Cold Brew Tea. Jak zrobić herbatę parzoną na zimno?

Kochasz herbatkę, ale w upalne dni starasz się wymazać ją z pamięci? Błąd! Poznaj ją na nowo, tym razem w typowo letniej odsłonie. Cold Brew tea, to nic innego jak herbata parzona na zimno. Nie ma w sobie cukru i innych zbędnych dodatków, zawiera mniej kofeiny niż herbata parzona w klasyczny sposób, a do tego może się pochwalić większą ilością przeciwnowotworowych i odmładzających antyoksydantów. W trakcie macerowania liści nie dochodzi do procesu uwalniania garbników o charakterystycznym, nieco gorzkim posmaku, dzięki temu cold brew tea jest naturalnie delikatniejsza, a do tego słodsza w odczuciu. Zachęcona? To teraz czas, na proste i szybkie przygotowanie, wymarzonej herbaty na każde gorące popołudnie. 

Będziesz potrzebować:
5 czubatych łyżeczek suszu ulubionej herbaty,
1 litr przefiltrowanej wody,
ulubione dodatki np. mięta, maliny, cząstki suszonych jabłek, świeży ogórek, sezonowe owoce. 


Do wysokiego naczynia lub butelki wsyp herbatę, zalej wodą i wstaw do lodówki na całą noc (czyli około 10 godzin). Po tym czasie przecedź zimny napar przez sitko, wlej do szklanki lub butelki na wynos. Możesz dopełnić swoją herbatę pozostałą częścią dodatków lub doprawić do smaku ulubionym słodziwem lub plasterkiem cytryny.

Cold brew tea gotowa!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Fine food experience ~ miejsce niezwykłych doznań smakowych
21 września 2021
Z roku na rok kultura restauracyjna oraz świadomość kulinarna w Polsce rosną. Coraz chętniej cel...
Read More
Ranking najpopularniejszych modelek
20 września 2021
Tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Ich uroda stawia "kropkę nad i" na światowych ...
Read More

polecamy