #holistichealth #foursigmatic #healthyrecipes #healthyliving ♬ original sound – &lt3
@itsmarianova Dreamy mushroom cacao 🪐🍄✨ If you’re in the mood for a delicious hot drink, then PLEASE make my absolute favourite one!! I cannot get enough of it. Ingredients (this serves 1); – 1 tsp of the @evolutionbotanicals 10 mushroom formula – 2 tbsp cacao (or, if you prefer the flavour to be less sharp do 1 tbsp cacao and 1 tbsp cocoa) – 1 tbsp sweetener (this was monk fruit, you can use coconut sugar or maple syrup) – 1 heaped tsp maca powder – 1/2 tsp cinnamon – Your choice of nut milk (almond, coconut, and soy are great contenders) Directions; 1. Combine all of the listed ingredients in a little jar (it must have a lid – mine is a left over nut butter jar!) 2. Add enough boiling water to cover the ingredients and shake it up until there are no clumps left 3. Add in as much nut milk as you please (this will differ according to your cup size) 4. THEN you can either froth the mixture up with a milk frother or heat it up on the stove Enjoy 🫶🏽 #adaptogens #mushrooms #healthylifestyle #cacao #healthydrink #coffeealternative #healthritual #healthyhabits ♬ braincells – tomcbumpz

Postbiotyki

Po probiotykach (żywych kulturach bakterii) i prebiotykach (błonniku, który je odżywia), nadszedł czas na postbiotyki – bioaktywne związki produkowane przez bakterie jelitowe w trakcie fermentacji, które wykazują silne działanie prozdrowotne. Właśnie dlatego w 2025 roku do naszej diety dołączą nowoczesne kiszonki, koktajle na bazie kefiru i shoty postbiotyczne. Kiszonki są w trendach!

@aniapiasecka_ Kombucha to herbaciany napój fermentowany, który powstaje z wykorzystaniem symbiotycznych kultur bakterii i drożdży 🦠 Mocktail na zdrowe jelita: – kombucha 200ml – 2 łyżki rozgniecionych owoców leśnych – sok z połowy cytryny – sok z połowy pomarańczy – kostki lodu Jeśli macie ochotę, możecie też zrobić dla ozdoby jakiś crust. 😉 Pozytywny wpływ kombuchy na zdrowy organizm i układ pokarmowy zawdzięcza się przede wszystkim probiotycznym mikroorganizmom, polifenolom i kwasom organicznym. Ten orzeźwiający mocktail na zdrowe jelita to alternatywa dla słodkich drinków bezalkoholowych, a jej dodatkową zaletą są właściwości prozdrowotne. Kombucha to raczej niskokaloryczny napój. Zazwyczaj ma około 30 kcal w szklance. Jednak na rynku dostępne są również takie, które mają 90 kcal. Pamiętajcie też, że kombucha zawiera cukier! #dietetyk #zdroweprzepisy #zdrowejedzenie #dieta #jedzenie #mocktails #healthy #healthyfood #healthylifestyle #healthymocktails #kombucha ♬ coffee time – Cotton Vibe
@cultured.guru Can’t wait to make mead, cider, beer and wine with my new wild yeast starter! I used fresh picked figs for my starter, but you can use many kinds of fruit and edible flowers in this recipe. Recipe and instructions on my website. You can use this wild yeast starter with any of my mead, cider and wine recipes! I’ve added notes to all my home-brewing recipes so you can sub packaged yeast for wild yeast. When using wild yeast the flavors are more variable, but I think that’s fun! #homebrewing #cider #mead #beer #wine #fermentation #winemaker #fermenting #homebrew #yeast #homestead #figs ♬ Real Love Baby – Father John Misty

Pikantne superfoods

Lubisz pikantne smaki? My uwielbiamy, dlatego cieszymy się, że w tym roku ich popularność wzrośnie. Ostre i intensywne przyprawy będą wybierane nie tylko dla smaku, ale przede wszystkim dla zdrowia. Ogniste buliony z chili, pikantne shoty z pieprzem cayenne czy kurkuma, imbir i czosnek w roli leczniczych przypraw staną się hitem wzmacniającym organizm.

@sarahsveganrecipes GOLDEN COCONUT NOODLE SOUP 🌶️ I feel like everyone has a cold rn? This soup is my go to whenever I start to feel a bit under the weather 🤧 it’s so warming with plenty spice and loads of flavour! Recipe serves 2 4 garlic cloves, minced 1 1/2 tsp grated/minced ginger 1 tsp lemongrass purée 1 red chilli, minced/grated 1/2 tsp turmeric 1 x 400ml tin of coconut milk 400ml vegetable stock (plus more if needed) 100g vermicelli rice noodles Soy sauce/tamari, to taste 1/2 lime To serve: Crispy tofu 100g edamame, cooked Shredded pak choi 
Fresh coriander Sliced red chilli Add the garlic, ginger, lemongrass, chilli and turmeric to a large pot with 2 tbsp water. Stir over a low heat for a couple of minutes. 
Pour in the vegetable stock and coconut milk and mix well. Bring to a simmer. 
Once simmering, add the noodles. Cover with a lid and simmer for about 4 minutes or until the noodles are soft. Add more stock if needed. Stir. Season to taste with some soy sauce/tamari. Squeeze in lime juice to taste. Serve the noodle soup in bowls, add your favourite toppings and finish with a drizzle of chilli oil. Enjoy! 💛 #noodlesoup #soup #souptok #veganrecipes ♬ Seasons – Sam Austins

Cudownie pyszne. Na zdrowie!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Przewodnik po najbardziej stylowych restauracjach Europy
28 maja 2025
Jeśli uwielbiasz delektować się doskonałym jedzeniem, we wnętrzach dopieszczonych w każdym calu — dobrze...
Read More
Butikowe miejsca w Polsce, w których poćwiczysz
20 maja 2025
Jeśli uwielbiasz pilates, jogę lub po prostu szukasz formy ruchu, która wzmocni Twoją motywację...
Read More

polecamy