Czy istnieje jakiekolwiek pieczywo, które ma w sobie więcej elegancji niż croissanty? Śmiemy wątpić.
Ich obłędny maślany zapach i delikatne, listkujące się warstwy już same w sobie są doskonałe. Zestawione z kawą przywołują na myśl stopklatki z urokliwych paryskich kawiarni. Jednak, by delektować się pełnią ich smaku, nie musisz od razu kierować się w stronę Francji. Zapewniamy, że istnieją miejsca w Polsce, w których wiedzą, jak obchodzić się z croissantami i z czym je zestawiać, by tworzyć arcypyszne dania. Jesteś ciekawa, gdzie zjesz najlepsze croissanty? Oto nasze TOP 5 miejsc w Polsce.
Cinnamon Rolls | Warszawa
To warszawskie miejsce to prawdziwy obłęd. Ideał, kiedy najdzie Cię ochota na słodkie śniadanie. Oprócz rozpływających się w ustach croissantów, nadzianych m.in. malinami, truskawkami, wiśniami, nutellą lub bezą szwajcarską w duecie z konfiturą pomarańczową, znajdziesz tu także miękkie, jak chmurka cynamonki.
QUASĄ | ŁÓDŹ
Croissanty, jakie serwują w tym lokalu to czysta poezja. Rogale mają bogate wnętrze, po brzegi wypełnione nietuzinkowymi smakami, taki jak np. kawa z solonym karmelem, matcha, rokitnik, pistacja z malinami i inne. Wszystko to pięknie oprószone płatkami chabrów, róż, malin, drobinami kakao, lub migdałami w płatkach. Coś cudownego.
WYPIEK | POZNAŃ
Croissanty, cruffiny, makaroniki, ciasta i ciasteczka. Od tej różnorodności można dostać wypieków. Do tego obłędny smak i solidne nadzienie croissantów sprawia, że chce się tu wracać, po jeszcze więcej rozpustnych słodkości.
LVIV CROISSANTS | Warszawa | Wrocław | Zgorzelec | Rzeszów | Szczecin
Na słodko, a może na słono? W menu Lviv croissant znajdziesz m.in. croissanty szarlotkowe z kremem waniliowym, konfiturą wiśniową i śmietankowym kremem, albo wytrawne interpretacje smaków różnych zakątków świata. Jeśli chcesz odkryć nowe oblicza croissantów — kieruj się tutaj.
Charlotte | Kraków
Pierwsze, co ciśnie nam się na ustach, kiedy myślimy o lokalu z najpopularniejszymi francuskimi wypiekami, serwowanymi w Polsce to oczywiście kultowe Charlotte. Zestawione z kompozycjami rozpływających się w ustach kremów czekoladowych lub konfitur, cytrynowymi i malinowymi nadzieniami, lub sauté z kawą, albo herbatą, zapewniają śniadania w iście francuskim stylu.