Przedstawiamy banalnie proste i obłędnie pyszne ciasto bananowe z piernikową nutą, które zrobisz w zaledwie w kilka minut. Podczas pieczenia, w powietrzu unosi się rozpustny aromat, który można potraktować, jako zaproszenie do chwili słodkiego spokoju. Ten chlebek bananowy możesz dołączyć do swojej listy comfort food.
Prosto, szybko, pysznie i miło.
Składniki mokre:
2 duże banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej. To pyszny patent zero waste na wykorzystanie przejrzałych bananów)
100 ml oleju
1 jajko
Składniki suche:
1 i 1/2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżka gorzkiego kakao
czubata łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
opcjonalnie: łyżka siemienia lnianego, garść pokruszonych orzechów.
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady + starta skórka z cytryny
Przygotuj dużą miskę. Banany dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj pozostałe mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki i delikatnie przemieszaj je ze sobą, a następnie pewnym ruchem dokładnie wymieszaj całość, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy — pamiętaj jednak, by nie robić tego zbyt długo — może wtedy skończyć się to zakalcem! Przełóż masę do keksówki lub niewielkiej blaszki wyłożonej papierem. Piecz przez około godzinę w temperaturze 150-170 stopni.
Po upieczeniu wyjmij ciasto do przestygnięcia. W międzyczasie rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady wymieszanej z odrobiną startej skórki z cytryny. Polej ciasto i cierpliwie poczekaj aż polewa stężeje.
Tak przygotowany chlebek bananowy wyśmienicie smakuje sam w sobie, jedzony w domu lub na wynos. Dla urozmaicenia smaku możesz podawać go również w formie kromek z kremowym serkiem — wtedy jego rozkoszna bananowa słodycz świetnie kontrastuje z delikatny i łagodnie słonym smakiem serka. Smacznego!