Najlepsza gorąca czekolada, jaką możesz zrobić

fot. Klara Avsenik

Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.

Miranda Ingram

Jeśli tak jak my w każdej wolnej chwili jesiennego popołudnia fantazjujesz o rozpustnej, gorącej czekoladzie – jesteś w dobrym miejscu. Mamy przepis, który pozwoli Ci wyczarować czekoladową rozkosz, niezależnie od tego ile czekolady masz pod ręką i jakie smaki preferujesz. Na słodko, na ostro, z owocową nutą, a może ze szczyptą soli? Wszystko zależy od Ciebie. Z naszym bazowym przepisem zaspokoisz swoje najrozmaitsze pragnienia.

czekolada gorąca czekolada przepis
fot. Taisiia Shestopal

Koniecznie przygotuj garnek z grubym rondlem.
Do tego około pół tabliczki ulubionej czekolady
(Pamiętaj – im większa zawartość % kakao w składzie czekolady, tym lepiej)
Pół szklanki mleka
i kilka łyżek śmietanki 30%

Do rondelka wlej mleko ze śmietanką, mieszaj aż razem staną się gorące. Następnie dodaj połamaną wcześniej czekoladę, często mieszając. Kiedy czekolada już połączy się z mlekiem, tworząc jednolitą całość, upewnij się, że czekolada jest dokładnie taka jaką sobie wymarzyłaś. Jeśli wolisz gęstszą, dodaj kilka kolejnych kostek czekolady. Jeśli preferujesz nieco rzadszą, bliższą konsystencji kakao, wlej odpowiednią ilość mleka i ponownie podgrzewaj. Osiągnęłaś swój ideał? To doskonale.

przepis na gorącą czekoladę
fot. Monika Grabkowska
gorąca czekolada przepisy
fot. Monika Grabkowska

Nie ma nic romantyczniejszego od czekolady.

Ted, Queer Eye For The Straight Guy

Zdejmij czekoladę z ognia. Teraz możesz przejść do dodatków. Nic tak nie podbija czekoladowej słodyczy jak maleńka szczypta soli wymieszana z Twoją gorącą rozpustą. Jeśli lubisz słodkość z pikantną nutą, dodaj odrobinę sproszkowanej chili i dokładnie wymieszaj. Owocowe smaki uzyskasz wlewając na dół kubka kilka łyżeczek konfitury z malin lub innych ulubionych owoców. Miłośnicy korzennych smaków mogą pokusić się o dodatek cynamonu, kardamonu i goździków, a żeby osiągnąć jeszcze bardziej zimowy efekt przyda się starta skórka z pomarańczy i chmurka spienionego mleka lub bitej śmietany, w towarzystwie słonego karmelu i orzechów.

fot. Marcos Paulo

Gotowe. Czekoladowy raj czeka.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
L’e poleca. Prezentownik z produktami od polskich marek  
12 grudnia 2024
Jeśli chcesz sprawić prezent komuś, kto uwielbia piękne i praktyczne przedmioty, ceni polskie marki,...
Read More
Instytut Pantone ujawnił kolor na 2025 rok. Poznaj Mocha Mousse
11 grudnia 2024
To już oficjalne — Instytut Pantone ogłosił kolor nadchodzącego 2025 roku. Jest nim Mocha Mousse, czyli...
Read More

polecamy