Zaskakujące napoje na lato. Wśród nich te, które nam polecaliście

Bluszcz kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek brzmi intrygująco, prawda? Ma w sobie wiele cennych właściwości wspierających zdrowie, jest przeciwzapalny i oczyszczający. Jego korzenny, lekko gorzkawy smak znakomicie łączy się ze słodyczą miodu i kwiaskowatością cytryny. Jak przygotować napój?
Wysuszone ziele zalewamy połową szklanki wrzącej wody, parzymy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Kiedy przestygnie możemy dodać do niego wyciśnięty sok z cytryny, miód i kostki lodu. Gotowe! Prosto i na temat. 

Brzoskwiniowa ice tea

Brzoskwiniową ice tea dobrze znamy z jej butelkowanej wersji, którą znajdziemy niemal w każdym sklepie. Jednak pełnię jej smaku odkryjemy wtedy, gdy przygotujemy ją sami, wykorzystując sezonowe składniki. Przepis jest banalnie prosty.
Robimy mocny napar z czarnej herbaty. Studzimy ją i odcedzamy. Dodajemy pokrojoną w plasterki brzoskwinie, miód (ilość według upodobań) i kostki lodu. Zdrowe i gotowe.

Beztroski kompot.
Rabarbar + mięta = ♡

Kompot. Klasa sama w sobie. Czy istnieje ktoś, kto go nie uwielbia? Trudno w to uwierzyć. Ten z rabarbaru to hit, który nigdy nie przestanie zachwycać. W końcu nie bez powodu lato tak mocno kojarzy nam się właśnie z kwaśnym smakiem rabarbaru. Jak go wykonać? Bardzo prosto
Rabarbar myjemy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy kilkanaście minut, aż zacznie puszczać sok. Następnie zalewamy go wodą i gotujemy 10-15 minut od momentu aż woda zacznie wrzeć. Zdejmujemy kompot z ognia, wrzucamy kilka konkretnych garstek listków mięty i cierpliwie czekamy aż przestygnie. Podajemy schłodzony, a ochotnikom proponujemy wzbogacić go jeszcze plasterkiem cytryny i truskawki. Tak, by było jeszcze bardziej beztrosko!

Zakwas i kombucha

Kiszonki i fermentowane składniki to prawdziwy superfoods. Trzeba przyznać, że ich smak nie trafia w gusta każdego, jednak z miesiąca na miesiąc zyskują na popularności, a ich picie staje się modne. Musujące i schłodzone orzeźwiają jak nic innego. W sklepach łatwo dostępna stała się kombucha, czyli fermentowana herbata o wielu smakach np. mango, borówka lub różana (jest obłędna!). Bez trudu możemy również zakupić zakwas buraczany i pić go w formie zdrowego, zimnego shota. Organizm się ucieszy!

Koktajl z pomidora

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Sok z pomidora to dla wielu osób nieco kontrowersyjny temat. Jednak warto iść na całość i zaryzykować. Może to połączenie sprawi, że się przełamiesz lub pogłębisz miłość do pomidorowego nektaru. To będzie prawdziwa siła z warzyw! Bierzemy 2 pomidory, paprykę i 2 pałeczki selera naciowego, szczyptę soli i natkę pietruszki. Z pomidorów wycinamy gniazda nasienne, a następnie wkładamy je do blendera razem z pokrojoną na mniejsze części papryką, selerem naciowym i pietruszką. Dokładnie miksujemy. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą soli i już. Pyszny, witaminowy koktajl jest gotowy. 

Bezalkoholowy drink z bazylii

Lubisz niekonwencjonalne smaki? Ten właśnie taki jest. Lekko ostry, lekko kwaśny, intensywny i wciągający. Bierzemy litrowy dzbanek. Siekamy trzy garstki bazylii, wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z łyżką miodu. Całość przekładamy do dzbanka, zalewamy wodą i odstawiamy do schłodzenia. Możemy udekorować napój malinami. 

Szałwia & gruszka

Teraz czas na nieoczywiste połączenie. Będziesz potrzebować około 2 cytryn, garść listków świeżej szałwii, 2 gruszki, litr wody, 2-3 łyżki brązowego cukru. Obieramy gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondla wraz z listkami szałwii i cukrem. Zalewamy litrem wody i gotujemy przez około 5-10 minut. Czekamy aż wywar przestygnie, przecedzamy, dekorujemy świeżymi listkami mięty i plasterkiem gruszki, chłodzimy i podajemy.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Kolor sezonu. Inspiracje i produkty, dzięki którym poczujesz wiosnę
24 kwietnia 2024
Jeśli uwielbiasz wiosnę, doceniasz jej wszystkie atuty i masz ochotę wkomponować się w jej zapierającą...
Read More

polecamy