Wiosna pomału się rozkręca, co powiecie na pełen rozkwit, również w filiżance? Wszelkie klasyczne napary roślinne z pewnością już znacie, tym razem jednak pójdziemy o krok dalej i zaserwujemy Wam ukwiecone napoje i koktajle, jakich jeszcze nie znacie.
Mleko z baziami, koktajl z różą, słoneczna herbata z forsycji…
Brzmi bajecznie, smakuje nietuzinkowo, a do tego ich przygotowanie jest jak balsam dla duszy i ciała. Warto wybrać się na relaksujący spacer w poszukiwaniu wiosny, zaopatrzyć się w niewielki papierowy lub materiałowy woreczek i rozpocząć zbiór kwitnącego dobra.
Już samo zbieranie i wytężanie wzroku w poszukiwaniu kwiatów pozytywnie nas nastroi i odbuduje więź z naturą.
Selekcja jadalnych ziół i roślin to piękny pretekst do oderwania się od codziennych obowiązków. Podczas komponowania nietypowych napojów możemy poczuć się jak tajemnicze zielarki z książek, a efekty końcowe wyglądają i smakują na tyle spektakularnie, że z pewnością zechcecie podzielić się nimi z bliskimi lub opublikować je na swoim Instagramie.
Napój fiołkowy
Z niebiańsko pachnącymi fiołkami, a także kwiatami drzew owocowych możecie stworzyć aromatyzowany napój. Wystarczy, że 3 łyżki kwiatów wsypiecie do szklanki wody lub mleka i odstawicie na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej do lodówki.
Lemoniada z kwiatami bzu
Lemoniada z urokliwymi kwiatami czarnego bzu, to skarbnica zdrowia i esencja wiosny.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować:
: kilku garstek świeżych kwiatów bzu
: kostek lodu
: wyciśnięty sok z cytryny, kilka plasterków limonki
: wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe! Pamiętaj jednak, by korzystając z czarnego bzu używać wyłącznie jego kwiatów, gałązki i zielone listki uznawane są za trujące.
Napój z forsycją
Złocista forsycja cudownie prezentuje się w formie naparu, ale i jako kwieciste zwieńczenie mlecznego koktajlu. Do naparu potrzebować będziesz kilkanaście żółtych kwiatów, które należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut.
Jako koktajl doskonale sprawdzi się mix mleka, banana, kurkumy i miodu, zwieńczony kwiatami forsycji.
Mleko baziowe
Bazie…Puszyste kotki z wierzby to miły sposób na przeziębienie. Możesz przyrządzić z nich mleko baziowe! Do przygotowania wykorzystaj jedną łyżkę bazi oraz jedną szklankę dowolnego mleka. Zagotuj je razem w rondelku, a następnie odstaw na kilka minut. Całość zwieńcz świeżymi baziami, szczyptą cynamonu i gorzkiego kakao.
Kwiatowe kostki lodu
Co powiesz na spektakularne, dekoracyjne kostki lodu? Możesz zamrozić nie tylko wodę, ale i mleko, które świetnie nada się jako urozmaicenie mrożonej kawy.
Do foremki na lód nalej wody lub mleka, a następnie wsyp niewielkie listki i kwiatuszki takie jak koniczyna, rumianek, wspomniane fiołki, forsycje, chabry, rozdrobnione mniszki, czy stokrotki.
A potem wznieś nimi wiosenny toast!
W upalne letnie dni, możesz pokusić się o dekoracje ulubionego koktajlu garścią sezonowych kwiatów. W tej roli świetnie odnajdą się złociste nagietki, mniszek lekarski, stokrotki, bratki oraz lawenda.
A potem wznieście nimi pełne słońca toasty!