Dobrze wiemy, że ochota na coś słodkiego lubi przychodzić niepostrzeżenie, dlatego warto mieć pod ręką składniki, które pozwolą stworzyć pyszny, wegański deser w zaledwie kilka minut. Ten przepis to czysty minimalizm, bo do jego wykonania będziemy potrzebować jedynie 4-5 składników i odrobinę ochoty. Gotowi? No to zaczynamy!


Składniki:
-kilka większych daktyli z pestką,
-masło orzechowe,
-gorzka czekolada,
-szczypta grubo mielonej soli,
-kilka dowolnych orzeszków.
Delikatnie nacinamy daktyle, w taki sposób, by pozbyć się pestki. Powstałą lukę nadziewamy łyżeczką ulubionego masła orzechowego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie oblewamy nią daktyle. Posypujemy szczyptą grubo mielonej soli morskiej i cząstkami posiekanych orzechów. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, do momentu, aż czekolada znów stanie się twarda. I gotowe!
PS Jeśli chcesz, by Twoje daktylowe pralinki miały równy kształt, możesz oblewać je czekoladą, kiedy będą umieszczone w foremkach np. tych na lód.

