Ukwiecone dania, nie tylko pięknie wyglądają i urozmaicają kompozycję serwowanych potraw, ale też smakują wyjątkowo.
Łąka na talerzu? Czemu nie!
Do tego zjawiskowego, kulinarnego trendu coraz śmielej przekonują nas restauratorzy, cukiernie i kawiarnie.
Epoka – kwiatowa rozkosz
Za fenomenem warszawskiej restauracji Epoka w Hotelu Europejskim stoi czarująca kuchnia i po mistrzowsku skomponowane menu, którego autorem jest Marcin Przybysz. Kwiaty nie pełnią w jego daniach jedynie funkcji miłego ozdobnika. Liczy się w nich przede wszystkim smak, to on musi perfekcyjnie łączyć się z pozostałymi składnikami, tworząc rozkoszną, harmonijną całość.
Marcin sam zbiera kwiaty, prosto z łąk i lasów, przez co dania stają się istną rozpustą dla wszystkich zmysłów. Doskonale łączą w sobie wysmakowaną nowoczesność z głęboką tradycją.
Iga Sarzyńska – Wzrusza Toruń
Kolejnym kwitnącym przykładem są małe piernikowe dzieła sztuki Igi Sarzyńskiej, w jej autorskiej pracowni cukierniczej – Iga Sarzyńska “Wzrusza Toruń”. Połyskującą warstwę lukru królewskiego, przyozdabiają liczne kępki maleńkich kwiatów. Dla takiego widoku i smaku warto udać się do Torunia lub zaprosić chwytające za serce pierniczki do swojego domu.
Kwiatowe donuty MOD donuts
Pozostając w tematyce słodkości, dzielimy się z Wami naszym zachwytem nad najpiękniejszymi pączkami z kwiecistym zdobieniem, autorstwa MOD donuts. Donuty lekkie jak chmurki, z przyjemnie lepką polewą i kuszącym kwiatowym akcentem, to pozycja obowiązkowa wśród spacerów w okolicach warszawskiej ulicy Oleandrów – zagłębia alternatywnych sklepów i kawiarni. Zwłaszcza, że to tylko rzut beretem od modnego Placu Zbawiciela.
P Jay Cake
W Poznańskiej pracowni cukierniczej P Jay Cake zachwycają nas urokliwe makaroniki, przełożone kremem i zwieńczone kwiatuszkiem, który prezentuje niczym wisienka na torcie. Swoją drogą, modę na kwiaty możemy dostrzec również w zjawiskowych tortach, w których pierwsze skrzypce grają kwiaty, wypierające inne dekoracje.
Dary Natury
Bajecznie kolorowe desery pełne kwiatów i ziół czekają na Was w Pijalni Ziół Dary Natury przy Mokotowskiej. Wegańskie ciasta i kwieciste napary nie tylko doskonale smakują, ale cudownie się prezentują.
To miejsce, w którym poczujesz odrobinę magii malowniczej wioski na Podlasiu.
Sami przyznacie, że efekty kwiatowych kompozycji jedzeniowych zapierają dech w piersiach, dlatego cieszymy się, że kwiaty coraz częściej zaglądają do naszej kuchni.
Niech wszystko kwitnie!