Kiedy kremowa tapioka spotyka się z delikatnym musem mango, to możesz być pewna, że czeka Cię coś arcypysznego. Ten pudding przygotujesz w mgnieniu oka, z niewielkiej ilości składników.
Jest znakomitym urozmaiceniem śniadaniowego menu, a nawet zdrowym zamiennikiem klasycznych deserów.
Potrzebujesz:
Pudding:
1,5 szklanki dowolnego mleka
¼ szklanki drobnych perełek tapioki
ok. 2 łyżeczek cukru lub według uznania
Mus mango
1 duże mango
miód
W garnku zagotuj mleko z dodatkiem cukru, dodaj tapiokę i gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszaj i sprawdzaj, czy perełki zaczęły robić się szkliste. Kiedy tak się stanie, czyli po około 20-25 minutach przelej pudding do miseczek lub szklanek. Daj im chwilę odpocząć i delikatnie się wystudzić. To sprawi, że budyń jeszcze bardziej zgęstnieje i zyska na kremowatości.
W tym czasie pokrój mango na niewielkie kawałki, pozbądź się pestek i umieść go w rondelku. Gotuj do momentu, kiedy owoc zacznie się rozpadać, następnie dodaj niewielką ilość miodu do smaku i blenduj aż do uzyskania konsystencji musu. Poczekaj aż ostygnie.
Na pudding połóż solidną porcję musu z mango, przyozdób listkami mięty lub owocami, które masz pod ręką.
Jeszcze chwila, a będziesz mogła nacieszyć i oko, i żołądek swoim apetycznym deserem.