L’affogato al caffe. Najmodniejszy deser na lato 2023

Jak smakuje najmodniejszy deser na lato 2023? Wyobraź sobie kremową słodycz, która łączy się z kawową goryczką. Aksamitny, chłodny mus roztapia się pod wpływem gorącego chlustu, tworząc satysfakcjonująca fuzję. Oto L’affogato al Caffè, czyli niepozorny włoski deser, który zrobisz z zaledwie dwóch składników.

Najlepszy na upalne popołudnie

Jeśli poszukujesz deseru, który przeniesie Cię smakiem do wąskich, włoskich malowniczych uliczek — oto on! Na jego punkcje oszalał cały internet, a przepisem na niego dzieli się mnóstwo użytkowników Instagrama i TikToka. Ten zatopiony w kawie deser to idealny kompan domowego relaksu. Ty, upalne letnie popołudnie i gałka lodów nurzająca się w espresso. Połączenie idealne.

Minimalistyczny deser z dwóch składników

Jak przygotować to cudo? Nic prostszego! L’affogato al caffè nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych. Będziesz potrzebować jedynie schłodzonej szklanki, filiżanki lub pucharku, gałki ulubionych lodów i dobrego espresso.
Lodową kulkę umieść w naczyniu i zalej porcją świeżo zaparzonego espresso. Deser możesz zwieńczyć puszystą chmurką z bitej śmietany, możesz też oprószyć go mgiełką kakao lub wedle uznania dodać inne dodatki. Jeśli chcesz nacieszyć się zróżnicowaniem temperatur i przenikaniem się gorącego espresso z lodowatą smugą roztapiających się lodów — jedz natychmiast po nałożeniu. Jeśli wolisz bardziej stonowane smaki — poczkekaj aż całość zacznie się intensywnie roztapiać i łączyć tworząc coś na wzór kawowego koktajlu. Smakami lodów i rodzajem espresso możesz dowolnie manewrować, tworząc własne interpretacje L’affogato al caffè.

Pysznego!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Kolor sezonu. Inspiracje i produkty, dzięki którym poczujesz wiosnę
24 kwietnia 2024
Jeśli uwielbiasz wiosnę, doceniasz jej wszystkie atuty i masz ochotę wkomponować się w jej zapierającą...
Read More

polecamy