Daktyle & masło orzechowe. Zdrowy i pyszny deser

Dobrze wiemy, że ochota na coś słodkiego lubi przychodzić niepostrzeżenie, dlatego warto mieć pod ręką składniki, które pozwolą stworzyć pyszny, wegański deser w zaledwie kilka minut. Ten przepis to czysty minimalizm, bo do jego wykonania będziemy potrzebować jedynie 4-5 składników i odrobinę ochoty. Gotowi? No to zaczynamy!

Składniki:


-kilka większych daktyli z pestką,
-masło orzechowe,
-gorzka czekolada,
-szczypta grubo mielonej soli,
-kilka dowolnych orzeszków.

Delikatnie nacinamy daktyle, w taki sposób, by pozbyć się pestki. Powstałą lukę nadziewamy łyżeczką ulubionego masła orzechowego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie oblewamy nią daktyle. Posypujemy szczyptą grubo mielonej soli morskiej i cząstkami posiekanych orzechów. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, do momentu, aż czekolada znów stanie się twarda. I gotowe!
PS Jeśli chcesz, by Twoje daktylowe pralinki miały równy kształt, możesz oblewać je czekoladą, kiedy będą umieszczone w foremkach np. tych na lód.

To cudowny przepis na słodką przekąskę, która dodaje energii. 

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Przygotuj dom na wiosnę. Przegląd pomysłów na dekoracje
27 marca 2024
Nareszcie nadeszła — wiosna, na którą większość z nas czekała z utęsknieniem. Przywitajmy ją w piękny...
Read More
Top 5 polskich instagramerek, które inspirują stylem
25 marca 2024
W morzu lifestylowych i modowych inspiracji znalazłyśmy dla Was prawdziwe perełki.Oto TOP 5 polskich instagramerek,...
Read More

polecamy