Pieczone kasztany. Pewnie kojarzycie tę jesienną przekąskę z francuskich filmów. Ale czy wiecie, że jadalne kasztany są uprawiane również w Polsce?
Można je spotkać na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim, a także w parkach, ogrodach i prywatnych ogródkach. Pamiętaj jednak, by nigdy nie eksperymentować z jedzeniem kasztanów pochodzących z kasztanowca pospolitego, gdyż te są dla ludzi bardzo trujące.
W ostatnich latach kasztany jadalne zyskują popularność na całym świecie, dlatego bez trudu powinniście znaleźć je jesienią w popularnych supermarketach i na dobrze wyposażonych targach.
W ich słodkim smaku można wyczuć nuty orzecha laskowego i…ziemniaka, a ich ciepło, po wyjęciu z piekarnika przyjemnie ogrzewa dłonie.
Jeśli nigdy jeszcze nie próbowaliście ich smaku, to nie odmawiajcie sobie tej przyjemności i koniecznie spróbujcie ich z nami.

Oto przepis, na klasyczne pieczone kasztany o których słyszeliście w książkach, piosenkach i filmach. Od razu zrobi się pysznie i przytulnie!
Jak przygotować pyszne kasztany?
Jadalne kasztany powinny być błyszczące, gładkie, ciężkie i w kolorze ciemnego brązu. Staraj się unikać tych z pęknięciami, bo może to świadczyć o ich wewnętrznych wadach.
Przygotuj ostry i niewielki nożyk. Na każdym z kasztanów zrób nacięcie w kształcie X. Nacięte kasztany podgrzewaj w gorącej wodzie przez 15 minut do pół godziny, a następnie ułożone iksami do góry piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
