Bento Cake. Najmodniejsze ciasto ostatnich miesięcy

Wygląda słodko, smakuje słodko, a do tego można rozpłynąć się na jego widok. Oto bento cake, czyli pomniejszona wersja klasycznego tortu. To najmodniejszy wypiek ostatnich miesięcy. Dlaczego go tak uwielbiamy?

fot. Materiały Buena Cake

Forma czułości

Bento cake to torcik lub ciasto o niewielkich rozmiarach. Jest przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Jego filigranowa wielkość sprawia, że można potraktować go jako miły prezent dla siebie samej lub dla kogoś bliskiego. Do tego bento cake może być dowolnie spersonalizowany, bez względu na to, czy lubisz przepych w stylu Marii Antoniny, nowoczesny minimalizm czy też urocze zdobienia i skromne ilustracje. Kremowa tafla w dowolnej kolorystyce stanowi wymarzone tło dla prostego napisu, który potrafi wyrazić wiele. Można też zdecydować się na niewielki obrazek lub inne, kwieciste, ociekające słodyczą dekoracje. Ważne, by modny wypiek wpisywał się w gust obdarowywanej osoby.

fot. Materiały Buena Cake

Co różni bento cake od klasycznego tortu? 

Bento cake jest o wiele mniejsze, co sprawia, że jest z nim mniej zamieszania. Cukiernicy zapakują go w wygodne pudełeczko, które można zabrać wszędzie. W końcu popularność bento cake rozpoczęła się od Korei Południowej, gdzie ten mini wypiek, był traktowany jako torcik, który można zabrać ze sobą w drogę.

Bento cake nie trzeba nawet kroić na kawałki — możesz usiąść i samotnie lub z bliską osobą celebrować ważne chwile, podjadając go bezpośrednio widelczykiem. To rozwiązanie w sam raz na randki, świętowanie urodzin lub cieszenie się chwilą podczas pikniku. Wygląda pięknie i będzie smakować tak, jak lubisz.

fot. Materiały Buena Cake

W ostatnim czasie nasze serce skradły cukiernicze arcydzieła od mieszczącej się w Warszawie pracowni Buena Cake.
Są bajeczne!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Przewodnik po najbardziej stylowych restauracjach Europy
28 maja 2025
Jeśli uwielbiasz delektować się doskonałym jedzeniem, we wnętrzach dopieszczonych w każdym calu — dobrze...
Read More
Adaptogeny, mikroalgi i matcha 2.0 – co będziemy pić i jeść w 2025?
23 maja 2025
W 2025 roku nowoczesne odżywianie wkracza na kolejny poziom. Estetyka łączy się z funkcjonalnością, a...
Read More

polecamy