Desery w stylu old money śmiało możemy określić mianem cukierniczych ikon, mających w sobie tę ponadczasową klasę i wyrafinowany smak. Tym, co je wyróżnia, to niewymuszona elegancja i odrzucenie przesady, na rzecz prostoty w najlepszym tego słowa znaczeniu. W słodkościach old money liczy się tradycja, najwyższej jakości, perfekcyjnie skomponowane składniki i subtelna prezentacja, która nie potrzebuje przepychu.
Zobacz, które desery od lat podbijają najwytworniejsze gusta.
Crème Brûlée
Rozpływamy się na samą myśl!
Crème Brûlée to francuski klasyk serwowany w niewielkich kokilkach, który składa się z waniliowego, obłędnie kremowego wnętrza, ukrytego pod chrupiącą taflą skarmelizowanego cukru. Wystarczy delikatnie uderzyć łyżeczką w słodką skorupkę, by posmakować tej prostej i zarazem wyrafinowanej kompozycji smakowej.
@stephifashion_ So gelingt dir die perfekte Creme Brûlée Zutaten (für 4 Portionen) •1 Vanilleschote •200 ml Milch ( 3,8%Fett) •250 ml Sahne ( 32% Fett) •4 Eigelbe Größe M •50 g Zucker •50 g Brauner Zucker zum karamellisieren Meine Förmchen hatten ein Durchmesser von 9 cm 1️⃣Vanilleschote auskratzen und zusammen mit Milch und der ausgekratzten Schote unter ständigem rühren zum kochen bringen . Vom Herd nehmen und mit zugedeckten Deckel ca 5 Minuten ziehen lassen . 2️⃣Sahne in den Topf dazu geben und nochmal erhitzen … aber nicht mehr kochen . Vom Herd nehmen . 3️⃣ Eidotter mit 50 g Zucker, 3 Minuten schaumig schlagen . Die Masse unter die Milch/Sahne Mischung einrühren . 4️⃣ganz wichtig : Eine Auflaufform mit kochendem Wasser füllen und die feuerfesten Förmchen darin positionieren . Diese sollen zu 2/3 im Wasser stehen . Die Flüssigkeit in die Formen geben und im vorgeheizten Backofen ( 150 Grad Ober/Unterhitze) 40 Minuten stocken lassen . Wenn euch die Creme zu flüssig vorkommt, könnt ihr sie 5 Minuten länger im Ofen lassen. Aus dem Wasserbad rausnehmen und eine halbe Stunde auskühlen lassen . 5️⃣Braunen Zucker so darüber streuen , dass die ganze Oberfläche damit bedeckt ist . Flambieren, etwas auskühlen lassen , bis der karamellisierter Zucker wieder fest wird . Genießen !!! Tipp :falls ihr keinen Brenner habt, funktioniert das ganze auch mit einem Sturmfesten Feuerzeug. Solche bekommt ihr beispielsweise bei Tedi
♬ Originalton – stephifashion
Petit Fours
Spójrzcie na te maleństwa. Oto petit fours, czyli małe eleganckie ciasteczka.
W ich niewielkim rozmiarze kryje się wielka precyzja – delikatne biszkopty, marcepan, warstwy kremów, owocowe nadzienia, a także polewy i subtelne ozdoby sprawiają, że każde z nich wygląda jak miniaturowe arcydzieło.
Petit fours często traktowane są jako słodkie zwieńczenie eleganckich przyjęć.
Idealnie komponują się z filiżanką kawy lub herbaty.
Tarta Tatin
Oto odwrócona tarta z karmelizowanymi jabłkami, która powstała przez przypadek. Pochodzi z tradycyjnej kuchni francuskiej i jest symbolem prostych smaków, o eleganckim, ponadczasowym charakterze. Składa się przede wszystkim z jabłek, maślanego kruchego ciasta i karmelu. Jest często widywana w towarzystwie puszystej bitej śmietany lub lodów waniliowych. Absolutnie doskonała.
@acupper making the “Tarte Tatin” from La Villa Restaurant, the best one 🍎 #banhngot #dailylife #tiktokvn #fy #ngonqua ♬ Calming and healing Lofi Hiphop(899982) – Oren
Magdalenki
Czy istnieją bardziej poetyckie ciasteczka niż magdalenki? Śmiemy wątpić. Te małe wypieki w kształcie muszelek łączą w sobie rozpływający się w ustach smak masła i cytryny. Robią tak wielkie wrażenie, że znalazły się nawet w literaturze Prousta. Jak się okazuje, to klasyczne francuskie ciasteczko ma polskie korzenie i powstało na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego. Magdalenki mają bogatą historię, kojarzą się z dyskretnym luksusem i spokojnym celebrowaniem codzienności. Właśnie to, czyni je nierozłącznym elementem deserowego menu w stylu old money.
Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz, odosobniona, nieumotywowana. Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jego błahe, krótkość złudna; działała w ten sam sposób, w jaki działa miłość, wypełniając mnie kosztowną esencją; lub raczej ta esencja nie była we mnie, była mną. Przestałem czuć się miernym, przypadkowym, śmiertelnym.
“W poszukiwaniu straconego czasu”. Marcel Proust
Sernik Nowojorski
Kto choć raz posmakował sernika nowojorskiego, ten najprawdopodobniej już nigdy nie będzie w stanie mu się oprzeć. Jego kremowa konsystencja jest obłędna.
Aksamitnie gładka, doprawiona kwaśną nutką — na tyle idealna, że sernik nowojorski często podawany jest bez żadnych dodatków, aby w pełni rozkoszować się jego czystym smakiem.
Pavlova
Pavlova zachwyca elegancją już od pierwszego wejrzenia. To beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem, które wieńczy puszysty krem i świeże owoce. Każdy jej kęs to fuzja słodkiego chrupnięcia i lekkiej kremowości, które przerywają soczyste cząstki owoców.
Ten deser ujmuje delikatnością smaku i eteryczną estetyką. Zjawiskowy.
Eklery
Smukła forma, połyskujący lukier i subtelne detale. Oto eklery, czyli kolejny deserowy klasyk od lat uwielbiany przez elity. Eklery są wykonane z lekkiego ciasta parzonego, przełożonego kremem i zwieńczonego komponującą się z całością polewą. Przywodzą na myśl eleganckie kawiarenki, ekskluzywne cukiernie i wykwintne przyjęcia.
Tiramisu
W naszym zestawieniu kultowych deserów w stylu old money nie mogło zabraknąć włoskiej klasyki, czyli tiramisu. Biszkopty nasączone aromatycznym espresso, przełożone rozpływającym się w ustach aksamitnym kremem mascarpone i oprószone gorzkim kakao dają wspólnie rozkoszny efekt. Jest to deser o niezwykle lekkiej konsystencji, który mimo swojej prostoty wywołuje uczucie prawdziwej przyjemności.
Uwielbiamy delektować się tymi eleganckimi smakami.