L’affogato al caffe. Najmodniejszy deser na lato 2023

Jak smakuje najmodniejszy deser na lato 2023? Wyobraź sobie kremową słodycz, która łączy się z kawową goryczką. Aksamitny, chłodny mus roztapia się pod wpływem gorącego chlustu, tworząc satysfakcjonująca fuzję. Oto L’affogato al Caffè, czyli niepozorny włoski deser, który zrobisz z zaledwie dwóch składników.

Najlepszy na upalne popołudnie

Jeśli poszukujesz deseru, który przeniesie Cię smakiem do wąskich, włoskich malowniczych uliczek — oto on! Na jego punkcje oszalał cały internet, a przepisem na niego dzieli się mnóstwo użytkowników Instagrama i TikToka. Ten zatopiony w kawie deser to idealny kompan domowego relaksu. Ty, upalne letnie popołudnie i gałka lodów nurzająca się w espresso. Połączenie idealne.

Minimalistyczny deser z dwóch składników

Jak przygotować to cudo? Nic prostszego! L’affogato al caffè nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych. Będziesz potrzebować jedynie schłodzonej szklanki, filiżanki lub pucharku, gałki ulubionych lodów i dobrego espresso.
Lodową kulkę umieść w naczyniu i zalej porcją świeżo zaparzonego espresso. Deser możesz zwieńczyć puszystą chmurką z bitej śmietany, możesz też oprószyć go mgiełką kakao lub wedle uznania dodać inne dodatki. Jeśli chcesz nacieszyć się zróżnicowaniem temperatur i przenikaniem się gorącego espresso z lodowatą smugą roztapiających się lodów — jedz natychmiast po nałożeniu. Jeśli wolisz bardziej stonowane smaki — poczkekaj aż całość zacznie się intensywnie roztapiać i łączyć tworząc coś na wzór kawowego koktajlu. Smakami lodów i rodzajem espresso możesz dowolnie manewrować, tworząc własne interpretacje L’affogato al caffè.

Pysznego!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
10 prostych zadań, dzięki którym będziesz delektować się latem
14 lipca 2025
Lato zachwyca na wiele sposobów i inspiruje do romantyzowania zwykłej codzienności.By poczuć szczęście...
Read More
Detale, które zrobią w Twoim wnętrzu efekt wow
14 lipca 2025
Detale potrafią zdziałać cuda. To właśnie one budują klimat, opowiadają historię, a czasem odmieniają...
Read More

polecamy