Owsianka to lek na całe zło. Nie bez przyczyny mówi się o niej, że to najzdrowsze śniadanie na świecie. Dzięki niej rozpoczniesz dzień w mistrzowskim stylu. To doskonała alternatywa dla kanapek i jajecznicy, które już tak dobrze znasz.
Najwyższy czas oswoić się z owsianką i poznać jej różne oblicza!
Jaka siła drzemie w owsiance?
Wartości owsianki są nieocenione! To źródło siły, które wspomaga piękno, odmładzanie i odchudzanie. Do tego owsianka ma właściwości lecznicze i ochronne.
Skąd tak dobroczynne właściwości owsianki?
Z bogactwa witamin i minerałów! Owies to cenne źródło białka wyposażone w zestaw aminokwasów, zawiera również substancje działające antydepresyjnie i redukujące zły nastrój. Do tego jest bogaty w błonnik i substancje, które powlekają przewody pokarmowe, działając jak naturalny kompres. Owsianka skutecznie wspomaga pamięć i koncentrację, przeciwdziałając zmęczeniu i rozdrażnieniu. Spowalnia procesy przyswajania cukrów, tym samym zapobiegając powstawaniu cukrzycy. Pomaga szybciej pozbywać się toksyn i wzmacniać organizm, wykazując działanie przeciwzapalne.
Owsianka jest niesamowicie sycąca. Jedzona na ciepło przyjemnie rozgrzewa, dzięki czemu łatwiej rozpoczniesz dzień.
Owsiankę można dowolnie doprawiać i komponować. Jeśli poszukujesz swoich smaków, mamy dla Ciebie 3 TOP propozycje:
Banan&czekolada
Kilka łyżek płatków górskich zalej niewielką ilością wrzątku. Odczekaj chwilę, aż staną się miękkie i napęczniałe. Dolej podgrzane mleko, wymieszaj ze szczyptą cynamonu i drobno posiekanymi kawałkami gorzkiej czekolady. Na wierzchu ułóż pokrojonego w plasterki banana, płatki migdałów i gotowe!
Leśna
Kilka łyżek płatków owsianych zalej wrzątkiem i podgrzewaj w rondelku aż do napęcznienia. Dodaj mleko migdałowe lub kokosowe i wymieszaj z łyżeczką nasion chia. Owsiankę wzbogać o jagody, słodkie maliny i posiekane listki mięty. To wyjątkowo smaczne połączenie!
Szarlotka
Pokrojone w drobną kostkę jabłka, podgrzewaj z odrobiną wody w rondelku. Poczekaj, aż jabłko stanie się miękkie, dodaj szczyptę cynamonu i płatki owsiane. Kiedy mieszanka stanie się napęczniała i gęsta, dodaj mleko. Zdejmij owsiankę z ognia, dopraw miodem, rodzynkami i posiekanymi orzechami. To będzie Twoja śniadaniowa szarlotka. Smacznego!
Walory smakowe i zdrowotne owsianki docenia między innymi Anna Lewandowska, czy Karolina Sobańska – ceniona influencerka, związana z weganizmem i szeroko pojętym zdrowym stylem życia.