Happa to mame to pierwsze i jedyne takie miejsce w Polsce. Nazwa z japońskiego oznacza Liść i Fasolę, które są nawiązaniem do głównych składników specjałów, jakie się tu serwuje. Happa to mame to kawiarnia i herbaciarnia w jednym, a do tego możesz, a nawet powinnaś posmakować tu japońskich słodyczy, które zdecydowanie różnią się od tych jadanych na co dzień w Europie.
Japońskie słodycze podbijają serca
Pierwszy lokal powstał w Poznaniu, jest prowadzony przez Shotę Nakayamę i Marcina Cieśluka. Niezwykły klimat tego miejsca, gościnność właścicieli, chęć dzielenia się wiedzą i przede wszystkim doskonałymi orientalnymi deserami i napojami sprawiła, że poznaniacy pokochali to miejsce. Z maleńkiego gastronomicznego pop-upu, Happa to Mame ewoluowała do bycia jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w Poznaniu. Okazało się również, że otwartość na nowe smaki i kulturę japonii jest w Polsce tak duża, że założyciele zdecydowali się założyć bliźniaczy lokal Happa to Mame również w Warszawie.
Orientalna słodycz
Menu kręci się wokół orientalnych deserów, a także ceremonialnej matchy, którą w Happa to Mame przyrządza się ze sproszkowanych liści zielonej herbaty od producenta zaopatrującego samego cesarza Japonii. To matcha, której liście pochodzą z pierwszych zbiorów, jest mielona ręcznie przy pomocy kamiennych młynów, a następnie rozrabiana w czarce z wodą, przy pomocy bambusowej miotełki. Oprócz najwyższych jakości herbat gwiazdą menu są tutaj słodycze. W karcie znajdziecie daifuku, którego nazwa oznacza po japońsku wielkie szczęście. Daifuku to inaczej Mochi, jest miękkie, słodkie, wykonane z kleistego japońskiego ryżu i skrywa w sobie pastę ze słodkiej fasoli. Znajdziecie tu również jeden z najbardziej tradycyjnych słodyczy w Japonii, czyli kluseczkowate Dango i puszyste “pankejki” Dorayaki przełożone pastą z fasoli azuki lub innymi sezonowymi dodatkami, na które warto zwrócić uwagę.
Każde z dań przygotowywane jest według japońskich przepisów na oczach gości. Bazą do ich przygotowania są oryginalne, najwyższej jakości produkty. W Happa to mame podawane są japońskie śniadania, słodycze, herbaty, sezonowo można dostać tu lody, czasem organizowane są tu różne ciekawe warsztaty, degustacje sake i tradycyjne ceremonialne parzenie herbaty.
Jeśli tylko będziesz mieć ochotę przenieść się smakiem prosto do serca Japonii, to koniecznie zajrzyj do tych lokali.
Szamarzewskiego 17, Poznań
Hoża 43/4, Warszawa