Japońska alternatywa klasycznej kanapki

fot. Frank Zhang

Onigiri to nic innego jak kanapka lub kuleczka ryżowa. Dla japończyków ryż jest tym, czym dla nas ukochane pieczywo, stąd pomysł na nietypowe śniadanie i przekąskę, którą możesz zabrać gdziekolwiek chcesz. Smak onigiri to przenośna namiastka sushi. Uformowany w trójkątny kształt ryż możesz dowolnie nadziewać otrzymując prostą, spersonalizowaną alternatywę swojej klasycznej kanapki. Jeśli masz ochotę na poznawanie nowych smaków i małą kulinarną podróż – zaczynamy!

fot. Luigi Pozzoli

Z czym to się je?

Klasyczne onigiri to ryżowe kulki doprawiane solą, z czasem przybrały jednak coraz to rozmaitsze formy, urozmaicone nori, nasączane sosami i przeróżnymi nadzieniami. Tworząc swoje onigiri nie musisz twardo trzymać się zasad, mamy dla Ciebie przepis podstawowy, który w kolejnych krokach możesz dowolnie miksować. 

Przepis bazowy

W onigiri jak się pewnie domyślasz najważniejszy jest ryż. Koniecznie wybierz ten lepki i krótkoziarnisty, przeznaczony do sushi. Ryż należy dokładnie, kilkukrotnie wypłukać, a następnie ugotować w garnku z grubym dnem stosując idealną proporcję, czyli 2 szklanki ryżu na 2,5 szklanki wody. Następnie gotuj ryż na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut, a następnie zdejmij garnek z ognia i pozwól by ziarna w swoim tempie wchłonęły resztę wody. 

Tak przygotowany ryż możesz delikatnie doprawić wedle uznania, dodając szczyptę soli, sosu sojowego, sproszkowanej zielonej herbaty, sezamu, a nawet curry. Przygotowany ryż może teraz cierpliwie czekać na nadzienie.

Nadzienie to ogromne pole do popisu. I chociaż tradycyjne przepisy opierają się na między innymi marynowanej moreli, Ty możesz pokusić się o doskonały farsz z krewetek, tuńczyka, łososia z przyprawami, grillowanego tofu lub warzyw. Nasze ulubione podstawowe propozycje to:

fot. Frank Zhang

Farsz warzywny

Składający się z cebuli, marchewki, papryki, papryczki chili, imbiru i sezamu pokrojonych w drobne słupki i podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego. Jeśli masz ochotę urozmaicić nadzienie, dodaj grillowane tofu.  

Mango & krewetka

Doskonałe połączenie krewetki uprzednio podsmażonej z dodatkiem chili i czosnku, która spotyka się w onigiri z kawałkami mango i delikatnym kremowym serkiem typu Philadelphia. 

Ryba na ostro

Chodzi o to, by przygotować pastę z drobno rozdrobnionego tuńczyka z dodatkiem papryczki chili, majonezu i sosu sojowego. Tak powstała masa świetnie podkręci smak ryżu.

Czas na zawijanie

Przygotowany ryż należy równomiernie rozłożyć na dłoni lub w foremce, jeśli taką posiadasz. Teraz czas na Twoje ulubione nadzienie. Kolejnym krokiem jest zwinne zawijanie i formowanie w kształt obłego trójkąta, a następnie dodanie szarfy z kawałka nigiri. Teraz wystarczy schować swoją przekąskę w folię aluminiową, lub pudełko śniadaniowe wielokrotnego użytku, by nie utraciła wilgotności i łatwo można było ją mieć zawsze w zasięgu ręki.

fot. Samia Liamani

Widzisz jakie to proste? A do tego obłędnie pyszne! Smak Japonii, kiedy tylko masz na to ochotę. 

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More

polecamy