Banany, masło orzechowe i kakao. To się nie może nie udać!
Ten banalnie prosty przepis króluje na Instagramie. Robi się go dosłownie w 5 minut, jest wegański, pyszny, a do tego stanowi zdrową alternatywę dla batonów i ciast, w których składzie czai się mnóstwo polepszaczy smaku i składników niewiadomego pochodzenia.
Tej słodkości warto spróbować!
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2023/02/le-brownie-7-scaled-e1675766973947-874x1024.jpg)
Składniki
3 banany. Najlepiej przejrzałe — będą słodsze.
3 solidne łyżki masła orzechowego.
2-3 łyżki kakao.
Opcjonalnie:
kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady,
– maliny.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2023/02/le-brownie-1-683x1024.jpg)
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2023/02/le-brownie-3-683x1024.jpg)
Wykonanie
Banany obierz ze skórki, włóż do miski i rozgnieć widelcem na w miarę gładką papkę. Do bananów dodaj 3 łyżki masła orzechowego. Oprósz całość kilkoma łyżkami kakao i dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że Twoja masa jest zbyt blada — dodaj jeszcze trochę kakao.
Niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Możesz udekorować wierzch cząstkami posiekanej gorzkiej czekolady i malinami, które dodatkowo wzbogacą smak.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.
Poczekaj, aż wyjęte z piekarnika ciasto ostygnie, zaparz swoją ulubioną kawę i delektuj się. To przekąska, którą warto umilać sobie dzień w pracy i szkole, a odpowiednio pokrojona i zapakowana będzie stanowiła przyjemne zwieńczenie spaceru.
![](https://leditorial.pl/wp-content/uploads/2023/02/le-brownie-8-683x1024.jpg)
Na zdrowie!