Picie wina może być poetyckie.
Aby takie było, powinnyśmy umiejętnie się z nim obchodzić. Poznajcie nasz mini przewodnik, z którego dowiecie się m.in. czy stukanie się kieliszkami jest w dobrym guście, z czym lepiej nie łączyć wina i jakich nut smakowych możemy się w nim doszukiwać.
Zadałyśmy 13 nurtujących nas pytań Beacie Chmielewskiej –somelierce, entuzjastce win i założycielce Wine & Spirits Concept by Wine Avenue i tak powstał nasz przewodnik.
Od teraz kolacja przy winie może stać się sztuką, a sam smak tego szlachetnego trunku zyska na wartości.
Jak dobierać kieliszki do rodzaju wina?
Podstawowe odróżnienie kieliszków to tradycyjny podział na 3 rodzaje:
– do wina białego
– do wina czerwonego
– wąskie wysokie do win musujących, niemniej jednak w ostatnich latach to się zmienia, coraz częściej pijemy wina musujące i szampany z kieliszków większych, jak do wina białego, a czasem, w przypadku szampanów rocznikowych, wręcz jak do win burgundzkich.
Jeżeli jednak mielibyśmy z jakichś względów wybrać jeden kieliszek do wszystkich win, to polecam ten do wina białego, można go uznać za uniwersalny.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-przewodnik-leditorial-1-684x1024.jpg)
Stukanie się kieliszkami. Można czy nie wypada?
Oczywiście, że wypada, jest to wręcz wskazane, to część celebracji, której służy przecież picie wina.
Można też tu wspomnieć o klasycznym podejściu do degustacji wina – oceniamy je przez pryzmat zmysłów – idąc kolejno są to oczy-nos-usta, brakuje więc nam ucha – i właśnie stuknięcie kieliszkami jest dopełnieniem tego ceremoniału!
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-przewodnik-leditorial-2-683x1024.jpg)
Jak w prosty sposób dopasować wino do potrawy?
Najbardziej tradycyjne, klasyczne podejście to podział na:
– wina białe – do ryb i jasnego drobiu (kurczak, indyk)
– wina czerwone – do czerwonych mięs i ciemnego drobiu (kaczka, gęś)
Niemniej jednak to również się zmienia, często sięgamy po czerwone lekkie wina również do drobiu czy bardziej intensywnych ryb jak łosoś czy tuńczyk, a po białe wina również w przypadku lekkich mięs.
Należy tez pamiętać o tym, że najważniejszy w doborze wina jest tak naprawdę nie sam produkt, ale sposób jego przyrządzenia, dodatek w postaci sosu czy przypraw, bo to one tak naprawdę definiują smak potrawy.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-poradnik-le-2-683x1024.jpg)
W jakiej temperaturze serwować wino?
Tu znów, jak w przypadku kieliszków, mamy podział na 3 zakresy temperatur w zależności od rodzaju win:
– wina musujące wymagają najchłodniejszej temperatury, w granicach 7-10 st. C
– wina białe i różowe to zakres temperatur od 10 do 15 st. C
– wina czerwone serwujemy w temperaturze 15-18 st. C
Im wino lżejsze, świeże, młode, tym niższa temperatura jego serwowania. Wina cięższe, beczkowe będziemy podawać w temperaturze nieco wyższej.
Warto tez wiedzieć, że im słabszej jakości wino, tym lepiej będzie mu służyła niższa temperatura, bo przykryje jego drobne mankamenty. Przy dobrych jakościowych winach należy z kolei unikać zbyt niskich temperatur, bo przykrywają one cenne aromaty w noście i ustach i nie pozwalają nam docenić wszystkich jego walorów.
Jakie przekąski najbardziej pasują do wina?
W jednym zdaniu – najbardziej uniwersalne do win są przekąski słone, bo powodują one, że wino wydaje się bardziej owocowe i mniej kwasowe.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-poradnik-le-3-819x1024.jpg)
Na jakie nuty smakowe możemy natrafić w winie? I które z nich są najbardziej pożądane?
Najczęstsze i najbardziej pożądane to:
W winach białych – nuty cytrusów, kwiatów, owoców pestkowych (morele, brzoskwinie), owoców tropikalnych (papaja, mango, ananas)
W winach czerwonych – nuty czerwonych lub czarnych owoców; z czerwonych przede wszystkich wiśnia i czerwona porzeczka, z czarnych – jeżyna, śliwka, czarna porzeczka
W winach różowych – nuty truskawki, poziomki, maliny
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-przewodnik-leditorial-3-683x1024.jpg)
Połączenia wina z jakim daniem powinniśmy się wystrzegać?
Znów w jednym zdaniu – wystrzegajmy się dań, które są słodsze niż wino, zaszkodzi to i winu, i potrawie. Lepiej także nie pić wina z potrawami bardzo ostrymi, które mogą „zabić” jego aromat i smak.
Do jakiej maksymalnej wysokości kieliszka należy nalewać wino?
Generalnie – do jednej trzeciej, dotyczy to win białych i czerwonych.
W przypadku win musujących i szampanów jeżeli używamy kieliszka typu flute – do dwóch trzecich – max trzech czwartych, polecam mniejsze porcje, aby zawsze mieć w kieliszku wino świeżo nalane, schłodzone, ze świeżym musowaniem.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/le-wino-poradnik-683x1024.jpg)
Jak długo i gdzie można przechowywać wino po otwarciu?
Na pewno wyłącznie w lodówce. Otwartą wcześniej butelkę należy zakorkować i przechowywać w pozycji leżącej. Mamy też do dyspozycji sporo rozwiązań systemowych pomagających przechować otwarte wcześniej wina, do win spokojnych próżniowe pompki z korkiem, do musujących wszelkiego rodzaju stopery.
Najczęstsze faux pas popełniane przy obchodzeniu się z winem, które rzucają Ci się w oczy to…?
Dla mnie najbardziej rzucającym się w oczy błędem, który często widzę na różnych eventach to trzymanie kieliszka za czaszę. Proszę, pamiętajmy – kieliszek wina trzymamy zawsze za nóżkę i 3 palcami, nie pełną dłonią.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/rinat-shakirov-gwfOeeb-QjY-unsplash-819x1024.jpg)
Czy wino z korkiem jest lepsze od tego bez korka?
Nie, nie bójmy się zakrętki. Wręcz przeciwnie, zakrętka daje pewność, że wino będzie zawsze prawidłowe, nie utleni się, zawsze jest świeże. Mówimy tu o winach do bieżącej konsumpcji.
Niemniej jednak, sposób zamknięcia często definiuje jakość wina. W tradycyjnej Europie, gdzie nadal używa się korka, wino na zakrętkę lub z korkiem syntetycznym będzie najczęściej winem budżetowym, dość niskiej jakości. W Nowym Świecie jest inaczej, tam ponad 90% win jest na zakrętkę, również tych jakościowych.
Tak naprawdę, naturalny korek jest konieczny dla win, które leżakują w winnicy lub prywatnej piwniczce. Tu nie ma innej opcji, naturalny korek jest jedynym dobrym rozwiązaniem. I odzwierciedleniem winiarskiej tradycji.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-poradnik-le-5-1024x683.jpg)
Czy istnieje symptom, który wskazuje, że dane wino nie nadaje się do spożycia? Co powinno zaświecić nam w głowie czerwoną lampkę?
Jeżeli wino jest spokojne, a musuje!
Takim symptomem jest również i i na pewno zapach.
Mamy dwa rodzaje zapachu, który nas uderzy w nos natychmiast po otwarciu butelki wina, które jest nieprawidłowe:
– zapach octu, charakterystyczny dla wina utlenionego
– zapach mokrego kartonu, „brudnej szmaty” – charakterystyczny dla wina korkowego
Unikajmy obydwu!!! Jeżeli traficie na takie wino w sklepie czy restauracji, natychmiast i bez żenady je zwracajcie i żądajcie wymiany.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-poradnik-le-1-683x1024.jpg)
Jeśli szampan – to ….?
Uwielbiam szampana. Ale jaki, to zależy od okazji. Z kim go będę piła. Kiedy, w jakich okolicznościach. Mam kilka ulubionych domów szampańskich, ulubionych marek, które mogę wypić niezależnie od okoliczności i towarzystwa…
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/wino-poradnik-le-4-683x1024.jpg)
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/Szara10-683x1024.jpg)
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/szampan_winespirits-683x1024.jpg)
Przewodnik powstał dzięki Beacie Chmielewskiej – założycielce Wine & Spirits Concept by Wine Avenue, miejsca o charakterze butikowym, w którym poza świetną selekcją trunków i obsługą sommelierską można nabyć także akcesoria z nimi związane – jak świece i patyczki o zapachu czerwonego wina, systemy do serwowania czy puzzle o tematyce winiarskiej.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/beata-chmielewska-1024x1024.jpg)
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/winespiritsconcepts_winawarszawa-683x1024.jpg)
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2022/12/Szara10-10-683x1024.jpg)