Jeśli masz ochotę porządnie się rozgrzać, zjeść coś pysznego i jednocześnie bardzo zdrowego to dobrze trafiłaś. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na esencjonalną zupę krem na bazie marchwi, rozgrzewającego imbiru i przeciwzapalnej kurkumy.
Idealne danie na zimę!
Składniki:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula,
5 średnich marchewek,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
1 1/2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki czarnego pieprzu
pół łyżeczki papryczki chili,
pół szklanki śmietanki 30% lub mleka kokosowego
około 1 litr wody
5 łyżek oliwy z oliwek
Dodatki
kleks śmietany lub pokruszony w palcach ser feta,
pestki dyni, słonecznika lub kilka orzeszków ziemnych,
szczypta chili.
Chrupiąca grzanka
kilka kromek chleba,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
drobno posiekana pietruszka,
szczypta soli i pieprzu.
W garnku podsmaż posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Poczekaj, aż się lekko zarumienią. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, utarty na drobnych oczkach imbir oraz solidną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dosyp kurkumę, pieprz i chili. Podsmażaj jeszcze chwilę, a następnie zalej wszystko około 1 litrem wody. Gotuj, aż marchewki staną się miękkie, a następnie zblenduj całość, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Dodaj śmietankę 30% lub mleczko kokosowe. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub pokruszonym w palcach serem feta, szczyptą chili, pestkamii kolendrą oraz z chlebową grzanką posmarowaną masłem czosnkowo-pietruszkowym (kromki chleba zarumień na suchej patelni, a następnie posmaruj masłem ugniecionym z czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką, solą i pieprzem).