Puszyste, lśniące i z bogatym wnętrzem. Nie ma co się dziwić, że tak trudno im się oprzeć. My również mamy do nich słabość — dlatego jak co roku, z ogromną przyjemnością postanowiłyśmy kontynuować tradycję i stworzyć przegląd najlepszych pączków w Polsce.
Miel / POZNAŃ
Czy istnieje idealny pączek dla miłośników minimalistycznej estetyki? Okazuje się, że tak. Znajdziesz go w poznańskiej kawiarni — MIEL. Oprószone skrzącym się cukrem pudrem, zwieńczone estetycznymi detalami skrywają w sobie obłędny smak, taki jak, chociażby ten łączący cytrynowy lemon curd z włoską bezą, solony karmel lub kremowy z dodatkiem matchy. Perfekcja.
Ciastko z dziurką / WARSZAWA
Ciastko z dziurką chyba nigdy nie przestanie nas zachwycać. Być może słyszałyście już o ich najsłynniejszej słodkości, jaką jest wheel croissant. Pączki również obezwładniają wypełnionym po brzegi wnętrzem i doskonałym smakiem. Istna rozpusta!
Słodki Kafej / KATOWICE
Co tu dużo mówić, tę pyszność widać już na pierwszy rzut oka. W katowickim Słodkim Kafeju czekają na Was piękne, delikatne, krągłe i nieprzyzwoicie nadziane pączki, o smaku maliny z różą, Ferrero Rocher, masła pistacjowego, a także z kremem brûlée.
To miejsce jest wprost wyśnione, by się rozpieścić.
Chrupko / LUBLIN
Kto uwielbia pączki wypełnione tak hojnie, że ich nadzienie wręcz wylewa się z objęć rozpływającego się w ustach ciasta? Oczyma wyobraźni widzimy las rąk, bo same jesteśmy fankami tego słodkiego zjawiska. W Lublinie znajduje się bistro, które w serwowaniu pączków z ogromną ilością nadzienia nie ma sobie równych. Odwiedźcie Chrupko i skosztujcie ich niebanalnych smaków. W menu znajdziecie klasykę z konfiturą z płatków róż, pistację z białą czekoladą i cytrynowym ganachem, kokos z jagodą, a także boskie tiramisu. Fantazja!
Onuts / KRAKÓW
Czy pączki mogą zaskakiwać? Otóż mogą i to jak! Te, które zjecie w krakowskim Onuts, są wynikiem inspiracji donutami z Seoulu i Los Angeles. Ich Mr. & Mrs. Pacman są dosłownie lekkie jak chmurka. W puszystym cieście znajduje się solidna porcja jeszcze bardziej puszystego kremu o konsystencji musu. Polewy i posypki w innych propozycjach to istny majstersztyk. Są na tyle nietuzinkowe, że warto zrobić sobie dla nich wycieczkę do Krakowa.
La Baguette / KIELCE
Pączek po brzegi wypchany nadzieniem pistacjowym? Można oszaleć na jego punkcie! Jest nieziemsko pyszny, podobnie jak inne opcje z pączkowej karty serwowanej w La Baguette. Malina, marakuja, Nutella z orzechami laskowymi i kultowa pistacja. Tego trzeba spróbować!
Serso / WARSZAWA
Na koniec pączek w stylu basic. W Serso, lokalu mieszczącym się na warszawskiej Pradze, na co dzień znajdziecie bajgle, jednak w lutym — miesiącu pod znakiem pączka, nie mogło zabraknąć tu wartych uwagi donutów. Są mięciutkie i delikatne. W składzie mają twaróg, cynamon, kardamon oraz mocno pachnącą skórkę z pomarańczy, przez co idealnie łączą się z zimową aurą. Do tego kawa przelewowa i można iść na spacer lub leniwie przesiedzieć całe popołudnie.
Znalazłaś swojego ulubionego pączka?