Pierwszy taki lokal w Polsce! Tutaj serwują tradycyjne japońskie słodycze

fot. Materiały Happa to mame

Happa to mame to pierwsze i jedyne takie miejsce w Polsce. Nazwa z japońskiego oznacza Liść i Fasolę, które są nawiązaniem do głównych składników specjałów, jakie się tu serwuje. Happa to mame to kawiarnia i herbaciarnia w jednym, a do tego możesz, a nawet powinnaś posmakować tu japońskich słodyczy, które zdecydowanie różnią się od tych jadanych na co dzień w Europie.

fot. Materiały Happa to mame

Japońskie słodycze podbijają serca

Pierwszy lokal powstał w Poznaniu, jest prowadzony przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka. Niezwykły klimat tego miejsca, gościnność właścicieli, chęć dzielenia się wiedzą i przede wszystkim doskonałymi orientalnymi deserami i napojami sprawiła, że poznaniacy pokochali to miejsce. Z maleńkiego gastronomicznego pop-upu, Happa to Mame ewoluowała do bycia jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w Poznaniu. Okazało się również, że otwartość na nowe smaki i kulturę japonii jest w Polsce tak duża, że założyciele zdecydowali się założyć bliźniaczy lokal Happa to Mame również w Warszawie.

fot. Materiały Happa to mame

Orientalna słodycz

Menu kręci się wokół orientalnych deserów, a także ceremonialnej matchy, którą w Happa to Mame przyrządza się ze sproszkowanych liści zielonej herbaty od producenta zaopatrującego samego cesarza Japonii. To matcha, której liście pochodzą z pierwszych zbiorów, jest mielona ręcznie przy pomocy kamiennych młynów, a następnie rozrabiana w czarce z wodą, przy pomocy bambusowej miotełki. Oprócz najwyższych jakości herbat gwiazdą menu są tutaj słodycze. W karcie znajdziecie daifuku, którego nazwa oznacza po japońsku wielkie szczęście. Daifuku to inaczej Mochi, jest miękkie, słodkie, wykonane z kleistego japońskiego ryżu i skrywa w sobie pastę ze słodkiej fasoli. Znajdziecie tu również jeden z najbardziej tradycyjnych słodyczy w Japonii, czyli kluseczkowate Dango i puszyste “pankejki” Dorayaki przełożone pastą z fasoli azuki lub innymi sezonowymi dodatkami, na które warto zwrócić uwagę.

Każde z dań przygotowywane jest według japońskich przepisów na oczach gości. Bazą do ich przygotowania są oryginalne, najwyższej jakości produkty. W Happa to mame podawane są japońskie śniadania, słodycze, herbaty, sezonowo można dostać tu lody, czasem organizowane są tu różne ciekawe warsztaty, degustacje sake i tradycyjne ceremonialne parzenie herbaty.

fot. Materiały Happa to mame
fot. Materiały Happa to mame

Jeśli tylko będziesz mieć ochotę przenieść się smakiem prosto do serca Japonii, to koniecznie zajrzyj do tych lokali.

Szamarzewskiego 17, Poznań

Hoża 43/4, Warszawa

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Kolor sezonu. Inspiracje i produkty, dzięki którym poczujesz wiosnę
24 kwietnia 2024
Jeśli uwielbiasz wiosnę, doceniasz jej wszystkie atuty i masz ochotę wkomponować się w jej zapierającą...
Read More

polecamy