Przegląd najlepszych pączków 2023

Puszyste, lśniące i z bogatym wnętrzem. Nie ma co się dziwić, że tak trudno im się oprzeć. My również mamy do nich słabość — dlatego jak co roku, z ogromną przyjemnością postanowiłyśmy kontynuować tradycję i stworzyć przegląd najlepszych pączków w Polsce.

Miel / POZNAŃ

Czy istnieje idealny pączek dla miłośników minimalistycznej estetyki? Okazuje się, że tak. Znajdziesz go w poznańskiej kawiarni — MIEL. Oprószone skrzącym się cukrem pudrem, zwieńczone estetycznymi detalami skrywają w sobie obłędny smak, taki jak, chociażby ten łączący cytrynowy lemon curd z włoską bezą, solony karmel lub kremowy z dodatkiem matchy. Perfekcja.

Materiały Miel
Materiały Miel
Materiały Miel

Ciastko z dziurką / WARSZAWA

Ciastko z dziurką chyba nigdy nie przestanie nas zachwycać. Być może słyszałyście już o ich najsłynniejszej słodkości, jaką jest wheel croissant. Pączki również obezwładniają wypełnionym po brzegi wnętrzem i doskonałym smakiem. Istna rozpusta!

Materiały Ciastko z Dziurką

Słodki Kafej / KATOWICE

Co tu dużo mówić, tę pyszność widać już na pierwszy rzut oka. W katowickim Słodkim Kafeju czekają na Was piękne, delikatne, krągłe i nieprzyzwoicie nadziane pączki, o smaku maliny z różą, Ferrero Rocher, masła pistacjowego, a także z kremem brûlée.
To miejsce jest wprost wyśnione, by się rozpieścić.

Materiały Słodki Kafej
Materiały Słodki Kafej

Chrupko / LUBLIN

Kto uwielbia pączki wypełnione tak hojnie, że ich nadzienie wręcz wylewa się z objęć rozpływającego się w ustach ciasta? Oczyma wyobraźni widzimy las rąk, bo same jesteśmy fankami tego słodkiego zjawiska. W Lublinie znajduje się bistro, które w serwowaniu pączków z ogromną ilością nadzienia nie ma sobie równych. Odwiedźcie Chrupko i skosztujcie ich niebanalnych smaków. W menu znajdziecie klasykę z konfiturą z płatków róż, pistację z białą czekoladą i cytrynowym ganachem, kokos z jagodą, a także boskie tiramisu. Fantazja!

Materiały Chrupko

Onuts / KRAKÓW

Czy pączki mogą zaskakiwać? Otóż mogą i to jak! Te, które zjecie w krakowskim Onuts, są wynikiem inspiracji donutami z Seoulu i Los Angeles. Ich Mr. & Mrs. Pacman są dosłownie lekkie jak chmurka. W puszystym cieście znajduje się solidna porcja jeszcze bardziej puszystego kremu o konsystencji musu. Polewy i posypki w innych propozycjach to istny majstersztyk. Są na tyle nietuzinkowe, że warto zrobić sobie dla nich wycieczkę do Krakowa.

Materiały Onuts
Materiały Onuts

La Baguette / KIELCE


Pączek po brzegi wypchany nadzieniem pistacjowym? Można oszaleć na jego punkcie! Jest nieziemsko pyszny, podobnie jak inne opcje z pączkowej karty serwowanej w La Baguette. Malina, marakuja, Nutella z orzechami laskowymi i kultowa pistacja. Tego trzeba spróbować!

Materiały La Baguette
Materiały La Baguette

Serso / WARSZAWA

Na koniec pączek w stylu basic. W Serso, lokalu mieszczącym się na warszawskiej Pradze, na co dzień znajdziecie bajgle, jednak w lutym — miesiącu pod znakiem pączka, nie mogło zabraknąć tu wartych uwagi donutów. Są mięciutkie i delikatne. W składzie mają twaróg, cynamon, kardamon oraz mocno pachnącą skórkę z pomarańczy, przez co idealnie łączą się z zimową aurą. Do tego kawa przelewowa i można iść na spacer lub leniwie przesiedzieć całe popołudnie.

Materiały Serso

Znalazłaś swojego ulubionego pączka?

Udostępnij ten artykuł
Tagi
Zobacz, co się zmieni, kiedy nauczysz się jakościowo odpoczywać
04 października 2024
Jak efektywnie odpoczywać? Oto 5 sprawdzonych sposobów.
Read More
Jesienny niezbędnik L’e
04 października 2024
Wraz z nadejściem jesieni wieczory stają się dłuższe, a dni coraz bardziej chłodne. To czas, w którym...
Read More

polecamy