Lato & kremowe pankejki z truskawkami

Jeśli lato, to pełne truskawek! Już teraz przywitajmy je rozpływającymi się w ustach, kremowymi pankejkami, których słodycz idealnie łączy się z orzeźwiającymi, pełnymi słońca truskawkami. Co więcej, te niewielkie owoce w kształcie serca mają działanie odchudzające, łagodzą stany zapalne, usprawniają system odpornościowy, a do tego napełniają nas witaminami. A więc otwórzcie z nami sezon, na tę sycącą, zdrową, truskawkową rozpustę i przygotujcie prosty przepis, w sam raz na śniadanie, obiad lub kolację.  

Kremowe pankejki:
-kostka twarogu (250g)
-2 duże jajka,
-4 łyżki mąki,
-1 łyżka cukru pudru.


Śmietanowy sos truskawkowy:
– pół szklanki śmietany,
-solidna garść truskawek,
-opcjonalnie dodatkowe owoce i listki mięty.

W misce zagnieść widelcem żółtka jaj z twarogiem, cukrem pudrem i mąką. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, na małym ogniu, do momentu aż z obu stron się zarumienią.

Do naczynia wlać pół szklanki śmietany, pokrojone w ćwiartki truskawki i miód do smaku. Dokładnie wymieszaj. Truskawkowy sos gotowy.

Teraz możesz przełożyć placuszki warstwą truskawkowego sosu, udekorować owocami i posmakować lata.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Fine food experience ~ miejsce niezwykłych doznań smakowych
21 września 2021
Z roku na rok kultura restauracyjna oraz świadomość kulinarna w Polsce rosną. Coraz chętniej cel...
Read More
Ranking najpopularniejszych modelek
20 września 2021
Tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Ich uroda stawia "kropkę nad i" na światowych ...
Read More

polecamy