Jeśli na samą myśl o mięciutkim pączku błyszczą Wam się oczy, kąciki ust się unoszą, a na widok błyszczącej tafli lukru przysłowiowo cieknie ślinka – najprawdopodobniej jesteście zagorzałymi miłośnikami pączków i to przez cały rok! Z tej okazji mamy dla Was pączkowy raj w pigułce, czyli 10 miejsc w sam raz na popołudnie z drugą połówką przy pączku lub wręcz przeciwnie – z pączkiem sam na sam, taka opcja też jest dobra.
WARSZAWA | MOD DONUTS
Pączek z dziurką w różowym kartoniku. Ręczna produkcja pączka, według polsko-francuskiej receptury, odbywa się od samego świtu w pracowni Mod przy ul. Oleandrów 8 w Warszawie. Bezpiecznie zapakowany pączkowy dobytek, śmiało możesz zabrać ze sobą w drogę i umilić sobie wieczór.
WARSZAWA | Miss Mellow
Pączuszki po brzegi wypełnione najróżniejszymi nadzieniami, to specjalność Miss Melow. Znajdziesz tu np. pączka z lawendowym kremem, albo takiego o smaku solonego karmelu lub z nutą egzotyki czyli zniewalające połączenie mango, marakui i białej czekolady. Prawda, że brzmi pysznie?
WARSZAWA | Warszawski Lukier
Rozpusta, prawdziwa rozpusta. To najsłodsze miejsce na mapie Warszawy! Cukiernicza klasyka i tworzenie słodkich przyjemności, które ucieszą oko i duszę, to wizytówka Warszawskiego Lukru. Warto więc się skusić i bezkarnie rozsmakować się w pączkowych deserach pełnych przepychu.
WROCŁAW | Bite a Donut
Świeżutkie, wytwarzane na oczach gości donuty, wykonane według tradycyjnego przepisu prosto z Wrocławskiej pracowni. Naturalne lokalne składniki i niesamowite rodzaje lukrów wprawiają w słodki zachwyt. Co powiecie na puszysty niczym chmurka donut z lukrem hibiskusowym, creme brule, a może milky way’em?
WARSZAWA | Lourse
Delikatne i klasyczne, w intrygującym wydaniu. W każdym z pączków odbywa się mistrzostwo łączenia smaków. Czego możecie się spodziewać? W tym roku wyczekujcie wariacji na temat nadzienia. Znajdziecie pączki z kremem kajmakowym, konfiturą jagodową, kremem waniliowym lub konfiturą śliwkową. Nie może Cię tam zabraknąć!
KRAKÓW| KIELCE
La Baguette
La Baguette to miejsce, które powstało z miłości do słodkości. Potwierdzamy! To piękne uczucie można wyczuć w każdym kęsie, bo ich wypieki to obłęd nie z tej ziemi. W pączkowym menu znajdziecie smak różany, klasykę z marmoladą, kajmak na %, owoce leśne z crème patissiere, advocat i masło orzechowe.
Który kusi Was najbardziej?
KATOWICE | MYSŁOWICE
Cafe Byfyj
Tłusty czwartek to święto, w którym można przymknąć oko na dietę i iść na całość. A Cafe Byfyj prowokuje do tego bez najmniejszych skrupułów. Tutaj słodycz wisi w powietrzu, a rozmaitość pączków jest wręcz onieśmielająca. Tradycyjne z różą, eko wiśnią, śmietaną, adwokatem, białą czekoladą i kajmakiem to nie wszystko. Przygotujcie się nawet na pączkowe kanapki z białą czekoladą, malinami, pistacjami, lawendą oraz chałwą lub wiśnią. To tylko kropla w morzu słodkich możliwości Cafe Byfyj. Pączki na śniadanie, obiad i kolację? Proszę bardzo!
POZNAŃ | Pączek w maśle
W poznańskim Pączku w maśle, poczujesz się jak pączek w maśle. Uwierzcie nam na słowo, że lokal pęka w szwach od wyboru maślanych słodkości. Ananasowe nuty, bounty, rogale na maśle, pączki z karmelem, powidłami śliwkowymi lub maliną w białej czekoladzie to przedsionek tego, co możecie tam spotkać. Przygotujcie się na najlepsze.
GDYNIA | Must Bake
Czujesz, że pączek jest tym czego Ci teraz najbardziej trzeba? W Must Bake zaspokoisz swój wewnętrzny przymus zjedzenia pączka. Karmelowe z belgijską czekoladą, pistacjowe z kremem patissiere, malinowo-różane z płatkami róż, wegańskie rokitnikowe i te z nadzieniem lemon curd zwieńczone włoską bezą już na Ciebie czekają.
Wrocław |Poolish
Puszyste, naturalne, tradycyjne i hojnie obdarzone nadzieniem. Takie są pączki z piekarni Poolisz. Ci co choć raz je jedli zwierzają się, że to najlepsze pączki, jakie jedli w życiu. Jeśli chcecie to potwierdzić, to koniecznie udajcie się na spacer po Wrocławiu i odnajdźcie swój ideał.