Kasztany. Jak je jeść?

Pieczone kasztany. Pewnie kojarzycie tę jesienną przekąskę z francuskich filmów. Ale czy wiecie, że jadalne kasztany są uprawiane również w Polsce?

Można je spotkać na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim, a także w parkach, ogrodach i prywatnych ogródkach. Pamiętaj jednak, by nigdy nie eksperymentować z jedzeniem kasztanów pochodzących z kasztanowca pospolitego, gdyż te są dla ludzi bardzo trujące.

W ostatnich latach kasztany jadalne zyskują popularność na całym świecie, dlatego bez trudu powinniście znaleźć je jesienią w popularnych supermarketach i na dobrze wyposażonych targach.
W ich słodkim smaku można wyczuć nuty orzecha laskowego i…ziemniaka, a ich ciepło, po wyjęciu z piekarnika przyjemnie ogrzewa dłonie.

Jeśli nigdy jeszcze nie próbowaliście ich smaku, to nie odmawiajcie sobie tej przyjemności i koniecznie spróbujcie ich z nami.

Oto przepis, na klasyczne pieczone kasztany o których słyszeliście w książkach, piosenkach i filmach. Od razu zrobi się pysznie i przytulnie!

Jak przygotować pyszne kasztany?

Jadalne kasztany powinny być błyszczące, gładkie, ciężkie i w kolorze ciemnego brązu. Staraj się unikać tych z pęknięciami, bo może to świadczyć o ich wewnętrznych wadach. 

Przygotuj ostry i niewielki nożyk. Na każdym z kasztanów zrób nacięcie w kształcie X. Nacięte kasztany podgrzewaj w gorącej wodzie przez 15 minut do pół godziny, a następnie ułożone iksami do góry piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

I gotowe! Obierz ze skórki, zajadaj gorące w wersji solo lub pokrój na niewielkie cząstki i posyp nimi gęstą pianę ulubionej korzennej kawy z karmelem. 

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More

polecamy