Karnawał trwa! Przywitaj go w towarzystwie najmodniejszych przekąsek.
Co powiesz na meksykańskie tacos, buraka w eleganckiej odsłonie, chrupiące frytki warzywne, rumianą bruschettę z kozim serem, elegancki koktajl z krewetek, a może azjatycki powiew świeżości w formie spring rollsów z mango i łososiem?
Uwierz nam, że będzie przepysznie.
Tacos
Składniki:
-10 mini tortilli do tacos,
-2 piersi z kurczaka lub inny rodzaj mięsa, który lubisz,
-garstka dowolnej sałaty,
-awokado,
-świeży ogórek,
-pomidorki koktajlowe,
sos:
– pół limonki,
– ½ papryczki chili,
– 4 łyżki jogurtu greckiego,
– 2 łyżki majonezu,
– 2 ząbki czosnku.
Pokrój kurczaka na niewielkie cząstki, oprósz solą, pieprzem i odrobiną ulubionej przyprawy do kurczaka. Po zamarynowaniu smaż go do momentu aż stanie się złocisty.
W międzyczasie przygotuj sos: drobno posiekaj papryczkę chili i czosnek, wyciśnij sok z połówki limonki, dodaj jogurt i majonez, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, sprawdź smak i dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij kurczaka z ognia i daj mu chwilę czasu, by lekko ostygł. Awokado i ogórka obierz i pokrój w kostkę, pomidorki przedziel na pół.
Kiedy wszystkie składniki są gotowe weź mini tortille, nonszalancko rzuć na nią sałatę, polej sosem, dodaj warzywa i kurczaka. Złóż na pół i podawaj z ćwiartką limonki.
Sałatka z burakiem
Składniki:
-mix rukoli i szpinaku,
– ok. 2 ugotowanych buraków,
– ser feta,
– ogórek świeży,
– pół pomarańczy,
– pomidorki koktajlowe,
– orzechy włoskie.
winegret:
– 1 łyżka soku z cytryny,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– szczypta soli,
– szczypta pieprzu.
Przygotuj sos winegret. Mieszankę rukoli i szpinaku przełóż do salaterki, a następnie delikatnie wymasuj ją z przygotowanym sosem, tak by każdy listek nabrał smaku.
Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, ogórka, buraka, połówkę pomarańczy i ser feta w kostkę, a orzechy delikatnie zgnieć pod palcami. Tak przygotowane składniki ułóż na sałacie, zwieńcz orzechami i gotowe!
Frytki warzywne z dipem
Składniki:
– 4 marchewki,
– 4 ziemniaki,
– 4 korzenie pietruszki,
– 2 buraki.
bazowy dip:
-3 łyżki jogurtu greckiego,
– 2 łyżki majonezu,
– sól, pieprz.
+ opcjonalnie czosnek, posiekane zioła, wędzona papryka.
Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę (tym razem nie powinna być zbyt drobna). Skrop całość odrobiną oleju, przyprósz solą i pieprzem, a następnie równomiernie wysyp na wyłożonej papierem blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Piecz do momentu, aż warzywa staną się miękkie w środku i zarumienione na zewnątrz. Podawaj z jogurtowo-czosnkowym sosem.
Hummus z dodatkami
Składniki:
-dobrej jakości hummus,
-cykoria,
-rukola,
-suszone pomidory,
-mandarynki,
-pomidorki koktajlowe,
-czarnuszka,
-oliwa z oliwek.
Na talerzu rozsmaruj hummus, przyprósz go czarnuszką i w dekoracyjny sposób rozłóż wokół niego rukolę, łódeczki z cykorii, pokrojone suszone pomidory, podzielone na cząstki mandarynki i pomidorki koktajlowe. Jeszcze tylko kilka kropli oliwy z oliwek i gotowe!
Bruschetta
Składniki:
3 bułki typu ciabatta,
4 pomidory,
czosnek,
oliwa z oliwek,
cebulka,
ser kozi,
orzechy,
bazylia.
Bułki pokrój na kromki. Czosnek, cebulkę i obrane pomidory drobno posiekaj. Poczekaj aż pomidory odsączą się z nadmiaru wody, a następnie całość wymieszać, dodaj sól, pieprz, łyżkę oliwy z oliwek i niewielkie cząstki koziego sera. Tak przygotowane składniki nakładaj na kromki ułożone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zapiekaj w piekarniku, do momentu aż ser zacznie się delikatnie rozpuszczać, a pieczywo nabierać rumieńców.
Gotową bruschettę posyp posiekaną bazylią i orzechami.
Koktajl z krewetek
Składniki:
-ok. 20 krewetek,
-sałata lodowa,
-awokado,
-ogórek,
-czosnek.
sos:
-majonez,
-ketchup,
-tabasco,
-cytryna,
-słodka papryka w proszku.
Krewetki umyj, obierz i oczyść. Podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem czosnku. Czekając aż ostygną możesz zacząć przygotowywać sos, mieszając ze sobą 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami ketchupu, niepełną łyżeczką tabasko, odrobiną soku z cytryny i szczyptą słodkiej papryki.
Teraz obierz i pokrój awokado i ogórka, umyj i odsączy sałatę. Wymieszaj je z krewetkami, a następnie warstwowo nakładaj do kieliszka, na przemian z przygotowanym wcześniej sosem. Pysznie i pięknie!
Spring rolls
Składniki:
-kilka płatów papieru ryżowego,
-mix sałat,
-łosoś wędzony,
-sezam,
–marchewka,
-mango.
sos:
– łyżka masła orzechowego,
– 2 łyżeczki sosu sojowego,
-pół łyżeczki syropu klonowego,
-szczypta papryczki chili i imbiru,
-łyżka soku z limonki.
Papier ryżowy namaczaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i łososia wędzonego pokrój w cienkie słupki, a mango i ogórka w kostkę. Przygotowane składniki wraz z sałatą posyp sezamem i zawiń w papier ryżowy.
Przygotuj sos mieszając ze sobą masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, papryczkę chili, imbir i sok z limonki. Smacznego!