Powstanie wirtualne muzeum ze skradzionymi dziełami

fot. Materiały UNESCO/Kéré Architecture

Już w 2025 roku powstanie muzeum skradzionych dzieł. Będzie to jedyna taka ekspozycja na świecie, której celem jest, by ilość jej zasobów z roku na rok malała. Wirtualna kolekcja będzie przedstawiała 600 dzieł sztuki, a dokładniej ich odwzorowanie, uzupełnione świadectwami mieszkańców i opisami, które ukażą ich znaczenie kulturowe.

fot. Materiały UNESCO/Kéré Architecture

Projekt jest owocem współpracy Unesco i Interpolu. Nad nowoczesną formą koncepcji panuje architekt z Burkinabé, Diébédo Francis Kéré. Projekt ma być innowacyjny, nawiązujący niuansami do potęgi baobabu, będącego symbolem odporności. Ma łączyć wiele kultur i ukazywać istotne obiekty z całego świata, które istnieją fizycznie, ale jeszcze nie udało się ich odnaleźć. Według szacunków Interpolu aż 52 000 artefaktów zniknęło z muzeów i zbiorów archeologicznych. Celem całego przedsięwzięcia jest budowanie świadomości na temat nielegalnego handlu i przywracanie skradzionych dóbr kultury.

„Za każdym skradzionym dziełem lub fragmentem kryje się kawałek historii, tożsamości i człowieczeństwa, który został wyrwany jego opiekunom, niedostępny do badań, a obecnie grozi zapomnienie”

Audrey Azoulay


Odwiedzający muzeum będą mogli przemieszczać się po wirtualnych przestrzeniach, odkrywając nieznane dotąd dzieła z bogatą historią. Jednym z najcenniejszych dzieł w kolekcji ma być inskrypcja z alabastrowego kamienia z III wieku, płaskorzeźba z VII wieku p.n.e., maska ​​z zielonego kamienia zrabowana w latach 70. na stanowisku Majów w Rio Azul w Gwatemali i wiele wiele innych, które będziemy mogli odkrywać na nowo już w przyszłym roku.

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Fajne miejsca do odwiedzenia w Warszawie
29 maja 2024
Szukasz ciekawych miejsc w Warszawie? Wiemy, co może przypaść Ci do gustu!W naszym przewodniku znajdziesz...
Read More
 Prosty przepis na domowe lody z 4 składników
29 maja 2024
Sezon na lody rozpoczęty! Wyobraź sobie tę obłędnie kremową konsystencję, nienachalną słodycz i aksamitną...
Read More

polecamy