Daktyle & masło orzechowe. Zdrowy i pyszny deser

Dobrze wiemy, że ochota na coś słodkiego lubi przychodzić niepostrzeżenie, dlatego warto mieć pod ręką składniki, które pozwolą stworzyć pyszny, wegański deser w zaledwie kilka minut. Ten przepis to czysty minimalizm, bo do jego wykonania będziemy potrzebować jedynie 4-5 składników i odrobinę ochoty. Gotowi? No to zaczynamy!

Składniki:


-kilka większych daktyli z pestką,
-masło orzechowe,
-gorzka czekolada,
-szczypta grubo mielonej soli,
-kilka dowolnych orzeszków.

Delikatnie nacinamy daktyle, w taki sposób, by pozbyć się pestki. Powstałą lukę nadziewamy łyżeczką ulubionego masła orzechowego. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie oblewamy nią daktyle. Posypujemy szczyptą grubo mielonej soli morskiej i cząstkami posiekanych orzechów. Odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, do momentu, aż czekolada znów stanie się twarda. I gotowe!
PS Jeśli chcesz, by Twoje daktylowe pralinki miały równy kształt, możesz oblewać je czekoladą, kiedy będą umieszczone w foremkach np. tych na lód.

To cudowny przepis na słodką przekąskę, która dodaje energii. 

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Disco mushroom. Detal, który wywołuje efekt wow
15 września 2023
Dyskotekowe kule wracają do łask! A dokładniej dyskotekowe grzybki inspirowane ich blaskiem. To przedmioty,...
Read More
5 przepisów na zachwycające jesienne kanapki, jak z Pinterest
13 września 2023
Jesień kryje w sobie bogactwo smaków. Jak wykorzystać to, co daje nam natura i przygotować pyszne posiłki?...
Read More

polecamy