Po długiej nieobecności powróciły. Zielone i smukłe — szparagi.
To jedne z najmodniejszych wiosennych warzyw, które robią furorę zarówno w domowej kuchni, jak i w restauracyjnych menu. Są uwielbiane niemal w każdej postaci.
Na talerzach mogą lądować np. w wersji śniadaniowej — ugotowane i podawane w towarzystwie jajka na miękko i chrupiącej posmarowanej masłem bagietki. Obłędnie smakują również na tostach z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Ambitni przygotowują z nich risotto na białym winie oprószone solidnie parmezanem lub gotują z nich zupę krem z bazylią. Przepis na szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym w palcach serem feta również ma swoich fanów.
Co tu dużo mówić, szparagi mają ten smak i wygląd, który sprawia, że w łatwy sposób możemy wyczarować raj dla podniebienia.
Rozkoszne szparagowe dania na nowo możemy widywać w kartach lokali gastronomicznych, które cenią sezonowość. Niektóre z nich potrafią zaskakiwać.
Zobaczcie same i koniecznie posmakujcie.
Warszawa
W Warszawie przygotujcie się na konkretną szparagową ucztę. Lokali serwujących ten specjał jest tutaj pod dostatkiem. Koniecznie zwróćcie uwagę na pizzę ze szparagami, serwowaną w Pizzaiolo, która oprócz szparagów ma w sobie puree z ziemniaków, mozzarellę, pecorino, żółtko, pieprz, sól Fleur de sel i oliwę Plakias. W Piccollo Pizzaiolo spodziewajcie się świeżego smaku ślicznej, ukwieconej pizzy ze szparagami ułożonymi na kremie z zielonego groszku z miętą, mozzarellą fior di latte, ricottą cytrynową i różowym pieprzem. Coś wspaniałego! Oprócz tego warto udać się na szparagowy brunch do Bibendy lub posmakować tortellini faszerowanego porchettą ze szparagami, masłem i pecorino toscano w Mące i Wodzie.
Kielce
Szparagi w Kielcach zjecie przede wszystkim w Plac Cafe. Są dostępne w formie wiosennych grzanek. Pierwsza z nich ma w sobie szparagi, pastę z zielonego groszku, rzodkiewkę, jajko i słonecznik, a druga oczywiście również szparagi i do tego pastę jajeczną, pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę.
Pycha!
Wrocław
Jeśli jesteś akurat we Wrocławiu i naszła Cię ochota na szparagi, to zajrzyj do Culto i posmakuj nietuzinkowego połączenia zielonych szparagów, chimichurri z zielonym pieprzem, majonezem miso i papryką Gochugaru. W szparagowym menu czeka też tatar ze szparagami wykonany z ligawy wołowej, grillowanych zielonych szparagów, sosu pieprzowego, pecorino, marynowanej czerwonej cebuli, gorczycy i oliwy z czosnku niedźwiedziego, podawane razem z chrupiącym grillowanym chlebem.
Szparagowa poezja.
Poznań
Sushi ze szparagami? Czemu nie!
To cudowne połączenie jest dostępne w karcie kolorowego baru z roślinnym sushi — CUDO.
Sezonowe sushi ma w sobie szparagi, zielony ogórek, vegan serek, orzeszki ziemne, mayo srirarcha i tonkatsu. A jeśli chcecie poczuć przyjemne ciepło w brzuszku, dajcie się namówić na idealny wiosenny ramen, który okazał się hitem. Dlaczego? Bo łączy w sobie smak pistacji i szparagów. Znajdziecie w nim bazę z pasty miso i pasty pistacjowej z blanszowanymi szparagami, kalarepą w soku z limonki, szpinakiem à la morning glory, liśćmi botwiny, kruszonymi pistacjami, olejem porowym i makaronem alkalicznym…
Coś cudownego!
Gdynia/Gdańsk
W Gdyni również rozpieszczają szparagowymi daniami. W Punkcie Gdynia serwują gnudi ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, edamame, wędzonym twarogiem i orzechami. Fani i fanki pizzy zaspokoją apetyt w NOI, gdzie czeka jedna z najbardziej wiosennych pizz, jakie można sobie wymarzyć.
Tegoroczna wiosna ma smak szparagów.