Co zaserwować na świątecznym stole, by zachwycał swoją estetyką i różnorodnością smaków? Zobacz zestawienie wyselekcjonowanych przez nas inspiracji, które będą prawdziwymi gwiazdami Twojej świątecznej uczty.
Na kokardę
Sezon na kokardy trwa. Nie tylko w modzie, ale i w kuchni. Kokardy to symbol świątecznej elegancji, który w tym roku cieszy się szczególną popularnością. Kruche ciasteczka w kształcie kokardek, kokardy z kremu, jako zwieńczenie tortu, kokardy z maślanego ciasta lub te wykonane z chrupiącej bezy, to jedne z wielu miłych dla oka pomysłów z wykorzystaniem tego motywu.
Jezioro Łabędzie
Te małe dzieła sztuki są równie piękne, co pyszne! Przygotowane z puszystego bezowego białka i delikatnych kremów, stanowią idealne połączenie smaku i estetyki. Ustaw je na lustrzanej paterze, aby dodać im wyjątkowego blasku, zupełnie jak z Jeziora Łabędziego.
W kratkę
Elegancka taca wypełniona mini przekąskami w kształcie szachownicy to hit świątecznych spotkań. Połącz kontrastujące składniki, takie jak czarne oliwki, ser feta i pomidorki koktajlowe. Całość oprósz szczyptą ziół lub jadalnych suszonych kwiatów. Ta prosta forma, zachwyci każdego estetę.
Owocowa klasyka
Mandarynki to klasyka świątecznych smaków. Torty z dodatkiem tych cytrusów nie tylko smakują wyśmienicie, ale także prezentują się znakomicie. Delikatny biszkopt przełożony kremem mascarpone, udekorowany soczystymi mandarynkami, obsypany cukrem pudrem i kruszonymi bezami będzie pyszną dekoracją zimowego stołu.
Słodki słony
Połączenie słodyczy karmelizowanej gruszki, z lepkim miodem, kruszonymi orzechami laskowymi i kremowo-słonymi cząstkami serka mascarpone, to obłędna fuzja smaków, która rozpieści podniebienie i nacieszy oczy. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.
Jadalna choinka
Choinka z pralinek, owoców lub kremu? Intrygująco! To nie tylko smaczny deser, ale także piękna dekoracja stołu. Możesz wykonać ją z dowolnych składników. Ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i konsystencja wybranych przez Ciebie jadalnych elementów.
Kraina lodu
Uwielbiamy takie detale. Spójrzcie tylko na te kostki lodu, wzbogacone gałązkami rozmarynu i kuleczkami żurawiny. Wspólnie wyglądają niczym z mroźnego lasu. Będą pięknym dopełnieniem świątecznych napojów.
Będzie pięknie!