W ich obecności powietrze nasącza się maślanym aromatem. Rumiana, delikatnie chrupiąca skórka skrywa w sobie miękkie, cieniutkie jak pergamin warstwy francuskiej rozkoszy.
Każdy kęs jest równoznaczny z niezliczoną ilością okruszków, ale kto by się przejmował bałaganem w obliczu tej paryskiej uczty.
Półki francuskich piekarni uginają się od jedynych w swoim rodzaju rogalików. Są pozycją obowiązkową tamtejszego menu, szczególnie w porze śniadaniowej.
I choć croissanty uważane są za nieodłączny element francuskiego wizerunku, to trzeba przyznać, że mają w sobie to coś, co sprawia, że pragnie ich niemal każda z nas.
Co ciekawe, korzenie tego kultowego wypieku pochodzą nie z Francji, a z Austrii. Francja wypiek zawdzięcza żonie Ludwika XVI, Marii Antoninie, która jako pierwsza przywiozła go z Wiednia. Rogal zyskał wówczas francuskojęzyczną nazwę “je lune croissante” i pod nią spopularyzował się na całym świecie jako rodzimy przysmak.
Co więcej, to właśnie Austriacy otworzyli w Paryżu pierwszą piekarnię z rogalikami. Ich smak podbijał coraz więcej serc, aż Francuzi postanowili zinterpretować ich przepis po swojemu, modyfikując ciasto na bardziej maślane.
Ich subtelna słodycz flirtująca ze słoną nutą są doskonałym powodem, by od czasu do czasu dodać codziennemu polskiemu śniadaniu odrobiny francuskiego rumieńca. Ich przygotowanie wymaga niemałego zachodu, dlatego jeśli nie masz smykałki do wypieków, lepiej udaj się na poranny spacer do sprawdzonej piekarni.
Croissanty to klasa sama w sobie. Świetnie smakują w minimalistycznym duecie z kawą, ale również z dodatkiem dżemów i konfitur. Dopełnieniem rozpusty może okazać się dobrej jakości czekoladowe smarowidło, w towarzystwie soczystych truskawek, malin, jagód, czy borówek. Ich nieoczywista słodycz ciekawie komponuje się z serami typu brie, w towarzystwie żurawiny.
Zachwyci smakiem wraz z treściwym dodatkiem sałaty, jajka w koszulce, sosu chrzanowego i odrobiny wędzonego łososia. Idealnym śniadaniem do łóżka może okazać się rogalik posmarowany konkretną warstwą kremowego serka z dodatkiem roszponki, szynki parmeńskiej i świeżej figi. Podniebienia miłośników wegetariańskiej kuchni dopieści croissant z garstką szpinaku, kawałka koziego sera, miodu i grubo mielonego pieprzu. Istnieje niezliczona ilość możliwości.