Kiedy nadejdzie lato w pełni, za oknem uraczy nas upał, co zrobić by się nie rozpłynąć?
Na ratunek nadchodzi lemoniada. I to taka w nieco niekonwencjonalnym wydaniu, która kilka kroków odbiega od tej klasycznej wersji.
Poznaj proste w wykonaniu i spektakularne w efektach przepisy, idealne na upalne popołudnia.
Lemoniada z rabarbarem
Piękna, różowa i kwaśna. Esencja orzeźwienia. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
: 5 łodyg rabarbaru + 1 litr wody
: 2 cytryny
: garstkę listków mięty
: 2-2,5 litra schłodzonej wody
: kilka kostek lodu
Odetnij końcówki łodyżek rabarbaru, pokrój go na kawałki, zalej 1 litrem wody i gotuj aż do momentu, w którym zacznie się rozpadać. Powstały rabarbarowy kompot odcedź, wystudzić, a następnie połącz z pokrojoną w plasterki cytryną, miętą, wodą i lodem. Jeśli powstały napój jest dla Ciebie zbyt kwaśny, dodaj odrobinę miodu lub cukru. Pyszne!
Grejpfrut z rozmarynem
To chyba najbardziej aromatyczna lemoniada ze wszystkich, które mieliśmy okazję poznać. Zawadiackie połączenie ostrego zapachu rozmarynu z cierpkim grejpfrutem, to idealna propozycja na letni wieczór.
Przygotuj syrop rozmarynowy, na bazie którego powstanie idealna lemoniada :
Do garnka wlej 2 niepełne szklanki wody, 5 łyżek cukru, 5 gałązek rozmarynu i 3 plastry cytryny. Doprowadź do wrzenia, rozetrzyj łyżką składniki i po przecedzeniu odlej do słoiczka.
Wyciśnij sok z 2 grejpfrutów, 1 cytryny, dodaj 10 łyżek syropu, zalej litrem wody i przystrój kilkoma gałązkami rozmarynu. Gotowe!
Mango malina
Aksamitna i pełna letniej słodyczy. Taka jest lemoniada powstała z połączenia mango i maliny.
Umieść w blenderze dwa obrane i wypestkowane owoce mango, dodaj sok z 2 limonek i jednej cytryny wraz z 1 łyżką cukru. Przygotowany mus wymieszaj z niecałym litrem wody i kostkami lodu. Na dnie szklanki ugnieć garstkę malin z listkami mięty, zalej lemoniadą z mango. Cudowny nektar gotowy.
Biała kokosowa
Przełamuje nudę, zaskakuje kokosowym smakiem i białym kolorem. Kolumbijska limonada de coco to napój, którego nie możesz przegapić.
Przygotuj blender, do którego nalejesz 250ml mleka kokosowego, 100g lodu, sok z 3 limonek, 40g cukru trzcinowego. Wszystko zmiksuj na gładki, gęsty płyn. Przelej do szklanek, udekoruj plasterkiem limonki i delektuj się latem.
Duet ogórek & mięta
Najświeższe połączenie, jakie możesz sobie wyobrazić! Oto lista niezbędnych składników:
: ogórek
: solidna garść mięty
: 2 cytryny
:1-1,5 litra wody
: szczypta cukru trzcinowego
Przygotuj dzbanek, do którego włożysz jedną cytrynę pokrojoną w plasterki, cukier, wymasowaną w dłoniach miętę, sok z drugiej cytryny oraz pokrojonego w podłużne plastry ogórka. Zalej wodą, odstaw do schłodzenia i dodaj kostki lodu. Ideał na lato!
Lemoniada lawendowa
Przy tej lemoniadzie możesz się zrelaksować, wyciszyć, wziąć łyk zamknąć oczy i przenieść prosto na prowansalskie pola lawendowe. Do tej podróży smaków będziesz potrzebować:
łyżkę suszonych kwiatów lawendy, około 200ml gorącej wody, litr chłodnej wody, miętę, cytrynę i szczyptę cukru do smaku.
Lawendę umieść w filiżance o pojemności ok. 200ml i zalej gorącą wodą. Poczekaj kilkanaście minut aż się zaparzy i lekko ostygnie. Uzyskany napar przecedź przez sitko i wlej do dzbanka. Wlej litr schłodzonej wody, sok z wyciśniętej cytryny, dodaj szczyptę cukru i kilka listków mięty. Pysznie i uspokajająco.