Ten zielony eliksir to prawdziwa bomba antyoksydantów. Wymiata wolne rodniki, przywraca równowagę organizmu i trwale wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowa obecność chlorofilu, który nadaje jej tak wyjątkowy kolor, oraz witamin, wpływa relaksująco na nasz umysł, jak i na ciało. Katechiny wchodzące w skład matchy zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i antywirusowo, wykazując silne działanie przeciwzapalne. Trzeba przyznać, że brzmi imponująco.
Ale czym tak właściwie jest matcha?
Matcha to nic innego jak wysuszone, sproszkowane całe liście zielonej herbaty, jednak dzięki spożywaniu całych liści wchłaniamy większą ilość antyoksydantów, niż podczas picia klasycznego naparu z zielonej herbaty.
Matcha to doskonały zamiennik kawy, świetnie odświeża umysł i pobudza, jednocześnie relaksując.
Jeśli jesteś już dostatecznie zachęcona, mamy dla Ciebie prosty przepis, jak przygotować swoją (od teraz ukochaną) matcha latte.
1. Zacznij od wyboru odpowiedniej matchy, my polecamy tę od Moya Matcha lub Teapigs. Do kupienia np. w Coffeedesk.
2. Wsyp do kubka 1 łyżeczkę matchy, zalej ją odrobiną gorącej wody, energicznie mieszając.
3. W osobnym naczyniu podgrzej mleko z odrobiną cukru.
4. Ciepłe spienione mleko przelej do kubka z matchą.
5. Gotowe!
Jeśli zechcesz rozwijać swoje umiejętności tradycyjnego parzenia herbaty matcha, zrób kolejny krok i zaopatrz się w niezbędnik: czarkę do parzenia herbaty, bambusową łyżeczkę do odmierzania, sitko ze stali nierdzewnej i bambusową miotełkę.
Wszystkie te skarby i cenne porady również znajdziesz na stronie Moya Matcha.