Jeśli lato, to pełne truskawek! Już teraz przywitajmy je rozpływającymi się w ustach, kremowymi pankejkami, których słodycz idealnie łączy się z orzeźwiającymi, pełnymi słońca truskawkami. Co więcej, te niewielkie owoce w kształcie serca mają działanie odchudzające, łagodzą stany zapalne, usprawniają system odpornościowy, a do tego napełniają nas witaminami. A więc otwórzcie z nami sezon, na tę sycącą, zdrową, truskawkową rozpustę i przygotujcie prosty przepis, w sam raz na śniadanie, obiad lub kolację.
Kremowe pankejki:
-kostka twarogu (250g)
-2 duże jajka,
-4 łyżki mąki,
-1 łyżka cukru pudru.
Śmietanowy sos truskawkowy:
– pół szklanki śmietany,
-solidna garść truskawek,
-opcjonalnie dodatkowe owoce i listki mięty.
W misce zagnieść widelcem żółtka jaj z twarogiem, cukrem pudrem i mąką. W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, na małym ogniu, do momentu aż z obu stron się zarumienią.
Do naczynia wlać pół szklanki śmietany, pokrojone w ćwiartki truskawki i miód do smaku. Dokładnie wymieszaj. Truskawkowy sos gotowy.