Szparagi są w modzie. Sprawdź, co możesz z nich przygotować i gdzie serwują najlepsze

Po długiej nieobecności powróciły. Zielone i smukłe — szparagi.
To jedne z najmodniejszych wiosennych warzyw, które robią furorę zarówno w domowej kuchni, jak i w restauracyjnych menu. Są uwielbiane niemal w każdej postaci.

Na talerzach mogą lądować np. w wersji śniadaniowej — ugotowane i podawane w towarzystwie jajka na miękko i chrupiącej posmarowanej masłem bagietki. Obłędnie smakują również na tostach z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Ambitni przygotowują z nich risotto na białym winie oprószone solidnie parmezanem lub gotują z nich zupę krem z bazylią. Przepis na szparagi zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym w palcach serem feta również ma swoich fanów.
Co tu dużo mówić, szparagi mają ten smak i wygląd, który sprawia, że w łatwy sposób możemy wyczarować raj dla podniebienia.

Rozkoszne szparagowe dania na nowo możemy widywać w kartach lokali gastronomicznych, które cenią sezonowość. Niektóre z nich potrafią zaskakiwać.
Zobaczcie same i koniecznie posmakujcie.

Warszawa

W Warszawie przygotujcie się na konkretną szparagową ucztę. Lokali serwujących ten specjał jest tutaj pod dostatkiem. Koniecznie zwróćcie uwagę na pizzę ze szparagami, serwowaną w Pizzaiolo, która oprócz szparagów ma w sobie puree z ziemniaków, mozzarellę, pecorino, żółtko, pieprz, sól Fleur de sel i oliwę Plakias.Piccollo Pizzaiolo spodziewajcie się świeżego smaku ślicznej, ukwieconej pizzy ze szparagami ułożonymi na kremie z zielonego groszku z miętą, mozzarellą fior di latte, ricottą cytrynową i różowym pieprzem. Coś wspaniałego! Oprócz tego warto udać się na szparagowy brunch do Bibendy lub posmakować tortellini faszerowanego porchettą ze szparagami, masłem i pecorino toscano w Mące i Wodzie.

fot. Materiały Piccolo Pizzaiolo

Kielce

Szparagi w Kielcach zjecie przede wszystkim w Plac Cafe. Są dostępne w formie wiosennych grzanek. Pierwsza z nich ma w sobie szparagi, pastę z zielonego groszku, rzodkiewkę, jajko i słonecznik, a druga oczywiście również szparagi i do tego pastę jajeczną, pomidorki koktajlowe i rzodkiewkę.
Pycha!

fot. Materiały Plac Cafe

Wrocław

Jeśli jesteś akurat we Wrocławiu i naszła Cię ochota na szparagi, to zajrzyj do Culto i posmakuj nietuzinkowego połączenia zielonych szparagów, chimichurri z zielonym pieprzem, majonezem miso i papryką Gochugaru. W szparagowym menu czeka też tatar ze szparagami wykonany z ligawy wołowej, grillowanych zielonych szparagów, sosu pieprzowego, pecorino, marynowanej czerwonej cebuli, gorczycy i oliwy z czosnku niedźwiedziego, podawane razem z chrupiącym grillowanym chlebem.
Szparagowa poezja.

fot. Materiały CULTO

Poznań

Sushi ze szparagami? Czemu nie!
To cudowne połączenie jest dostępne w karcie kolorowego baru z roślinnym sushi — CUDO.
Sezonowe sushi ma w sobie szparagi, zielony ogórek, vegan serek, orzeszki ziemne, mayo srirarcha i tonkatsu. A jeśli chcecie poczuć przyjemne ciepło w brzuszku, dajcie się namówić na idealny wiosenny ramen, który okazał się hitem. Dlaczego? Bo łączy w sobie smak pistacji i szparagów. Znajdziecie w nim bazę z pasty miso i pasty pistacjowej z blanszowanymi szparagami, kalarepą w soku z limonki, szpinakiem à la morning glory, liśćmi botwiny, kruszonymi pistacjami, olejem porowym i makaronem alkalicznym…
Coś cudownego!

fot. Materiały Cudo Vegan Sushi

Gdynia/Gdańsk

W Gdyni również rozpieszczają szparagowymi daniami. W Punkcie Gdynia serwują gnudi ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim, edamame, wędzonym twarogiem i orzechami. Fani i fanki pizzy zaspokoją apetyt w NOI, gdzie czeka jedna z najbardziej wiosennych pizz, jakie można sobie wymarzyć.

Tegoroczna wiosna ma smak szparagów.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Zobacz, co się zmieni, kiedy nauczysz się jakościowo odpoczywać
04 października 2024
Jak efektywnie odpoczywać? Oto 5 sprawdzonych sposobów.
Read More
Jesienny niezbędnik L’e
04 października 2024
Wraz z nadejściem jesieni wieczory stają się dłuższe, a dni coraz bardziej chłodne. To czas, w którym...
Read More

polecamy