Jesień kryje w sobie bogactwo smaków. Jak wykorzystać to, co daje nam natura i przygotować pyszne posiłki? Wypróbuj te 5 przepisów, dzięki którym zmienisz zdanie o kanapkach i odkryjesz, że one też mogą być wykwintne. Bazą do każdego z przepisów, jest jak najlepszej jakości pieczywo. Świeże, z chrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem. Pozostałe dodatki odkryjesz za moment.
Figa z miodem
Piękna, dostojna i pyszna — figa. Jej słodki miąższ świetnie łączy się z kremową, lekko słoną warstwą kremowego serka, a to wszystko na chrupiącej grzance lub przekrojonym croissancie, w towarzystwie miodu i masła orzechowego. Obłęd!
Po francusku
Jak zacząć dzień po francusku? Być może od francuskiego tosta, który wykonasz, namaczając kromkę lekko czerstwego chleba w rozmieszanym jajku z dodatkiem mleka. Tak przygotowane pieczywo smaży się, aż nabierze rumieńców, a następnie podaje z dodatkiem masła i konfitury z letnich owoców.
Para roku
Gdybyśmy miały wybierać duet roku 2023, to byłby nią ser camembert ze słodkimi owocowymi dodatkami. To nieśmiertelne połączenie, które uwielbiamy. Początek jesieni obfituje w jeżyny, a te idealnie komponują się z tym miękkim serem. Plasterki camembert ułóż na gorącej grzance, udekoruj jeżynami, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną zmysłowo rozpływającego się miodu.
Satysfakcjonująca kanapka z prosciutto
Jeśli lubisz esencjonalne smaki, koniecznie spróbuj połączenia grzanki, kremowej burraty i szynki prosciutto, zaserwowanej z pesto i sałatą. Kiedy drzemie w Tobie koneser nieoczywistych połączeń — burratę i prosciutto, które są tutaj motywem przewodnim zestaw z melonem lub gruszką, miodem i orzechami. Rozpływa się w ustach.
Rumiane warzywa
Jeśli jesień to i grillowane warzywa. Koniecznie te sezonowe, czyli papryka, cukinia i cebula. Grilluj je, a następnie umieść na grzance posmarowanej pesto, na której leniwie leży już pokruszony ser feta lub jędrne halloumi. Wybór należy do Ciebie. Obiecujemy, że będzie pyszne.