Poezja na talerzu

fot. Materiały prasowe San Gimigiano

Mówi się, że gotowanie jest sztuką. Jednak tym razem, kulinarne kompozycje przeszły nasze najśmielsze oczekiwania.
Sztuka kulinarna zdecydowanym krokiem wyszła poza ramy, a nawet ranty talerzy.
Staje oko w oko z najznakomitszymi fotografami, którzy potrafią zamienić niemal każdy posiłek w arcydzieło. 

San Gimigiano

Włoski fotograf San Gimigiano zajmuje się zarówno fotografią kulinarną, jak i konceptualną. Ma na swoim koncie piętnastoletnie doświadczenie jako szef kuchni i sommelier. Jego miłość do gotowania w wysmakowany sposób przeplata się z fotografią, którą to San Gimigiano obrał jako swoją główną ścieżkę zawodową. Stała współpraca z restauracją i bardzo intensywne wizje artystyczne są w stanie przemienić na pozór  zwykłe składniki w zapierające dech w piersiach arcydzieła. Hipnotyzujące kompozycje nadają smakom nowego wydźwięku. Fotograf za cel obrał sobie doprawianie swoich zdjęć w emocje, smak, odrobinę zuchwałości i pierwiastka, który prowokuje do rozkoszy podniebienia. 

fot. Materiały prasowe San Gimigiano
fot. Materiały prasowe San Gimigiano
fot. Materiały prasowe San Gimigiano
fot. Materiały prasowe San Gimigiano

Les Garçons

Les Garçons to zespół tworzący wyjątkowe, a do tego surrealistyczne wizje realnych składników kulinarnych.
Tutaj każdy detal zdaje się opowiadać jakąś tajemniczą, nieco magiczną historię. Fotografie emanują niezwykłym klimatem, esencjonalną grą świateł i cieni z nutą teatralności. Czuć wyraźnie świat wyobraźni, przenoszący odbiorców w niezwykłe okoliczności, w których to jedzenie tworzy bezkonkurencyjną scenografię.

fot. Materiały prasowe Les Garçons
fot. Materiały prasowe Les Garçons
fot. Materiały prasowe Les Garçons

Alex Lau

Alex Lau pochodzi z Nowego Jorku, w międzyczasie przeniósł się do San Francisco, gdzie tworzył niezliczone ilości zdjęć sportowych. Z czasem pragnienie o wyjeździe do Europy sprawiło, że Alex sprzedał cały swój sprzęt i tymczasowo przestał fotografować. Jednak miłość do fotografii dała o sobie znać. Młody fotograf postawił wszystko na jedną kartę i  zgłosił się na staż do magazynu kulinarnego Bon Appetit. Tam odkrył swój potencjał w fotografii kulinarnej, a tym co popchnęło go do tej decyzji, była fascynacja jedzeniem (do której Alex również ma słabość). Jego fotografie czarują czystą formą  i pięknymi interpretacjami tego co smaczne.
A dodatkowo dają do myślenia, że czasem warto zaryzykować.

fot. Materiały prasowe Alex Lau
fot. Materiały prasowe Alex Lau
fot. Materiały prasowe Alex Lau

Chelsea Kylie

Chelsea Kylie wie jak wykreować kulinarny luksus w vintage odsłonie. Subtelne bliki świetlne podkreślają smakowite detale, welwetowe tkaniny, lustrzany blask i pewien przepych to nieodłączny element jej fotografii. Tutaj wszystko tworzy spójną całość, przywołującą na myśl kadry z doskonałych filmów sprzed lat. 

fot. Materiały prasowe Chelsea Kylie
fot. Materiały prasowe Chelsea Kylie
fot. Materiały prasowe Chelsea Kylie

Jesteśmy zafascynowane spektakularnym przenikaniem się dwóch światów – świata fotografii i smaków.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More
10 miast, w których króluje spokój
15 kwietnia 2024
A gdyby tak odetchnąć od zgiełku i doświadczyć tego, jak tempo życia zwalnia, a harmonia staje się codziennym...
Read More

polecamy