Któż z nas nie chciałby przenieść się w ten przedświąteczny czas, prosto do usłanego klimatycznymi cukierniami i kawiarenkami Paryża? Na samą myśl o spacerze zwieńczonym kęsem słodkich francuskich wypieków, popitych łykiem cynamonowej latte można się głęboko rozmarzyć. A marzenia są po to, by je spełniać! Dlatego weźcie kartkę, ołówek i zanotujcie składniki, a następnie udajcie się do sklepu, by ewentualnie uzupełnić to czego Wam brakuje. Wszystko gotowe? To teraz jeszcze włączcie w tle francuskie interpretacje świątecznych piosenek i przygotujcie z nami najpyszniejsze eklery z orzechami i korzenną nutą.
Ciasto:
szklanka wody
1 szklanka mąki
125g masła
4 jajka
1 łyżeczka cukru
Krem
2 szklanka śmietanki 30%
400g serka mascarpone
7 łyżek cukru pudru
łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta kardamonu
2 łyżki kakao
Polewa
2 tabliczki czekolady,
orzechy
Krok 1 – Ciasto
W rondlu o grubym dnie zagotuj wodę z masłem i cukrem.
Dodaj mąkę i mieszaj do momentu, aż ciasto stanie się lepkie. Przełóż masę do miski, poczekaj aż trochę ostygnie, dodaj jajka i mieszaj do uzyskania gładkości.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i formuj eklerki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, że znacząco spuchną, a więc należy zachować bezpieczną odległość, aby się nie posklejały.
Piecz w 200 stopniach przez 20-30 minut, od czasu do czasu uchylając piekarnik.
Krok 2 – Krem
Wszystkie składniki potraktuj mikserem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Tak przygotowanym kremem przekładaj wystudzone i przekrojone na pół eklery.
Krok 3 – Polewa
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Niewielką łyżeczką nakładaj czekoladę, dekorując wierzch eklerów.
Całość posyp posiekanymi orzechami.
I gotowe!