Przełam pierwsze lody i naucz się kilku prostych przepisów na ten klasyczny, zimny deser – w sam raz na upalny letni dzień lub jesienny czas, w którym zatęsknisz za słońcem.
Gotowi na przepisy, które idealnie sprawdzą się na przyjęciach, leniwych popołudniach lub jako towarzysze wieczorów przy ulubionym filmie? Pyszne, domowe lody czekają.
Oto lista przepisów, na których możesz bazować i modyfikować wedle własnych upodobań. Co najważniejsze te lody to 100% handmade, zrobisz je w prosty sposób, bez maszyny. Bon Appétit!
Wegelody
Mamy coś dla miłośników wegańskich słodkości! Do malaksera wsyp 700-800g mrożonych porzeczek lub truskawek, 400ml kokosowej śmietany i około 4 łyżki cukru pudru (w zależności, jak bardzo chcesz sobie osłodzić życie). Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Nałóż do pucharków i voilà, lody gotowe!
Kremowa jeżyna
Kolejna urzekająca propozycja.
180g jogurtu greckiego zmiksuj z 1 łyżką dowolnego słodziwa np. miód, syrop z agawy, cukier puder. Do foremek na lody wsyp jeżyny i odrobinę posiekanej białej czekolady. Zalej jogurtem i cierpliwie poczekaj.
Zimna malina
400g świeżych malin przełóż do miski, dodaj 40g cukru pudru i zmiksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij na gęsty krem 200g słodkiej śmietany ok. 30% wraz z 250g schłodzonego serka mascarpone. Nie ubijaj zbyt długo, by nic się nie zważyło. Dodaj zmiksowane maliny, delikatnie wymieszaj, przełóż do pojemnika i spróbuj wytrzymać chociaż 6h, aż lody będa gotowe. Do gotowych lodów możesz dołożyć kilka świeżych malin, figę, miętę, płatki migdałów lub coś, na co właśnie masz ochotę.
Bananowy song
Zmiksuj pokrojonego w plasterki banana z 4 łyżkami jogurtu, łyżką miodu i płaską łyżeczką startej skórki cytryny. Tak powstałą masę przelej do foremek, cierpliwie poczekaj kilka godzin i gotowe.