Mrożona kawa. 5 wyjątkowych przepisów

Na zewnątrz upał, żar leje się z nieba, ale Ty nie musisz w tym uczestniczyć. Serio! Możesz miło spędzić czas w cieniu, sącząc swoją ulubioną mrożoną kawę. Frappe, Freddo, a może kultowe Frappuccino, prosto z domowego Starbucks? Możliwości jest wiele, wybierz swoje ulubione i rozkoszuj się domową kawą.

Poczuj się jak prawdziwa baristka!

1. Kawa inspirowana Frappuccino

Do dzbanka wlej 1 porcję espresso, 3/4 szklanki zimnego mleka, 1 gałkę lodów, około 10 kostek lodu. Wszystko delikatnie zblenduj, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj musem bitej śmietany. Można się rozpłynąć z rozkoszy!

2. Freddo Cappucino

Pojedyncze espresso zmiksuj z kostkami lodu. W osobnym naczyniu ubij na gęstą pianę pół szklanki zimnego mleka. Nalej zmiksowane z lodem espresso do ulubionego kubka, przykryj mleczną chmurą i gotowe!

3. Kawa Mrożona z malinami

Nazwałyśmy ją Fraspberry. Brzmi ładnie. Smakuje jeszczcze lepiej.
Do wysokiej szklanki nalej schłodzone wcześniej espresso. W shakerze zmieszaj pół szklanki mleka, garstkę malin i kilka kostek lodu. Potrząsaj, aż do momentu kiedy wszystko uzyska lekko spienioną konsystencję, a maliny zostaną rozdrobnione. Całość przelej do szklanki z espresso, udekoruj listkiem mięty i zachwyć się urokami lata.

4. Mintcoffee – kawa z miętą

Mrożona kawa z miętą, czy może istnieć coś bardziej orzeźwiającego? Do przygotowania będzie Ci potrzebna jedna porcja schłodzonego espresso + kilka kostek zamrożonej wcześniej kawy. Do wysokiej szklanki włóż kawę w kostkach, uzupełnij skondensowanym mlekiem i lekko rozmasowanymi w palcach listkami mięty. Delikatnie wlej espresso i kawa gotowa!

5. Mrożona kawa z solonym karmelem

Już sama nazwa wskazuje, że można spodziewać się słodkiej rozpusty. Zacznij od przygotowania karmelu: na dnie rondelka rozsyp cienką warstwę 4 łyżek cukru, podgrzewaj na średnim ogniu i nie mieszaj, aż do momentu delikatnego rozpuszczania i brązowienia cukru. Do zbrązowiałego cukru wlej ¼ szklankę wody i w tym momencie uważaj – mikstura może zacząć pryskać. Energicznie wymieszaj i gotuj razem przez minutę. Dolej 8 łyżek śmietanki 30%, gotuj przez 5 minut, dodaj 2 łyżki masła i szczyptę soli. Kiedy składniki już się połączą, wlej odrobinę sosu na dno oraz ścianki szklanki. Do szklanki z karmelem dolej zimne spienione mleko i schłodzone espresso. Jest pyszne i gotowe do wypicia!


A teraz nie zostaje Ci nic innego, jak zrobić sobie kawę, instazdjecie i delektować się smakiem & nowo odkrytym talentem.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Disco mushroom. Detal, który wywołuje efekt wow
15 września 2023
Dyskotekowe kule wracają do łask! A dokładniej dyskotekowe grzybki inspirowane ich blaskiem. To przedmioty,...
Read More
5 przepisów na zachwycające jesienne kanapki, jak z Pinterest
13 września 2023
Jesień kryje w sobie bogactwo smaków. Jak wykorzystać to, co daje nam natura i przygotować pyszne posiłki?...
Read More

polecamy