Żywa herbata. Dzięki niej zapomnisz o słodzonych napojach

fot. Materiały prasowe Vigo Kombucha

Kombucha, inaczej zwana żywą herbatą, to cudowny eliksir znany już od wieków. Jej fenomen polega na procesie fermentacji, dzięki której zyskuje niezliczoną ilość cennych wartości. I być może kiszona herbata w pierwszej chwili nie brzmi zbyt kusząco, to uwierzcie nam na słowo, że na jej punkcie można oszaleć. 

kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata vigo kombucha
fot. Materiały prasowe Vigo Kombucha

Pierwsze wzmianki o tym tajemniczym, musującym napoju pochodzą z Dalekiego Wschodu. Podejrzewa się, że pierwsze cudowne właściwości fermentowanej herbaty odkryto właśnie w tamtych częściach świata i to już kilkaset lat przed naszą erą. W międzyczasie kombucha zdobywała raz większą, raz mniejszą popularność, po to by w latach 90 niemal całkowicie zniknąć ze stołów, wypierana przez lawinę sztucznych napojów gazowanych.

kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata by laurent
fot. Materiały prasowe Kombucha by Laurent
kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata by laurent
fot. Materiały prasowe Kombucha by Laurent

Ale zaraz zaraz…Czym właściwie jest żywa herbata?

Na jej bazę składa się oczywiście najwyższej jakości herbata w towarzystwie cukru i grzybka Scoby – Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Dzięki żmudnym procesom fermentacji uzyskuje się napój o bardzo specyficznym smaku, łączącym w sobie słodycz, która miesza się z kwaskowatymi odczuciami, potęgowanymi przez muskające podniebienie fermentacyjne bąbelki. Uwierzcie nam, że pierwszego razu z kombuchą nie da się zapomnieć. Naszym zdaniem walory żywej herbaty mają prawo podbijać serca, a jej niszowość sprawia, że mamy ochotę na więcej i więcej. 

W ostatnim czasie kombucha przeżywa swoją drugą młodość. Jej nieocenione wartości i niebagatelny smak stają się coraz bardziej cenione przez osoby dbające o zdrowie i lubiące sięgać po nieznane smaki, tak dalekie od najpopularniejszych, przesłodzonych napojów gazowanych, od których uginają się sklepowe półki. Lista prozdrowotnych wartości kombuchy ciągnie się w nieskończoność, lecz jedną z jej najpopularniejszych atutów jest wspomaganie procesów trawiennych, wzmacnianie odporności i pomaganie w oczyszczaniu organizmu. 

kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata meduzyna
fot. Materiały prasowe Meduzyna
kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata meduzyna
fot. Materiały prasowe Meduzyna

Jeśli drzemie w Tobie żyłka eksperymentatora możesz postarać się wykonać ten alternatywny napój w domowym zaciszu. Eksperci i zapaleni miłośnicy kombuchy chętnie dzielą i wymieniają się przepisami na swoją wyśnioną kiszoną herbatę. Jednak nie musisz drążyć aż tak głęboko – na szczęście istnieją wyjątkowe miejsca, w których możesz zamówić perfekcyjną kombuchę prosto do domu. Odnosimy wrażenie, że twórcy miejsc takich jak Brothers and Sisters, Vigo Kombucha, Kombucha by Laurent, czy Meduzyna o fermentowaniu herbaty wiedzą wszystko, a w ich żyłach płynie kombuchowa krew. W asortymencie obok klasyków mają kiszone herbaty ze smakowym twistem, by wszystko smakowało jeszcze ciekawiej. Koniecznie dajcie się skusić ich propozycjom, jesteśmy pewni, że przepadniecie.

kombucha, żywa herbata, fermentowana herbata, kiszona herbata, brothers and sisters
fot. Materiały prasowe Brothers and Sisters

Tego smaku nie da się zastąpić niczym innym.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More
10 miast, w których króluje spokój
15 kwietnia 2024
A gdyby tak odetchnąć od zgiełku i doświadczyć tego, jak tempo życia zwalnia, a harmonia staje się codziennym...
Read More

polecamy