Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając do niego więcej świeżości, lekkości, kolorowych warzyw, owoców i kwiatów, które jak nic innego potrafią upiększyć nawet to danie, które na pierwszy rzut oka wydaje się zupełnie zwyczajne. Zobacz cudowne propozycje na proste, piękne i smaczne przepisy, które idealnie wpisują się w ten wiosenny czas.
Kwieciste naleśniki
Jak przemienić basicowe danie w coś niezwykłego? Z pomocą przychodzą kwiaty, oczywiście te jadalne. Same zobaczcie, że to mały detal z wielkim efektem. Można dekorować nimi kanapki, piankę na kawie, koktajle lub naleśniki. Kwieciste naleśniki wykonasz, układając na rozgrzanej patelni kilka drobnych kwiatków, na które wlejesz porcję swojej ulubionej masy naleśnikowej. Dodaj swoje ulubione dodatki i podziwiaj. Są przepiękne i zarazem przepyszne.
W zieleni. Grzanki
Żaden inny kolor nie kojarzy się tak mocno z wiosną, jak zieleń. W tych zielonych miesiącach musi również pojawić się na talerzu, pod postacią wszelkich sałat i kiełków, czyli bogactwa witamin i minerałów. Wiosenną grzankę przygotujesz tostując na patelni grzanki muśniętego masłem chleba. Na to garść młodych listków, kilka plasterków kremowego awokado, sera brie, odrobiny miodu, szczypty pieprzu, soli i kiełków. Wyborne i piękne niczym z baśniowego ogrodu.
Chrupiące kwiaty
A gdyby tak pochrupać sobie…kwiaty? Czemu nie! Wystarczy, że w odpowiedni sposób natniesz płaty papieru ryżowego, nadając im pożądany kształt. Połącz poszczególne warstwy barwionym ryżem i usmaż je na głębokim oleju. Kwieciste prażynki gotowe!
@mialovesfood17 #foodtiktok #creativefood #quickrecipes can anybody please help me to name this gorgeous flowers?the main material of this dish is spring roll wrappers~enjoy ~☺️☺️#satisfying ♬ Let It Snow! Let It Snow! – Frank Sinatra
Kolorowe spring rollsy
W wiosennych przepisach króluje kolor, którego nie brakuje w spring rollsach. Przepis daje dużą swobodę w dobieraniu składników — możesz dowolnie skomponować zawartość swoich rolek z papieru ryżowego. Jeśli chcesz, umieść w ich wnętrzu chrupiącą sałatę, pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę, dodaj grillowane tofu, kurczaka, krewetkę lub łososia, cieniutki makaron ryżowy, maślane w smaku awokado albo soczyste mango, jeśli masz ochotę na odrobinę słodyczy. Całość oprósz szczypiorkiem, kolendrą i sezamem. Gotowe spring rollsy zanurz w sosie na bazie masła orzechowego, sosu sojowego, limonki i syropu klonowego, z dodatkiem startego imbiru i chili. Obłędnie pyszne.
Matcha Pancakes
Pankejki z tego przepisu wyglądają niczym obłoczki w kolorze mchu. Jak je przygotować? Zmiksuj ze sobą 1 jajko, szklankę mleka i 2 łyżki oleju. W osobnej misce wymieszaj szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę matchy, 2 łyżeczki cukru i szczyptę soli. Całość wymieszaj, zostaw na ok. pół godziny, a następnie smaż na rozgrzanej, suchej patelni, do momentu aż się zarumienią. Podawaj z ulubionymi owocami, a jeśli możesz pozwolić sobie na małą rozpustę — połóż na wierzch porcji gałkę lodów. I gotowe!
Wiosna? Brzmi pysznie!