Wiosna pomału się rozkręca, co powiecie na pełen rozkwit, również w filiżance? Wszelkie klasyczne napary roślinne z pewnością już znacie, tym razem jednak pójdziemy o krok dalej i zaserwujemy Wam ukwiecone napoje i koktajle, jakich jeszcze nie znacie. 

Mleko z baziami, koktajl z różą, słoneczna herbata z forsycji…
Brzmi bajecznie, smakuje nietuzinkowo, a do tego ich przygotowanie jest jak balsam dla duszy i ciała. Warto wybrać się na relaksujący spacer w poszukiwaniu wiosny, zaopatrzyć się w niewielki papierowy lub materiałowy woreczek i rozpocząć zbiór kwitnącego dobra.

Już samo zbieranie i wytężanie wzroku w poszukiwaniu kwiatów pozytywnie nas nastroi i odbuduje więź z naturą.
Selekcja jadalnych ziół i roślin to piękny pretekst do oderwania się od codziennych obowiązków. Podczas komponowania nietypowych napojów możemy poczuć się jak tajemnicze zielarki z książek, a efekty końcowe wyglądają i smakują na tyle spektakularnie, że z pewnością zechcecie podzielić się nimi z bliskimi lub opublikować je na swoim Instagramie. 

Napój fiołkowy

Z niebiańsko pachnącymi fiołkami, a także kwiatami drzew owocowych możecie stworzyć aromatyzowany napój. Wystarczy, że 3 łyżki kwiatów wsypiecie do szklanki wody lub mleka i odstawicie na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej do lodówki. 

Lemoniada z kwiatami bzu

Lemoniada z urokliwymi kwiatami czarnego bzu, to skarbnica zdrowia i esencja wiosny.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
: kilku garstek świeżych kwiatów bzu
: kostek lodu
: wyciśnięty sok z cytryny, kilka plasterków limonki
: wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe! Pamiętaj jednak, by korzystając z czarnego bzu używać wyłącznie jego kwiatów, gałązki i zielone listki uznawane są za trujące. 

Napój z forsycją

Złocista forsycja cudownie prezentuje się w formie naparu, ale i jako kwieciste zwieńczenie mlecznego koktajlu. Do naparu potrzebować będziesz kilkanaście żółtych kwiatów, które należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
Jako koktajl doskonale sprawdzi się mix mleka, banana, kurkumy i miodu, zwieńczony kwiatami forsycji. 

Mleko baziowe

Bazie…Puszyste kotki z wierzby to miły sposób na przeziębienie. Możesz przyrządzić z nich mleko baziowe! Do przygotowania wykorzystaj jedną łyżkę bazi oraz jedną szklankę dowolnego mleka. Zagotuj je razem w rondelku, a następnie odstaw na kilka minut. Całość zwieńcz świeżymi baziami, szczyptą cynamonu i gorzkiego kakao.

Kwiatowe kostki lodu

Co powiesz na spektakularne, dekoracyjne kostki lodu? Możesz zamrozić nie tylko wodę, ale i mleko, które świetnie nada się jako urozmaicenie mrożonej kawy.
Do foremki na lód nalej wody lub mleka, a następnie wsyp niewielkie listki i kwiatuszki takie jak koniczyna, rumianek, wspomniane fiołki, forsycje, chabry, rozdrobnione mniszki, czy stokrotki. 

A potem wznieś nimi wiosenny toast!

W upalne letnie dni, możesz pokusić się o dekoracje ulubionego koktajlu garścią sezonowych kwiatów. W tej roli świetnie odnajdą się złociste nagietki, mniszek lekarski, stokrotki, bratki oraz lawenda.

A potem wznieście nimi pełne słońca toasty!

Życzymy Wam wiosna i lata usłanego kwiatami!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Pyszna wycieczka po Krakowie. Topowe gastro punkty
21 czerwca 2024
Jeśli podobnie jak my, należysz do tej grupy osób, która poznając dane miejsce, nie może oprzeć się pokusie,...
Read More
Kultowe samochody w stylu old money
20 czerwca 2024
Old money to estetyka, która w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Jest źródłem inspiracji...
Read More

polecamy