Krem brûlée to Twoja cicha miłość? A może to właśnie grejpfruty niejeden raz zawróciły Ci w głowie? Tym razem nie musisz wybierać, bo bierzemy pod lupę interpretację ponadczasowej, deserowej klasyki.
Najwyższy czas by ostre cytrusowe nuty o przenikającej goryczce spotkały się z otulającym aromatem wanilii i słodyczą karmelu. Można się rozpłynąć.
Składniki:
2-3 grejpfruty
4 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta cukru waniliowego
palnik do karmelu/piekarnik
Przygotowanie:
Przetnij owoce na pół. Półokrągłe połówki ustabilizuj przycinając spód, tak by nie kołysały się na boki. Kiedy owoc skierowany jest miąższem do góry posyp go cukrem, a następnie zacznij go karmelizować wiązką żaru za pomocą palnika do karmelu, aż powstanie bursztynowa skorupka.
Jeśli nie posiadasz palnika, możesz sięgnąć po alternatywne rozwiązanie, zastępując żar – pieczeniem grejpfrutów w piekarniku na blasze.
Pilnuj, by cukier nabrał karmelowego odcienia, ale nie dopuść do tego by się przypalił. Zajmie Ci to około 10 minut.
Teraz wystarczy odczekać aż owoce delikatnie się przestudzą i gotowe!
Udekoruj bananem i kosztuj. Grejp Apetit!