Wygląda słodko, smakuje słodko, a do tego można rozpłynąć się na jego widok. Oto bento cake, czyli pomniejszona wersja klasycznego tortu. To najmodniejszy wypiek ostatnich miesięcy. Dlaczego go tak uwielbiamy?
Forma czułości
Bento cake to torcik lub ciasto o niewielkich rozmiarach. Jest przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Jego filigranowa wielkość sprawia, że można potraktować go jako miły prezent dla siebie samej lub dla kogoś bliskiego. Do tego bento cake może być dowolnie spersonalizowany, bez względu na to, czy lubisz przepych w stylu Marii Antoniny, nowoczesny minimalizm czy też urocze zdobienia i skromne ilustracje. Kremowa tafla w dowolnej kolorystyce stanowi wymarzone tło dla prostego napisu, który potrafi wyrazić wiele. Można też zdecydować się na niewielki obrazek lub inne, kwieciste, ociekające słodyczą dekoracje. Ważne, by modny wypiek wpisywał się w gust obdarowywanej osoby.
Co różni bento cake od klasycznego tortu?
Bento cake jest o wiele mniejsze, co sprawia, że jest z nim mniej zamieszania. Cukiernicy zapakują go w wygodne pudełeczko, które można zabrać wszędzie. W końcu popularność bento cake rozpoczęła się od Korei Południowej, gdzie ten mini wypiek, był traktowany jako torcik, który można zabrać ze sobą w drogę.
Bento cake nie trzeba nawet kroić na kawałki — możesz usiąść i samotnie lub z bliską osobą celebrować ważne chwile, podjadając go bezpośrednio widelczykiem. To rozwiązanie w sam raz na randki, świętowanie urodzin lub cieszenie się chwilą podczas pikniku. Wygląda pięknie i będzie smakować tak, jak lubisz.
W ostatnim czasie nasze serce skradły cukiernicze arcydzieła od mieszczącej się w Warszawie pracowni Buena Cake.
Są bajeczne!