Dziś częstujemy Was porcją inspirujących jesiennych trendów — tym razem niezwiązanych z modą a kuchnią. To przepisy, którymi warto wzbogacić swoje sezonowe menu. Są niezwykle aromatyczne, estetyczne, a do tego proste w przygotowaniu.
Oto smaki, które uprzyjemniają długie jesienne wieczory.
Creamy Lemon Garlic Soup
Czas na rozgrzewkę! Na pierwszy ogień idzie obłędnie kremowa zupa czosnkowo-cytrynowa od Jenny Bolle. Jest sycąca, ma dużo białka, a jej smak…co tu dużo mówić — jest bardzo intrygujący. Nic więc dziwnego, że to jeden z najchętniej zapisywanych przepisów autorki @eatmoreplants.no
Cynamonki
Bądźmy szczerzy — cynamonki, szarlotka i ciasto dyniowe to wypieki, bez których trudno wyobrazić sobie jesień. Dziś skupiamy się na tych pierwszych, czyli miękkich i aromatycznych bułeczkach. Pochodzą ze Szwecji i są nierozłącznym elementem fiki. W Ameryce stały się szczególnie popularne w wersji pod otulającą warstwą lukru. Jak zrobić swoje domowe cynamonki? W tym sezonie znajdziesz niezliczoną ilość wariantów tego wypieku — cynamonki klasyczne, z ekspresowe z ciasta francuskiego, z lukrem, białą czekoladą, kremowym serkiem, a nawet z cukiniowym nadzieniem cynamonowym! Przepisem na cynamonki dzieli się na swoim TikToku również modelka Hailey Bieber.
Wybierz najlepiej odpowiadającą Ci opcję i zrób sobie idealną cynamonową przekąskę do kawy.
@itshazlife homemade cinnamon rolls ♡ 🇬🇧 ingredients for the dough: – 240 warm milk (not to hot!) – 60g sugar – 7g dry yeast – approx. 600g flour – 75g brown sugar – 1 tsp salt – 1 tsp cinnamon – 115g melted butter – 1 egg – 1 tsp vanilla extract For the filling: – 120g soft butter – 25g cinnamon – 110g brown sugar – 1 tbsp heavy cream For the frosting: – 50g butter – 115g cream cheese – 1 tsp vanilla extract – 230g powdered sugar Preparation: Mix the warm milk with the sugar and dry yeast and put the dough in a warm bowl and mix together and set aside for about 15 minutes. In the meantime, you can put all the dry ingredients in a bowl and mix. Add the dry ingredients, melted butter, egg and vanilla extract to the yeast mixture and knead well by hand until a homogeneous dough is formed. Now brush a bowl with a little bit oil and add the dough and leave it to rest in a warm place for at least 1 hour. After the dough has risen, you can now roll up the dough and spread the filling on it. Let it rest in the tin for another 30-60 minutes. The cinnamon rolls go in the oven at 180 degrees top and bottom heat for about 25-30 minutes. For the frosting, mix all ingredients together and spread on the cinnamon rolls. Enjoy! 😋 🇩🇪 Zutaten für den Teig: – 240 lauwarme Milch – 60g Zucker – 7g Trockenhefe – ca. 600g Mehl – 75g brauner Zucker – 1 TL Salz – 1 TL Zimt – 115g geschmolzene Butter – 1 Ei – 1 TL Vanilleextrakt Für die Füllung: – 120g weiche Butter – 25g Zimt – 110g brauner Zucker – 1 TL Sahne Für das Frosting: – 50g Butter – 115g Frischkäse – 1 TL Vanilleextrakt – 230g Puderzucker Zubereitung: Die lauwarme Milch, mit dem Zucker, der Trockenhefe in eine warme Schüssel geben und miteinander vermischen und für ca. 15 min zur Seite stellen. Währenddessen könnt ihr alle trockenen Zutaten eine Schüssel geben und verrühren. Die trockenen Zutaten mit der geschmolzenen Butter, dem Ei und Vanilleextrakt in die Hefemischung geben und mit der Hand gut durchkneten bis ein homogener Teig entsteht. Nun eine Schüssel mit etwas Öl bestreichen und den Teig dazugeben und für mind. 1 Stunde an einen warmen Ort ruhen lassen. Nach dem der Teig aufgegangen ist, könnt ihr nun den Teig aufrollen und die Füllung darauf bestreichen. In der Form auch gerne nochmal für 30-60 Min. ruhen lassen. Die Zimtschnecken kommen in den Ofen bei 180 grad Ober- und unterhitze für ca. 25-30 Minuten. Für das Frosting alle Zutaten zusammen mixen und auf die Zimtschnecken verteilen Guten Appetit! 😋 #cinnamonrolls#cozybaking#autunm#dough#love#foodie#zimtschnecken#liebe#herbst ♬ sonido original – Alfredo
@haileybieber Make my Sunday cinnamon rolls with me. My favorite thing I make 🤤✨
♬ 7am (Remix) – Keenan Anshari
Kalafiorowe gnocchi w esencjonalnym dyniowym sosie
Steph Robinson zaledwie kilka dni temu podzieliła się na swoim Instagramie recepturą na bezglutenowe kalafiorowe gnocchi w aromatycznym maślano-dyniowym sosie z wyraźną nutą smażonej szałwii. To danie, od razu po publikacji zaczęło cieszyć się wielką popularnością. Wygląda restauracyjnie i tak też smakuje. Z tym przepisem warto poeksperymentować u siebie w kuchni. Zapowiada się pysznie!
Pumpkin spice latte
Ta kawa pachnie jak jesień! Z pewnością nie jeden raz miałaś okazję zachwycać się pumpkin spice latte w swojej ulubionej kawiarni. Zatem mamy dobre wieści, bo ten słynny dyniowo-korzenny syrop możesz w prosty sposób przygotować u siebie w domu. Będziesz potrzebować ok. 200g puree z dyni (spokojnie, jeśli nie masz ochoty piec całej dyni, możesz kupić ją w słoiczku w niektórych sklepach), pół szklanki wody, 3 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, ⅓ łyżeczki mielonych goździków, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej i jedną kulkę ziela angielskiego. Wszystko razem zagotuj, mieszaj przez kilka minut, następnie przecedź przez sitko i przelej do słoiczka. Dodawaj do mlecznej kawy i gotowe!
@dietetykpowszechny Domowa pumpkin spice latte 🎃 🔥 Ten i więcej smacznych i zdrowych przepisów znajdziesz w diecie indywidualnej dostępnej na dietetykpowszechny.pl 🔥 Składniki (10 porcji): ✅250 g puree z dyni ✅175 ml wody ✅15 g syropu klonowego ✅ 1/2 łyżeczki cynamonu ✅1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ✅1/3 łyżeczki imbiru, ✅1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego Rozgrzej patelnię na średnim poziomie. Dodaj puree z dyni, wodę, syrop klonowy, przyprawy i mieszaj przez minutę.Doprowadź do niskiego wrzenia i gotuj przez 5-8 minut. Dodaj więcej wody jeżeli syrop jest zbyt gęsty. Jeżelikonsystencja puree jest zbyt grudkowata, umieść całość w misce i zblenduj. Przechowuj w szczelnym pojemniku. 1 porcja syropu: 13 kcal / 0,3g B / 0,1g T / 3g W #dynia #pumpkinspicelatte #kawa #fitprzepisy #zdrowo #dietetyczneprzepisy ♬ we fell in love in october – sturwnauds
Figa + ser
Sezon na figi trwa i warto to wykorzystać. To owoc, który cudownie komponuje się z serem camembert lub feta. Możesz upiec figę z wybranym serem lub ułożyć je na grzance w towarzystwie miodu i orzechów. Jest to połączenie idealne — słone i słodkie, kremowe i zarazem chrupiące. Koniecznie spróbuj, bo do tego smaku aż chce się wracać.
Kilka inspiracji znajdziesz poniżej.
@kristelskitchen Fig canapes✨ if you’re looking for a chic and elegant appetizer, try this one! #figs #creamcheese #partyfood ♬ sonido original – Vibes by Ley
@tasty_from_italy •Bruschetta gorgonzola, fichi, crudo e noci😋• È deliziosa… ✔️Tagliare i fichi a spicchi e saltare in padella con un po’ di miele. ✔️Spalmare il gorgonzola sulle fette di pane caldo abbrustolito, aggiungere qualche fettina di prosciutto crudo, mettere sopra i fichi caramellati e cosparge con i noci e timo. #buonappetito #bruschetta #fichi #gorgonzola #ricetteveloci ♬ suono originale – Aksana Zhukavets
Tak smakuje jesień.