Przepis na rozgrzewającą zupę Tom Kha

Za oknem mgły i coraz ostrzejszy chłód. W taką pogodę nie trudno o przemarznięcie. Jednak późna jesień i zima wcale nie są takie złe jak je malują. Wystarczą sprawdzone sposoby na rozgrzewkę i wszystko staje się przyjemniejsze.

Poznajcie azjatycki trik, który rozgrzewa, świetnie działa na zdrowie i pozytywnie nastraja.

W kuchni azjatyckiej roi się od rozgrzewających, aromatycznych przypraw. Imbir, pieprz cayenne, chili, cynamon, wyrazisty galangal, kolendra i goździki, to te, które śmiało przekroczyły granicę swojego kontynentu i na dobre zadomowiły się nawet w Polsce.

Część tych składników, typowych dla kuchni wietnamskiej czy tajskiej, zdążyła już w pełni zadomowić się w Polsce. Wśród nich znaleźć można m.in.: cynamon stosowany w kultowej zupie Phở, który dodatkowo odpręża i koi układ nerwowy czy imbir – w formie świeżego korzenia, jak i zmielonego proszku – wykorzystywany do przyrządzania Cá Kho Tộ (karmelizowanej makreli gotowanej w sosie rybnym i boczku) czy Cá Hấp (halibuta gotowanego na parze). Warto pamiętać również o pieprzu cayenne z zawartą w nim kapsaicyną czy aromatycznych goździkach.
Warto wspomnieć także o kolendrze, której nasiona również działają rozgrzewająco i cieszą się uznaniem, jako dodatek do zup, ryb, mięs czy owoców morza.


Zainspirowani azjatyckimi smakami chętnie doprawiamy lepką od miodu herbatę szczyptą cynamonu, goździków i ostrego w smaku imbiru. W kawiarnianych menu możemy spotkać cały wachlarz wariacji na temat rozgrzewających kaw i herbat. To właśnie one pierwsze przychodzą nam na myśl, kiedy solidnie zmarzniemy.
Ale czy wiedziałyście, że w Azji, to gorące i doskonale doprawione zupy są tym, co uznawane jest za najlepszy sposób na rozgrzewkę?

Wśród nich możemy spotkać  tajską zupę Tom Yum Kung, klasyczne Phở, czy wietnamskie Bún Riêu.
Linh Ziółkowska – restauracja Wi-Taj

Przepis na rozgrzewającą, tajską zupa Tom Kha

Linh Ziółkowska – managerka restauracji Wi-Taj mieszczącej się centrum Warszawy dzieli się z nami przepisem na rozgrzewającą, tajską zupę Tom Kha z tofu.

Składniki na 4 porcje:
: 5 cm imbiru
: 3 łodygi trawy cytrynowej
: 800 ml mleka kokosowego
: 800 ml wody
: 200 g tofu
: 200 g grzybów shimeji
: 1 cebulę
: 2 pomidory
: 1 papryczkę chili
: 6 liści kafiru
: 4 łyżki jasnego sosu sojowego
: ¼ łyżeczki soli
: 2 łyżki soku z limonkiposiekana kolendra i kolendra meksykańska

Obierz i pokrój imbir w cienkie 2-3mm plasterki. Łodygi trawy cytrynowej obierz z zewnątrz z twardych liści, zmiażdż i pokrój na długie 4-6cm ukośne plastry.
W garnku podgrzej mleko kokosowe i wodę. Od momentu wrzenia gotuj razem przez około 5 minut.
W międzyczasie odsącz tofu i pokrój na 3 cm kawałki, a następnie obsmaż w oleju z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki. Cebulę pokrój w piórka, chili w plasterki, pomidory w ósemki, a shimeji oczyść i usuń z nich korzenie.
Wszystko dodaj do garnka wraz z liśćmi kafiru, sosem sojowy i solą, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Na koniec wystarczy doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym, a całość zwieńczyć posiekaną kolendrą i gorąca, pyszna zupa gotowa!

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More

polecamy