Spektakularna restauracja Mateusza Gesslera robi wrażenie, nie tylko smakiem serwowanych w niej dań, ale i wnętrzem, które wywołuje efekt wow już od progu. To tu przeplatają się kulinarne tradycje Azji i Europy. Jest luksusowo, ale na luzie.
Kto stoi za tym nonszalanckim projektem i co sprawia, że chce się odwiedzić to miejsce?
Wnętrze z historią
Projektowaniem tego wnętrza zajęła się ceniona pracownia Boris Kudlicka with Partners. Architekci wyczarowali tu przestrzeń, którą charakteryzuje nadany jej styl „wzniosłego komfortu”. Jest tutaj nowocześnie, ale i tradycyjnie.
Restauracja mieści się we wnętrzu warszawskiej Elektrowni Powiśle. Historycznie, w tym budynku znajdował się keson, który przez ponad 100 lat ochładzał turbiny maszynowni wodą z Wisły. Właśnie to, stało się inspiracją do nadania temu miejscu postindustrialnego charakteru. Projektanci pozostawili tu niektóre z zastanych elementów takich jak haki przemysłowe, suwnice czy instalacje elektryczne, dając im drugie życie i zmieniając ich oblicze.


Kulinarna podróż
To właśnie tu możemy odbyć kulinarną, międzykontynentalną podróż, a dokładniej rejs. Kolorystyka restauracji nawiązuje do odcieni wody, a bryła budynku wraz z charakterystycznym, centralnym barem przypomina statek. W projekcie możemy odszukać inspiracje podwodnym światem, a w szczególności meduzami. Jednak szczególnie wyrazistym elementem Dock 19 jest przyciągająca spojrzenia, świetlista instalacja, która przywodzi na myśl bramę do lunaparku. Jednak to nie koniec zaskoczeń — tutaj nawet łazienka jest nieoczywista. W tym pomieszczeniu króluje swobodny styl street artu, który świetnie kontrastuje z elegancją całego wnętrza.

Kusząca karta
W karcie czekają obłędne pozycje kuchni europejsko-azjatyckiej, koktajle i wina. Możemy skosztować tu, chociażby ośmiornicę z gulaszem z owoców morza, makaron jajeczny z borowikami, polędwiczki wieprzowe w sosie truflowym, kaczkę w pomarańczach i wiele wiele innych. Każdego dnia od 12 do 16 serwują tu inne menu lunchowe, za którym warto podążać na Instagramie restauracji.
Idealne miejsce, na kolację w wysmakowanym i klimatycznym wnętrzu.