Na zewnątrz upał, żar leje się z nieba, ale Ty nie musisz w tym uczestniczyć. Serio! Możesz miło spędzić czas w cieniu, sącząc swoją ulubioną mrożoną kawę. Frappe, Freddo, a może kultowe Frappuccino, prosto z domowego Starbucks? Możliwości jest wiele, wybierz swoje ulubione i rozkoszuj się domową kawą.
Poczuj się jak prawdziwa baristka!
1. Kawa inspirowana Frappuccino
Do dzbanka wlej 1 porcję espresso, 3/4 szklanki zimnego mleka, 1 gałkę lodów, około 10 kostek lodu. Wszystko delikatnie zblenduj, przelej do wysokiej szklanki i udekoruj musem bitej śmietany. Można się rozpłynąć z rozkoszy!
2. Freddo Cappucino
Pojedyncze espresso zmiksuj z kostkami lodu. W osobnym naczyniu ubij na gęstą pianę pół szklanki zimnego mleka. Nalej zmiksowane z lodem espresso do ulubionego kubka, przykryj mleczną chmurą i gotowe!
3. Kawa Mrożona z malinami
Nazwałyśmy ją Fraspberry. Brzmi ładnie. Smakuje jeszczcze lepiej.
Do wysokiej szklanki nalej schłodzone wcześniej espresso. W shakerze zmieszaj pół szklanki mleka, garstkę malin i kilka kostek lodu. Potrząsaj, aż do momentu kiedy wszystko uzyska lekko spienioną konsystencję, a maliny zostaną rozdrobnione. Całość przelej do szklanki z espresso, udekoruj listkiem mięty i zachwyć się urokami lata.
4. Mintcoffee – kawa z miętą
Mrożona kawa z miętą, czy może istnieć coś bardziej orzeźwiającego? Do przygotowania będzie Ci potrzebna jedna porcja schłodzonego espresso + kilka kostek zamrożonej wcześniej kawy. Do wysokiej szklanki włóż kawę w kostkach, uzupełnij skondensowanym mlekiem i lekko rozmasowanymi w palcach listkami mięty. Delikatnie wlej espresso i kawa gotowa!
5. Mrożona kawa z solonym karmelem
Już sama nazwa wskazuje, że można spodziewać się słodkiej rozpusty. Zacznij od przygotowania karmelu: na dnie rondelka rozsyp cienką warstwę 4 łyżek cukru, podgrzewaj na średnim ogniu i nie mieszaj, aż do momentu delikatnego rozpuszczania i brązowienia cukru. Do zbrązowiałego cukru wlej ¼ szklankę wody i w tym momencie uważaj – mikstura może zacząć pryskać. Energicznie wymieszaj i gotuj razem przez minutę. Dolej 8 łyżek śmietanki 30%, gotuj przez 5 minut, dodaj 2 łyżki masła i szczyptę soli. Kiedy składniki już się połączą, wlej odrobinę sosu na dno oraz ścianki szklanki. Do szklanki z karmelem dolej zimne spienione mleko i schłodzone espresso. Jest pyszne i gotowe do wypicia!