Dobry trunek to zawsze mile widziany towarzysz wzniosłych chwil.
Pili go bohaterowie licznych powieści. Strumieniami lał się w filmach o Jamesie Bondzie. Mówi się, że w wannie po brzegi wypełnionej szampanem, kąpiele brała sama Marylin Monroe.
Opowieści z alkoholem w tle możemy snuć bez końca. Nie ulega wątpliwości, że muskając podniebienie wprawia w dobry nastrój, zachęcając do przyjemności celebrowania życia i wyzwala pragnienie: Chwilo trwaj!
I choć szampan wiedzie prym wśród koneserów wyrafinowanych trunków, nie możemy zapomnieć o pozostałych, które jeszcze niejeden raz zawrócą nam w głowie. Warto w pełni docenić ich szlachetność serwując je w odpowiednim kieliszku, które nie tylko zjawiskowo wpłynie na estetykę, ale i pozwoli w pełni delektować się nawet najmniejszymi niuansami smakowymi.
Jak i w czym spożywać te szykowne trunki?
Przygotowałyśmy dla Was krótki przewodnik, w którym wyjaśnimy sekrety dobrze dobranego szkła.
Szampan
Jeśli szampan to koniecznie w smukłym kieliszku. Elegancja i estetyczna lekkość czarują od pierwszego wejrzenia. Szkło w kształcie fletów, czy tulipanów kusząco prezentuje złocistą zawartość.
Zarówno szampana, jak i wina musujące (np. prosecco) serwujemy bardzo dobrze schłodzone. Kieliszki również powinny być zimne.
Istnieją dwa rodzaje kieliszków, w których serwujemy musujący alkohol. Te najbardziej klasyczne to wysoki, prosty „flute“. Drugi rodzaj to rozkloszowany „coupe”. Koneserzy szampana wolą model „flute”, a szczególnie jego zwężający się ku górze rodzaj „tulip”. Argumentują, że jego kształt – wąski i długi zapobiega ulatnianiu się aromatu i zbyt szybkiemu uwalnianiu bąbelków.
Szerokie pucharki, które tak uwielbiały Rita Hayworth, Liz Taylor i Marylin Monroe mają cudowne konotacje kulturowe.
Kształt kieliszka „coupe” był ponoć wzorowany na lewej piersi francuskiej królowej Marii Antoniny, żony króla Francji Ludwika XVI.
Wino
Elegancko podane wino to sztuka, wymagająca wysublimowanych kieliszków. Zazwyczaj pierwsze jakie przychodzą nam do głowy to te o opływowych kształtach na jednej nóżce. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Otóż te do wina czerwonego są większe i szersze, co daje szansę na dokładniejsze poznanie wszelkich niuansów zapachowych.
Kieliszki do wina białego są stosunkowo niskie i wąskie.
Z kolei lekkie różowe wina serwowane są w węższych i wyższych lampkach po to, by w letnie popołudnia ich niska temperatura i aromat mogły utrzymywać się jak najdłużej.
Jak widzisz wino, to niemałe pole do popisu. Nie musisz jednak kurczowo trzymać się klasyki. Twórcy szkła z Krosno Glass poszli o krok dalej, tworząc kieliszki z twistem, które zachwycają kolorystyką i nietypowymi formami.
Martini
Charakterystyczne kieliszki do Martini w przekroju przypominające trójkąt to klasa sama w sobie. Jeśli jednak marzy Ci się szczypta wyrafinowanego szaleństwa, warto postawić na designerskie propozycje na geometrycznej, bursztynowej nodze. Naszym zdaniem tak podany drink zachwyca i kusi, by go skosztować.
Likier
Amaretto, Advocat, a może Sambuca na bazie kwiatów czarnego bzu? Niezależnie od teg, na jaki likier się decydujesz, pokaż go z jak najlepszej strony. Esencjonalny smak wymaga niewielkiego kieliszka o równie niewielkiej pojemności. Od Ciebie zależy czy wybierzesz ten na nóżce lub ten na finezyjnym, szklanym trzonku.
Drinki i koktajle
Te kolorowe trunki to nieograniczona ilość możliwości. Wariacja kolorów, smaków i wymyślnych propozycji podania wygląda jeszcze bardziej czarująco, kiedy jest serwowana w piękny sposób. Możliwości jest wiele.
W Szkle Krosno znajdziecie zarówno smukłe kieliszki do Margarity i martini, ale także wiele pokali o nietuzinkowych kształtach, które sprawdzą się do podawania kolorowych drinków.