Smaczne i modne. To będą kulinarne trendy

Jak będzie smakował 2025 rok? Prognozy topowych kulinarnych trendów zdradzają tajemnicę — na talerzach zagości minimalizm i odrobina szaleństwa, do kuchni zaprosimy sztuczną inteligencję, ale inspiracje chętnie będziemy szukać, powracając do korzeni.
Zobacz, co będzie rozbudzać nasz apetyt w nadchodzących miesiącach.


Wisienka nie tylko na torcie

Od teraz popularność wiśniowej czerwieni nie będzie ograniczać się jedynie do świata mody. Soczysta, głęboka czerwień w 2025 roku będzie chętnie uwzględniana w recepturach dań prestiżowych restauracji, wiśnie będą wieńczyć estetyczne desery, a także staną się głównym składnikiem modnych posiłków i koktajli.
Ceniony będzie ich smak, kształt, ale przede wszystkim wyrazisty kolor.

Kulinarny minimalizm

W tym roku maksyma „mniej znaczy więcej” perfekcyjnie wpisuje się w kulinarne trendy.
W najbliższych miesiącach otworzymy się na minimalistyczne dania bazujące na kilku starannie dobranych i wysoce jakościowych składnikach. Świetnym przykładem kulinarnego minimalizmu są skandynawskie śniadania, prosta włoska kuchnia bazująca dosłownie na kilku produktach czy fine dining w duchu „less is more”. Kilka składników, pełna satysfakcja.

AI menu

Otwierasz lodówkę i żaden apetyczny pomysł nie przychodzi Ci do głowy, a może potrzebujesz jadłospisu na specjalną okazję? W 2025 roku to żaden problem — pomoże Ci w tym AI. Wystarczy, że przedstawisz sztucznej inteligencji swoje oczekiwania, napiszesz, na co właśnie masz ochotę, albo jakimi składnikami dysponujesz i otrzymasz przepis skomponowany na miarę Twoich potrzeb. Bardzo nowocześnie!

Powrót do tradycji

Autentyczne, domowe smaki wracają do łask. Coraz chętniej w poszukiwaniu inspiracji sięgamy do dawnych lokalnych receptur, archiwalnych książek kulinarnych i zeszytów z przepisami naszych babć. Do restauracyjnych menu powrócą zapomniane dania przygotowywane zgodnie z dawnymi technikami, a w domach będziemy przez wiele godzin gotowali esencjonalne buliony i głębokie w smaku chleby na zakwasie. Co pcha nas w tym kierunku? Przede wszystkim ciekawość smaków popularnych w minionych dekadach i chęć odtworzenia wspomnień. To kulinarny ukłon w stronę tradycji.

@thesourdoughmama The step by step moments for making my purple sourdough butterfly loaf. 🥰🫶🏼 🦋 Inspired by @Nikki Makes amazing monarch. Her painted butterfly is gorgeous! This is also a fun next level challenge if you’ve made pumpkins before. Similar ties but those deep wing cuts are a nice twist! Be sure to add oiled foil balls under the wings to ensure they take off! Loved this one and I’d like to try it again with paint like she did. #mysourdoughbutterfly #sourdough #butterfly #summer #farmstyle #sourdoughscoring #purplebread #breadart #foodporn #butterflies #summervibes #homey #cottagecore #challengerbreadpan ♬ Piano song for gentle and gentle scenes(863117) – Shintaro Aoki

Viralowy twaróg

Ten klasyczny i nieco niedoceniany ser, w 2025 roku przejdzie prawdziwą metamorfozę.
Użytkownicy TikToka dostrzegli w twarogu niezwykły potencjał i zaczęli dzielić się licznymi przepisami na czele z białym serem. Od deserów, po fit tarty, tortille, spody do pizzy, aż po wytrawne pasty, twarogowe ravioli, kremowe dipy, a nawet twarogowe lody. Okazuje się, że dania wykorzystujące ten niepozorny składnik stają się viralami.

Chaos Cakes

Nie musi być idealnie, żeby było pięknie. W 2025 roku cukiernicy będą mogli puścić wodze fantazji. Asymetryczne, barwne, bogato zdobione torty już teraz podbijają Instagram i TikTok. Te artystyczne desery odchodzą od klasycznych kształtów i perfekcyjnej symetrii na rzecz zabawy formą i fakturą. Im dziwniej, tym lepiej!

Pikle wkraczają na salony

Pikle jeszcze nigdy nie były tak mode, jak teraz. W tym roku spojrzymy na kiszonki w zupełnie inny sposób. Te zdrowe, kwaśne, chrupiące i zarazem pełne umami piklowane owoce i warzywa będziemy serwować w luksusowy sposób. Kiszonki staną się motywem przewodnim estetycznych przekąsek, a nawet…drinków. Wykwintne!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Jak w L’e witamy wiosnę. Poznaj nasze rytuały
20 marca 2025
Wiosna. Wszystko budzi się do życia, budzimy się i my! W redakcji uwielbiamy ten moment, gdy dni stają...
Read More
Pokochaj siebie: 5 kroków do większej pewności siebie i wewnętrznej siły
19 marca 2025
Jak zwiększyć swoją pewność siebie i rozbudzić swój drzemiący potencjał?Mamy na to sprawdzone sposoby,...
Read More

polecamy