“Jedz pysznie i chudnij”

fot. L'editorial

Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zdrowe odżywianie. Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na odpowiednie nawyki żywieniowe, które pozwalają przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem oraz zachować szczupłą sylwetkę.

W utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała ważne jest spożywanie posiłków w umiarkowanej ilości i o odpowiednich porach dnia oraz nieprzejadanie się.

Już w XII w. perski poeta, Sadi z Szirazu, pisał  “Najlepszy sposób zachowania zdrowia – nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia”.

fot. L’editorial

Jedz zdrowo, świadomie i z przyjemnością

W odpowiedzialnym odżywianiu ważne jest stosowanie się do ustalonych i zgodnych z zaleceniami dietetycznymi zasad żywieniowych.
Takich właśnie cennych porad oraz wskazówek na temat zdrowego jedzenia udziela nam Anna Zyśk. Sama autorka dzięki zdrowemu podejściu do gotowania i żywienia schudła ponad 40 kilogramów.


W odpowiedzialnym odżywianiu ważne jest stosowanie się do ustalonych i zgodnych z zaleceniami dietetycznymi zasad żywieniowych.
Takich właśnie cennych porad oraz wskazówek na temat zdrowego jedzenia udziela nam Anna Zyśk. Sama autorka dzięki zdrowemu podejściu do gotowania i żywienia schudła ponad 40 kilogramów.

Od zawsze interesowała się sztuką kulinarną i postanowiła te swoje pasje ujawnić w przepięknie ilustrowanej pozycji. Założyła profil na Instagramie, zaczęła też prowadzić blog kulinarny. A później przyszła pora na książkę, która powstała, jak sama pisze, “z pasji do gotowania, fotografii kulinarnej oraz chęci inspirowania innych”.
Każde danie jest sfotografowane i wygląda tak smakowicie, że chciałoby się go natychmiast spróbować.

fot. L’editorial
fot. L’editorial

Autorka jest zwolenniczką gotowania w domu i poleca to swoim czytelnikom, radząc, że warto przygotowywać potrawy samemu. Jest to proste i, co najważniejsze zdrowe i pyszne. W książce zamieściła swoje propozycje różnorodnych posiłków podzielonych tematycznie ze względu na porę dnia i okazję.

Każdy przepis stanowi bazę, na podstawie której można stworzyć coś swojego. Podaje również wykazy produktów i ich zamienników potrzebnych do sporządzenia potraw i informację o kaloryczności. Zdaniem autorki często wystarczy zmienić kilka składników, aby potrawa stała się bardziej dietetyczna, a odczucia smakowe pozostały!

Każdy zaprezentowany przez nią przepis zawiera dokładne wyliczenie makroskładników. Jaki jest skład procentowy białek, węglowodanów i tłuszczów w każdej potrawie? Warto to sprawdzać i kontrolować, gdyż dla naszego zdrowia nie tylko jest ważne samo jedzenie, ale niebagatelne znaczenie ma jego jakość.

 Anna Zyśk doradza czytelnikom, jak kupować, żeby nie marnować jedzenia i nie wydawać za dużo. Do wyjścia na zakupy trzeba się odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności należy sporządzić listę produktów i dostosować ją do ustalonych wcześniej jadłospisów, należy unikać nabywania gotowych dań. Najważniejszą i najcenniejszą wskazówką dla wszystkich jest: róbmy zakupy po jedzeniu. Najedzeni nie wybierzemy za dużo i wiele niepotrzebnych produktów.

fot. L’editorial

A teraz najważniejsze. Jak jeść, a nie tyć? Autorka podaje, według moich wyliczeń, aż 18 sposobów. Nie podjadać między posiłkami, ważyć produkty i liczyć kalorie, planować. Jedzenie ma być świadome i ma nam smakować. Jednym z ciekawszych sposobów jest zasada 80/20.  A co to jest? Wszystkich zainteresowanych odsyłamy do lektury.

           

Polecam lekturę wszystkim, bo, cytując autorkę, “bardzo ważne jest  wyrobienie w sobie nawyku zdrowego odżywiania”, by wyglądać szczupło i na długie lata zachować zdrowie. Jedzmy zatem ” mądrze nie modnie” i stosujmy radę Anny Zyśk – “baw się jedzeniem, smakuj i ciesz się nim”.

 Recenzja: Renata Kajdan

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Fine food experience ~ miejsce niezwykłych doznań smakowych
21 września 2021
Z roku na rok kultura restauracyjna oraz świadomość kulinarna w Polsce rosną. Coraz chętniej cel...
Read More
Ranking najpopularniejszych modelek
20 września 2021
Tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Ich uroda stawia "kropkę nad i" na światowych ...
Read More

polecamy