Kombucha, inaczej zwana żywą herbatą, to cudowny eliksir znany już od wieków. Jej fenomen polega na procesie fermentacji, dzięki której zyskuje niezliczoną ilość cennych wartości. I być może kiszona herbata w pierwszej chwili nie brzmi zbyt kusząco, to uwierzcie nam na słowo, że na jej punkcie można oszaleć.
Pierwsze wzmianki o tym tajemniczym, musującym napoju pochodzą z Dalekiego Wschodu. Podejrzewa się, że pierwsze cudowne właściwości fermentowanej herbaty odkryto właśnie w tamtych częściach świata i to już kilkaset lat przed naszą erą. W międzyczasie kombucha zdobywała raz większą, raz mniejszą popularność, po to by w latach 90 niemal całkowicie zniknąć ze stołów, wypierana przez lawinę sztucznych napojów gazowanych.
Ale zaraz zaraz…Czym właściwie jest żywa herbata?
Na jej bazę składa się oczywiście najwyższej jakości herbata w towarzystwie cukru i grzybka Scoby – Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Dzięki żmudnym procesom fermentacji uzyskuje się napój o bardzo specyficznym smaku, łączącym w sobie słodycz, która miesza się z kwaskowatymi odczuciami, potęgowanymi przez muskające podniebienie fermentacyjne bąbelki. Uwierzcie nam, że pierwszego razu z kombuchą nie da się zapomnieć. Naszym zdaniem walory żywej herbaty mają prawo podbijać serca, a jej niszowość sprawia, że mamy ochotę na więcej i więcej.
W ostatnim czasie kombucha przeżywa swoją drugą młodość. Jej nieocenione wartości i niebagatelny smak stają się coraz bardziej cenione przez osoby dbające o zdrowie i lubiące sięgać po nieznane smaki, tak dalekie od najpopularniejszych, przesłodzonych napojów gazowanych, od których uginają się sklepowe półki. Lista prozdrowotnych wartości kombuchy ciągnie się w nieskończoność, lecz jedną z jej najpopularniejszych atutów jest wspomaganie procesów trawiennych, wzmacnianie odporności i pomaganie w oczyszczaniu organizmu.
Jeśli drzemie w Tobie żyłka eksperymentatora możesz postarać się wykonać ten alternatywny napój w domowym zaciszu. Eksperci i zapaleni miłośnicy kombuchy chętnie dzielą i wymieniają się przepisami na swoją wyśnioną kiszoną herbatę. Jednak nie musisz drążyć aż tak głęboko – na szczęście istnieją wyjątkowe miejsca, w których możesz zamówić perfekcyjną kombuchę prosto do domu. Odnosimy wrażenie, że twórcy miejsc takich jak Brothers and Sisters, Vigo Kombucha, Kombucha by Laurent, czy Meduzyna o fermentowaniu herbaty wiedzą wszystko, a w ich żyłach płynie kombuchowa krew. W asortymencie obok klasyków mają kiszone herbaty ze smakowym twistem, by wszystko smakowało jeszcze ciekawiej. Koniecznie dajcie się skusić ich propozycjom, jesteśmy pewni, że przepadniecie.