Jak smakuje najmodniejszy deser na lato 2023? Wyobraź sobie kremową słodycz, która łączy się z kawową goryczką. Aksamitny, chłodny mus roztapia się pod wpływem gorącego chlustu, tworząc satysfakcjonująca fuzję. Oto L’affogato al Caffè, czyli niepozorny włoski deser, który zrobisz z zaledwie dwóch składników.
Najlepszy na upalne popołudnie
Jeśli poszukujesz deseru, który przeniesie Cię smakiem do wąskich, włoskich malowniczych uliczek — oto on! Na jego punkcje oszalał cały internet, a przepisem na niego dzieli się mnóstwo użytkowników Instagrama i TikToka. Ten zatopiony w kawie deser to idealny kompan domowego relaksu. Ty, upalne letnie popołudnie i gałka lodów nurzająca się w espresso. Połączenie idealne.
Minimalistyczny deser z dwóch składników
Jak przygotować to cudo? Nic prostszego! L’affogato al caffè nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych. Będziesz potrzebować jedynie schłodzonej szklanki, filiżanki lub pucharku, gałki ulubionych lodów i dobrego espresso.
Lodową kulkę umieść w naczyniu i zalej porcją świeżo zaparzonego espresso. Deser możesz zwieńczyć puszystą chmurką z bitej śmietany, możesz też oprószyć go mgiełką kakao lub wedle uznania dodać inne dodatki. Jeśli chcesz nacieszyć się zróżnicowaniem temperatur i przenikaniem się gorącego espresso z lodowatą smugą roztapiających się lodów — jedz natychmiast po nałożeniu. Jeśli wolisz bardziej stonowane smaki — poczkekaj aż całość zacznie się intensywnie roztapiać i łączyć tworząc coś na wzór kawowego koktajlu. Smakami lodów i rodzajem espresso możesz dowolnie manewrować, tworząc własne interpretacje L’affogato al caffè.
Pysznego!