Jeśli uwielbiacie owsiankę, to istnieje szansę, że tę pokochacie całym sercem. Pod kopułką chrupiącej skorupki skrywa się bogate wnętrze, w którym królują sezonowe owoce, aromatyczne przyprawy i słodkie nadzienie. Brzmi obłędnie, prawda? Pieczona owsianka z tygodnia na tydzień zyskuje na popularności, bije rekordy wyświetleń na Instagramie i Tiktoku. Wcale nie jesteśmy tym faktem zdziwione, bo pieczona owsianka, to nic innego, jak zdrowa forma śniadania, która łudząco przypomina deser, a do tego cudownie rozgrzewa.

Składniki bazowe:
1 szklanka płatków owsianych
szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki miodu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
przyprawy:
pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków i imbiru.
dodatki:
jabłka, gruszki, maliny, orzechy, banany, suszona żurawina, posiekana gorzka czekolada.
nadzienie (do wyboru):
2 łyżki masła orzechowego,
mus z rozgniecionego banana z dodatkiem kakao,
karmelizowane jabłka z cynamonem,
pudding chia (połączenie mleka kokosowego i nasion chia, wspólnie odstawionych do napęcznienia na kilka godzin)
Niewielkie kokilki wysmaruj cienką warstwą masła. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki bazowe z przyprawami. Przełóż masę do kokilek, tak, by znalazło się miejsce na nadzienie. Na nadzienie nałóż kolejną warstwę masy. Wierzch przykryj wybranymi przez Ciebie dodatkami. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 30 minut. I gotowe!
