Mówi się, że gotowanie jest sztuką. Jednak tym razem, kulinarne kompozycje przeszły nasze najśmielsze oczekiwania.
Sztuka kulinarna zdecydowanym krokiem wyszła poza ramy, a nawet ranty talerzy.
Staje oko w oko z najznakomitszymi fotografami, którzy potrafią zamienić niemal każdy posiłek w arcydzieło.
San Gimigiano
Włoski fotograf San Gimigiano zajmuje się zarówno fotografią kulinarną, jak i konceptualną. Ma na swoim koncie piętnastoletnie doświadczenie jako szef kuchni i sommelier. Jego miłość do gotowania w wysmakowany sposób przeplata się z fotografią, którą to San Gimigiano obrał jako swoją główną ścieżkę zawodową. Stała współpraca z restauracją i bardzo intensywne wizje artystyczne są w stanie przemienić na pozór zwykłe składniki w zapierające dech w piersiach arcydzieła. Hipnotyzujące kompozycje nadają smakom nowego wydźwięku. Fotograf za cel obrał sobie doprawianie swoich zdjęć w emocje, smak, odrobinę zuchwałości i pierwiastka, który prowokuje do rozkoszy podniebienia.
Les Garçons
Les Garçons to zespół tworzący wyjątkowe, a do tego surrealistyczne wizje realnych składników kulinarnych.
Tutaj każdy detal zdaje się opowiadać jakąś tajemniczą, nieco magiczną historię. Fotografie emanują niezwykłym klimatem, esencjonalną grą świateł i cieni z nutą teatralności. Czuć wyraźnie świat wyobraźni, przenoszący odbiorców w niezwykłe okoliczności, w których to jedzenie tworzy bezkonkurencyjną scenografię.
Alex Lau
Alex Lau pochodzi z Nowego Jorku, w międzyczasie przeniósł się do San Francisco, gdzie tworzył niezliczone ilości zdjęć sportowych. Z czasem pragnienie o wyjeździe do Europy sprawiło, że Alex sprzedał cały swój sprzęt i tymczasowo przestał fotografować. Jednak miłość do fotografii dała o sobie znać. Młody fotograf postawił wszystko na jedną kartę i zgłosił się na staż do magazynu kulinarnego Bon Appetit. Tam odkrył swój potencjał w fotografii kulinarnej, a tym co popchnęło go do tej decyzji, była fascynacja jedzeniem (do której Alex również ma słabość). Jego fotografie czarują czystą formą i pięknymi interpretacjami tego co smaczne.
A dodatkowo dają do myślenia, że czasem warto zaryzykować.
Chelsea Kylie
Chelsea Kylie wie jak wykreować kulinarny luksus w vintage odsłonie. Subtelne bliki świetlne podkreślają smakowite detale, welwetowe tkaniny, lustrzany blask i pewien przepych to nieodłączny element jej fotografii. Tutaj wszystko tworzy spójną całość, przywołującą na myśl kadry z doskonałych filmów sprzed lat.