Rozkoszy deseru jakim jest kultowy creme brulee nie sposób się oprzeć, a kawie, która odwzorowuje jego smak tym bardziej. Creme brulee jest znany na świecie już od 1691 roku. Właśnie wtedy po raz pierwszy pojawił się na łamach książki kucharskiej francuskiego szefa kuchni François Massialota. Dziś zainspirowane tym idealnym smakiem dzielimy się z Wami prostym przepisem na rozpustną kawę, z mocno wyczuwalnym aromatem wanilii i chrupiącą warstwą palonego cukru. Obłędna!
Czego będziesz potrzebować?
– ok. 50 ml espresso,
– ok. 100 ml mleka,
– łyżka cukru trzcinowego,
– łyżeczka cukru wanilinowego,
– opalarka do creme brulee.
Mleko podgrzej i mocno spień, a następnie przelej do kubka w którym już czeka espresso.
Na powstałej piance w miarę równomiernie rozsyp mieszankę cukru trzcinowego i cukru wanilinowego. Weź opalarkę do creme brulee i za jej pomocą zapiekaj cukier, aż do uzyskania chrupiącej, cukrowej skorupki.
Kawa we francuskim stylu gotowa!