Masz ochotę poczuć się jak sushi master i zwinąć swoje pierwsze sushi? Nie musisz już dłużej zachodzić w głowę, jak to zrobić! Mamy dla Ciebie bazowy przepis i zestawienie podstawowych rodzajów sushi, który pozwoli Ci zabłysnąć wśród znajomych, na miłym, japońskim wieczorku. A więc – do dzieła!

Bez tego się nie obędzie, czyli Twój sushi niezbędnik:
– specjalny ryż do sushi,
– ocet ryżowy,
– niewielka ilość cukru i soli,
– płaty nori,
– mata bambusowa,
– wasabi,
– sos sojowy,
– marynowany imbir,
– pałeczki
– i oczywiście dodatkowe składniki wedle uznania (np. łosoś, ogórek świeży, serek Philadelphia, marynowana tykwa, mango, awokado, czy wiele wiele innych)

Ryż
Ryż przed przygotowaniem należy odpowiednio przygotować, płucząc go w zimnej wodzie, najlepiej kilkukrotnie, pozbywając się białej poświaty w zabarwieniu wody. Przekładamy ryż do rondelka, zalewamy chłodną wodą do około 1 cm nad powierzchnię ryżu i czekamy aż do zagotowania. Następnie przykrywamy go pokrywką na 15minut, po tym czasie odstawiamy ryż z ognia i dajemy mu 20 minut odpoczynku.
Zaprawa do ryżu
Charakterystyczny smak ryżu nadaje mu idealnie skomponowana zaprawa. Jej ilość jest uzależniona od ilości gotowanego ryżu, tak, żeby proporcje się zgadzały. Na 250g ryżu będziesz potrzebować zaprawy z 7 łyżek octu ryżowego, połączonego z 3 łyżkami cukru oraz szczyptą soli. Całą miksturę należy podgrzewać, aż do połączenia składników.
Połączenie
Ryż zdążył już wystygnąć? To świetnie, czas na połączenie go z zaprawą. Z tak przygotowanym ryżem możesz przejść do kolejnego etapu.
Co do ryżu?
Na bambusowej macie połóż płat nori, a następnie równomiernie rozłóż cienką warstwę ryżu na jej matowej stronie. Przy krawędzi, która znajduje się najbliżej Ciebie, ułóż wyselekcjonowane dowolnie składniki. Jeśli szukasz smakowych inspiracji, nie wahaj się i sprawdź co proponują najlepsi – przejrzyj menu restauracji serwujących sushi i spróbuj odwzorować ich połączenia.
Zawijanie
Płat nori wraz z pyszną zawartością należy zgrabnie zwinąć, używając leżącej pod spodem bambusowej maty. Zewnętrzną krawędź możesz delikatnie zwilżyć, tak by całość trzymała się w ryzach. Jędrną rolkę sushi należy pokroić ostrym, czystym i równie subtelnie zwilżonym w wodzie nożem. Gotowe! Teraz czas na piękne podanie.

Serwowanie
Jak wiemy sushi to piękno samo w sobie, warto jednak to podkreślić, serwując je na zjawiskowych ceramicznych naczyniach w towarzystwie sosu sojowego, marynowanego imbiru i wasabi.
Wszystko gotowe? Można zaczynać, ale wcześniej warto jeszcze poznać kilka złotych zasad i podstawowych pojęć, by stworzyć we własnym domu uroczą, japońską atmosferę i czerpać z posiłku absolutną przyjemność.




Nigiri
Klasyczna, najpopularniejsza forma sushi. Na uformowanym w dłoniach wałeczku ryżu, naniesiona jest odpowiednia ilość wasabi oraz jeden dominujący składnik. Klasa sama w sobie.

Maki
Uwielbiane szczególnie w Europie i USA. Polegają na zwinięciu kilku wybranych składników, wraz z ryżem, w cienkie płaty wodorostów nori. Najpopularniejsze to hosomaki, czyli cieniutkie rolki z jednym składnikiem w środku, lub futomaki zawierające około 4 składników. Istnieje też wersja “odwrócona” – nori wraz ze składnikami owinięte zostaje jedynie przez warstwę ryżu z sezamem, a nazwa to oczywiście uramaki.

Gunkan Maki
Rulonik nori wypełniony jest na dole ryżem, a całość dopełniona jest pozostałymi składnikami, pnącymi się w górę. Najpopularniejsze gunkan maki to te dopełnione kawiorem.

Sashimi
Kawałki surowego mięsa serwowane są z dodatkiem wasabi i niezbędnych przypraw.

Jak się zabrać za te pyszności?
Pamiętaj, że sushi można jeść zarówno rękoma jak i pałeczkami. Ważne jest, by sushi delikatnie zwilżyć w sosie sojowym, wzbogacić o dozę wasabi i zjeść na raz, gdyż każda porcja sushi skomponowana jest tak, by idealnie smakowała w całości. Do tego warto pamiętać, by przed kolejną rolką oczyść kubki smakowe marynowanym imbirem.

Przygotowani się na nadchodzące doznania smakowe? Nasz apetyt sięga zenitu. Pora zgromadzić niezbędne składniki i wyczarować w domowym zaciszu prawdziwą sushi ucztę. Powodzenia!