Jeśli uwielbiasz delektować się doskonałym jedzeniem, we wnętrzach dopieszczonych w każdym calu — dobrze trafiłaś.
W naszym przewodniku znajdziesz 6 najbardziej stylowych restauracji w Europie.
Warto je odwiedzić, by zachwycić się niezwykłym designem, smakiem i atmosferą, która na długo zapisuje się w pamięci.
Są absolutnie zachwycające!
F R A N T Z É N | Szwecja
Klasa, klasa i jeszcze raz klasa. Nie bez powodu Frantzén dumnie „nosi” odznakę 3 gwiazdek Michelin. Wizyta w tej restauracji to niezwykłe doświadczenie, zaplanowane co do sekundy, a wieloetapowe menu, jakie tu serwują, jest istnym dziełem sztuki.
Frantzén to hołd dla szwedzkiego minimalizmu i japońskiej precyzji. Wnętrze urzeka nienachalnym luksusowym charakterem, intymnością, wysokiej jakości drewnem i subtelnym światłem, które sprzyjają niespiesznej celebracji chwili.
Grotta Palazzese | Włochy
To miejsce wygląda jak ze snu. Restauracja mieści się w naturalnej jaskini wykutej w klifie nad Morzem Adriatyckim, a w karcie możemy znaleźć klasykę kuchni włoskiej. Dekoracje są tutaj skromne, by nie odciągać uwagi od piękna natury — zachodów słońca, szumu fal i surowych skał. Wieczorem w Grotta Palazzese robi się jeszcze bardziej romantycznie, od wody odbija się blask księzyca, a dania serwowane są przy świetle świec. Jest przepięknie.
Under | Norwegia
Nowoczesna, minimalistyczna i spektakularna. Mowa o Under, czyli pierwszej w Europie podwodnej restauracji, zlokalizowanej pięć metrów poniżej poziomu morza.
Bryła z betonu i szkła zaprojektowana przez pracownię Snøhetta to połączenie nowoczesnej architektury i kulinarnej opowieści o morzu. Estetyka jest surowa, bardzo wyrazista w swej stonowanej formie, a główną rolę odgrywają w niej okna z widokiem na morskie życie. Menu Under opiera się na sezonowych lokalnych składnikach kuchni nordyckiej.
Wizyta w tym miejscu, to niecodzienne, głęboko przemyślane doświadczenie — zarówno pod względem smaku, jak i przestrzeni.
Monsieur Bleu | Francja
Oh la la!
Monsieur Bleu to stylowa restauracja w Palais de Tokyo, z widokiem na Sekwanę i wieżę Eiffla. Eklektyczne wnętrze łączy elegancję marmuru, miękkich tkanin, ciemnego drewna i klasycznych elementów z nowoczesnym twistem, a wszystko to w wyjątkowej palecie barw lekko przydymionej zieleni. Serwowane tutaj dania to hołd dla francuskiej tradycji, z lekkością i współczesnym akcentem. Monieur Bleu to jedno z ulubionych miejsc paryskiej sceny artystycznej i modowej. Monsieur Bleu jest przestrzenią, w której sztuka, moda i kuchnia współistnieją naturalnie, a lunch może trwać trzy godziny — i nikt się temu nie dziwi.
Apotek 57 | Dania
To miejsce jest kwintesencją kopenhaskiego poczucia stylu i smaku. Apotek 57 znajduje się w dawnym budynku apteki i przyciąga swoim skromnym charakterem. To jasne, przemyślane wnętrze, w którym ma się ochotę zostać na dłużej. A co w menu?
Znajdziemy tam śniadania, brunch, lekkie dania sezonowe, własne wypieki i fermentowane dodatki. Jest minimalistycznie i bardzo jakościowo. Pieczywo zachwyca, masło jest idealne, a cynamonki i kardamonki urzekają swoim zapachem.
Tutaj kuchnia i estetyka perfekcyjnie ze sobą korespondują, jest prosto i z dobrym smakiem.
Allora | Polska
Allora to nasza polska perełka. Znajduje się w sercu Warszawy, jej przestrzeń jest lekka, ciepła, z detalami przywodzącymi na myśl południowe miasta, ale jednocześnie utrzymująca miejski, współczesny charakter. W menu znajdziemy klasyczne włoskie pozycje, wykonane z dbałością i wyczuciem, ale bez zbędnego patosu. Tutaj liczy się smak, jakość i niezwykły styl.