Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zdrowe odżywianie. Obecnie coraz większą uwagę zwraca się na odpowiednie nawyki żywieniowe, które pozwalają przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem oraz zachować szczupłą sylwetkę.
W utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała ważne jest spożywanie posiłków w umiarkowanej ilości i o odpowiednich porach dnia oraz nieprzejadanie się.
Jedz zdrowo, świadomie i z przyjemnością
W odpowiedzialnym odżywianiu ważne jest stosowanie się do ustalonych i zgodnych z zaleceniami dietetycznymi zasad żywieniowych.
Takich właśnie cennych porad oraz wskazówek na temat zdrowego jedzenia udziela nam Anna Zyśk. Sama autorka dzięki zdrowemu podejściu do gotowania i żywienia schudła ponad 40 kilogramów.
W odpowiedzialnym odżywianiu ważne jest stosowanie się do ustalonych i zgodnych z zaleceniami dietetycznymi zasad żywieniowych.
Takich właśnie cennych porad oraz wskazówek na temat zdrowego jedzenia udziela nam Anna Zyśk. Sama autorka dzięki zdrowemu podejściu do gotowania i żywienia schudła ponad 40 kilogramów.
Od zawsze interesowała się sztuką kulinarną i postanowiła te swoje pasje ujawnić w przepięknie ilustrowanej pozycji. Założyła profil na Instagramie, zaczęła też prowadzić blog kulinarny. A później przyszła pora na książkę, która powstała, jak sama pisze, “z pasji do gotowania, fotografii kulinarnej oraz chęci inspirowania innych”.
Każde danie jest sfotografowane i wygląda tak smakowicie, że chciałoby się go natychmiast spróbować.
Autorka jest zwolenniczką gotowania w domu i poleca to swoim czytelnikom, radząc, że warto przygotowywać potrawy samemu. Jest to proste i, co najważniejsze zdrowe i pyszne. W książce zamieściła swoje propozycje różnorodnych posiłków podzielonych tematycznie ze względu na porę dnia i okazję.
Każdy przepis stanowi bazę, na podstawie której można stworzyć coś swojego. Podaje również wykazy produktów i ich zamienników potrzebnych do sporządzenia potraw i informację o kaloryczności. Zdaniem autorki często wystarczy zmienić kilka składników, aby potrawa stała się bardziej dietetyczna, a odczucia smakowe pozostały!
Każdy zaprezentowany przez nią przepis zawiera dokładne wyliczenie makroskładników. Jaki jest skład procentowy białek, węglowodanów i tłuszczów w każdej potrawie? Warto to sprawdzać i kontrolować, gdyż dla naszego zdrowia nie tylko jest ważne samo jedzenie, ale niebagatelne znaczenie ma jego jakość.
Anna Zyśk doradza czytelnikom, jak kupować, żeby nie marnować jedzenia i nie wydawać za dużo. Do wyjścia na zakupy trzeba się odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności należy sporządzić listę produktów i dostosować ją do ustalonych wcześniej jadłospisów, należy unikać nabywania gotowych dań. Najważniejszą i najcenniejszą wskazówką dla wszystkich jest: róbmy zakupy po jedzeniu. Najedzeni nie wybierzemy za dużo i wiele niepotrzebnych produktów.
A teraz najważniejsze. Jak jeść, a nie tyć? Autorka podaje, według moich wyliczeń, aż 18 sposobów. Nie podjadać między posiłkami, ważyć produkty i liczyć kalorie, planować. Jedzenie ma być świadome i ma nam smakować. Jednym z ciekawszych sposobów jest zasada 80/20. A co to jest? Wszystkich zainteresowanych odsyłamy do lektury.
Polecam lekturę wszystkim, bo, cytując autorkę, “bardzo ważne jest wyrobienie w sobie nawyku zdrowego odżywiania”, by wyglądać szczupło i na długie lata zachować zdrowie. Jedzmy zatem ” mądrze nie modnie” i stosujmy radę Anny Zyśk – “baw się jedzeniem, smakuj i ciesz się nim”.
Recenzja: Renata Kajdan