Ulubione śniadanie modelek, czyli owsianka na kilka sposobów

Owsianka to lek na całe zło. Nie bez przyczyny mówi się o niej, że to najzdrowsze śniadanie na świecie. Dzięki niej rozpoczniesz dzień w mistrzowskim stylu. To doskonała alternatywa dla kanapek i jajecznicy, które już tak dobrze znasz.

Najwyższy czas oswoić się z owsianką i poznać jej różne oblicza!

Jaka siła drzemie w owsiance?

Wartości owsianki są nieocenione! To źródło siły, które wspomaga piękno, odmładzanie i odchudzanie. Do tego owsianka ma właściwości lecznicze i ochronne.

Skąd tak dobroczynne właściwości owsianki?
Z bogactwa witamin i minerałów! Owies to cenne źródło białka wyposażone w zestaw aminokwasów, zawiera również substancje działające antydepresyjnie i redukujące zły nastrój. Do tego jest bogaty w błonnik i substancje, które powlekają przewody pokarmowe, działając jak naturalny kompres. Owsianka skutecznie wspomaga pamięć i koncentrację, przeciwdziałając zmęczeniu i rozdrażnieniu. Spowalnia procesy przyswajania cukrów, tym samym zapobiegając powstawaniu cukrzycy. Pomaga szybciej pozbywać się toksyn i wzmacniać organizm, wykazując działanie przeciwzapalne.

Owsianka jest niesamowicie sycąca. Jedzona na ciepło przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu łatwiej rozpoczniesz dzień.

Owsiankę można dowolnie doprawiać i komponować. Jeśli poszukujesz swoich smaków, mamy dla Ciebie 3 TOP propozycje:

Banan&czekolada

Kilka łyżek płatków górskich zalej niewielką ilością wrzątku. Odczekaj chwilę, aż staną się miękkie i napęczniałe. Dolej podgrzane mleko, wymieszaj ze szczyptą cynamonu i drobno posiekanymi kawałkami gorzkiej czekolady. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plasterki banana, płatki migdałów i gotowe!

Leśna

Kilka łyżek płatków owsianych zalej wrzątkiem i podgrzewaj w rondelku aż do napęcznienia. Dodaj mleko migdałowe lub kokosowe i wymieszaj z łyżeczką nasion chia. Owsiankę wzbogać o jagody, słodkie maliny i posiekane listki mięty. To wyjątkowo smaczne połączenie!

Szarlotka

Pokrojone w drobną kostkę jabłka, podgrzewaj z odrobiną wody w rondelku. Poczekaj, aż jabłko stanie się miękkie, dodaj szczyptę cynamonu i płatki owsiane. Kiedy mieszanka stanie się napęczniała i gęsta, dodaj mleko. Zdejmij owsiankę z ognia, dopraw miodem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. To będzie Twoja śniadaniowa szarlotka. Smacznego!

Walory smakowe i zdrowotne owsianki docenia między innymi Anna Lewandowska, czy Karolina Sobańska – ceniona influencerka, związana z weganizmem i szeroko pojętym zdrowym stylem życia.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Najlepsze darmowe muzea
26 kwietnia 2024
Czy można wejść do muzeum i nie dbać o bilet? Można! Dziś pokażemy Ci nasz przewodnik po wybranych polskich...
Read More
Wiosna na talerzu. Proste, piękne i wiosenne przepisy
17 kwietnia 2024
Wiosna inspiruje na wiele sposobów. Wraz z jej nadejściem zmieniamy nasze codzienne menu, zapraszając...
Read More

polecamy