Gdzie na ciastko? Najlepsze cukiernie w pięknym stylu

fot. Materiały Cukiernia Tonka

Pokażemy Ci miejsca na mapie Polski, w których słodkości wyglądają, jak dzieła sztuki, a do tego smakują tak, że nie sposób im się oprzeć.
A więc jeśli zastanawiasz się, gdzie iść na najlepsze ciastko — mamy dla Ciebie zestawienie TOP 5 cukierni. Przygotuj się na ucztę dla wszystkich zmysłów.

Poznań | Parle Patisserie

W Parle Patisserie skosztujesz nietuzinkowych połączeń smakowych, ujętych w wyrafinowanej cukierniczej formie. Monodesery spod ręki twórczych cukierników Parle Patisserie wyglądają czarująco. A wszystko to, w pięknym wnętrzu.

fot. Materiały Parle Patisserie

Warszawa | Cukiernia Tonka

Jeśli najdzie Cię ochota na paryskie wypieki i łyk kawy speciality — kieruj się do warszawskiej cukierni Tonka. Wnętrze lokalu, w którym odbywa się słodka rozpusta, otulają malinowe kotary zaprojektowane przez Joannę Hawrot. Słodkości, jakie tam zastaniecie to prawdziwa poezja, w której aż zechcesz się zanurzać kęs po kęsie.

fot. Materiały Cukiernia Tonka

Słupsk | Mariaż Patisserie

Spacerując po niepozornej uliczce ul. Mostnika w Słupsku, koniecznie zajrzyj do butikowej cukiernii Mariaż Patisserie. Ich monoporcje zachwycają swoją estetyką i cudownie skomponowanymi smakami. Wiemy, że ich cukiernicze dzieła są tak pyszne, że aż szkoda je jeść, ale uwierzcie, że już pierwszy kęs udowodni Wam, że ich wygląd to dopiero namiastka tego, co kryje się w obłędnie pysznym i bogatym wnętrzu.

fot. Materiały Mariaż Patisserie

Wrocław | Słodki Chłopak

A gdzie we Wrocławiu? Oczywiście, że do Słodkiego Chłopaka! To autorska cukiernia, w której znajdziesz klasyki i nowoczesne interpretacje. Są solidnie nadziane pączki, rogale, pistacjowe serniki, marchewkowe torty i inne przeróżne opcje, które każdego łasucha przyprawią o szybsze bicie serca.

fot. Materiały Słodki Chłopak

Gdańsk | Umam

Czy to jeszcze ciastka, czy już dzieła sztuki? W pracowni Umam powstają wypieki o niezwykłym designie. Ich klasyczne, jak i nowoczesne smaki powstają z najwyższej jakości składników: włoskiej mąki 00, naturalnego puree z owoców, belgijskiej i francuskiej czekolady, wanilii z Madagaskaru i świeżych owoców. Wszystko to pod okiem mistrza polskiej sceny cukierniczej — Krzysztofa Ilnickiego i Justyny Ilnickiej, która dba o wysoki poziom menu i tego niezwykłego miejsca.

fot. Materiały Umam
fot. Materiały Umam

Każda okazja jest dobra, aby pójść na ciastko!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Desery w stylu old money
14 listopada 2024
Desery w stylu old money śmiało możemy określić mianem cukierniczych ikon, mających w sobie tę ponadczasową...
Read More
10 nieoczywistych sposobów na poprawę efektywności
06 listopada 2024
Z pewnością znasz ten schemat — masz wyznaczony cel, przechodzisz do działania, chcesz wskoczyć na najwyższe...
Read More

polecamy